Banner Hemoragii oculte

Hemoragii oculte

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Hemoragiile oculte în materiile fecale se referă la acele sângerări care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Sursa hemoragiei poate fi reprezentată de către unul dintre segmentele tubului digestiv, cum ar fi esofagul, stomacul, duodenul sau jejunul.

Analiza pentru hemoragii oculte se poate găsi și sub denumirea de  FOBT, din limba engleză: Fecal Occult Blood Test.

Această analiză servește pentru depistarea hemoragiilor oculte și, implicit, ajută la trierea pacienților pentru colonoscopie. Date din studii recente arată că folosirea acestui test a dus la reducerea semnificativă a mortalității prin cancer colorectal, identificând boala încă dintr-un stadiu incipient. Cantitatea de sânge eliminată prin fecale este cu atât mai mare cu cât afecțiunea la nivelul tubului digestiv este mai extinsă sau mai avansată. Spre exemplu, rata de sângerare în cazul polipilor este direct proporțională cu mărimea acestora.

Pentru că sângerările oculte sunt atât de reduse, nu dau simptome și nu pot fi văzute cu ochiul liber, afecțiunile de la nivelul tubului digestiv pot avansa fără semne și riscă să fie depistate târziu. De aceea, un test pentru hemoragii oculte este recomandat ca metodă de screening, în special la bărbații de peste 45 de ani.

Hemoragii oculte ignorate pot duce și la anemii severe în timp. Această formă de hemoragie digestivă este printre cele mai răspândite. Datele statistice medicale arată că, în medie, 1 din 20 de persoane prezintă o astfel de sângerare. În mod normal, fiziologic, există o pierdere normală de sânge prin scaun, dar ea nu depășește 2 ml/zi, ceea ce înseamnă o pierdere zilnică de fier de 1 mg. În cazul în care este depășită absorbția, se va ajunge la deficitul de fier. Din moment ce eliminarea sângelui prin scaun este un proces fiziologic, este recomandat ca analiza pentru hemoragii oculte să fie făcută pe cel puțin trei probe biologice, recoltate în zile diferite, astfel încât rezultatul testului să fie relevant.

Există mai multe tipuri de hemoragii oculte, și anume:

 • melena (scaun negru lucios, moale, păstos) indică, de obicei, o hemoragie digestivă superioară, adică o sângerare provenită din esofag, stomac, duoden, eventual jejun;
 • hematochezia (sânge roșu emis ca atare, izolat sau amestecat cu materiile fecale) este sugestivă pentru o hemoragie care a avut loc în porțiunile terminale ale intestinului, adică în rect, colon, eventual în ileon (colite ulcerative, boala Crohn, carcinom colorectal, polipoză).
Probă Hemoragii oculte Medlife

Când este recomandată analiza

Testul pentru hemoragii oculte poate fi folosit ca metodă de screening pentru cancerul colo-rectal la bărbații de peste 45 de ani.

Analiza poate fi recomandată pacienților cu:

 • suspiciune de hemoragie digestivă, superioară sau inferioară;
 • disconfort abdominal;
 • alterări ale tranzitului intestinal;
 • scăderi în greutate fără explicație;
 • anemie feriprivă cronică inexplicabilă.

Procedura recoltare

Materiile fecale pot fi recoltate ca probă de laborator în orice moment al zilei și nu este nevoie de o dietă alimentară specială înainte de recoltarea acestei probe. Ele se recoltează de pacient într-un recipient special, steril, de unică folosință, fără mediu de transport.

Recoltarea se face dintr-o probă emisă spontan, din trei locuri diferite sau se alege o porțiune reprezentativă (cu mucozități, consistență mai moale etc.) și se ia o cantitate cât încape în lingurița coprorecoltorului.

Proba are o stabilitate de până la 24 de ore, la o temperatură curpinsă între 2˚ C și 8˚ C.

Interpretare rezultate

Rezultatele analizei pentru hemoragii oculte se prezintă ca pozitiv sau negativ.

Interferențe și limite

La femei, recoltarea la mai puțin de trei zile de la oprirea menstruației poate afecta rezultatul analizei pentru hemoragii oculte.

Alcoolul, aspirina sau alte medicamente consumate în exces, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, corticoizii ar putea provoca iritații sau sângerări gastro-intestinale și pot influența rezultatul dacă sunt administrate cu minim 48 ore înaintea recoltării.

75% din sângele aflat la suprafața bolului fecal difuzează în apa vasului WC în 4-12 minute și, ca urmare, o probă recoltată cu întârziere poate da reacții fals negative. Pe lângă sângele menstrual, și urina hematurică poate contamina bolul fecal și poate duce la reacții fals pozitive.

Valori scăzute

Un rezultat negativ pentru hemoragiile oculte indică faptul că nu există sângerări la nivelul tubului digestiv.

Dacă analiza pentru hemoragii oculte nu a fost recomandată doar ca metodă de screening, ci pe baza unor simptome ale pacientului sau indicii clinice, medicul poate solicita pentru pacient alte investigații care să explice simptomatologia.

Valori crescute

Un rezultat pozitiv indică existența unei hemoragii digestive dar nu poate determina locul în care se produce. Pe baza unui astfel de rezultat nu poate fi pus un diagnostic, dar el indică necesitatea unor investigații suplimentare, cum este colonoscopia, pentru formularea diagnosticului de certitudine.

Cea mai des întâlnită cauză pentru hemoragii oculte este ulcerul gastric sau duodenal, apoi urmează eroziunile gastrice, esofagiene sau duodenale.

Diverse hemoragii oculte pot provoca și hernia hiatală. La vârste înaintate, cancerul este cea mai întâlnită cauză a acestor sângerări.

Alte cauze de hemoragii oculte:

 • parazitoze (anchilostoma);
 • malformații vasculare ale tubului digestive;
 • varicele esofagiene;
 • gastropatia portal-hipertensivă;
 • tumori benigne (polipi);
 • cancere digestive (mai ales cancer de colon).

Bibliografie

 1. Bresci G. Sângerări gastrointestinale oculte și obscure: Cauze și abordare diagnostică în 2009. World J Gastrointest Endosc. 2009;1(1):3-6. doi:10.4253/wjge.v1.i1.3, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Pub Med, Kamboj AK, Hoversten P, Leggett CL. Upper Gastrointestinal Bleeding: Etiologies and Management. Mayo Clin Proc. 2019 Apr;94(4):697-703. doi: 10.1016/j.mayocp.2019.01.022. PMID: 30947833, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Science Direct, Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America Volume 9, Issue 1, ianuarie 1999 , paginile 115-123, https://www.sciencedirect.com/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu