Banner Anticorpi anti Herpes simplex 1-2 IgM

Anticorpi anti Herpes simplex 1-2 IgM

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Virusul Herpes simplex (HSV) este un virus ADN ce face parte din familia Herpesviridae, responsabil de apariția herpesului la nivel ocular, oral sau genital. Există două tipuri de virus herpetic:

 • Herpes simplex-1, asociat, în principal, cu infecțiile oculare și orale;
 • Herpes simplex-2, ce determină apariția leziunilor genitale.

Ambele subtipuri de virus herpetic sunt foarte contagioase și se transmit prin contact apropiat cu persoanele infectate. Odată apărută infecția, virusul persistă în stadiu latent la nivelul ganglionilor, de unde poate iniția recurențe periodice ale infecției.

În general, infectarea cu virusul Herpes simplex-1 se realizează în copilărie, prin pătrunderea acestuia pe cale orofaringiană, în timp ce infecția cu virusul Herpes simplex-2 este dobândită prin contact sexual.

Femeile însărcinate care dezvoltă herpes genital sunt de 2-3 ori mai predispuse la avorturi spontane sau nașteri premature în comparație cu femeile însărcinate neinfectate.Printre simptomele infecției cu virus Herpes simplex se numără:

 • vezicule care apar fie individual, fie în grupuri la nivelul mucoasei;
 • durere și/ sau arsură la locul infecției;
 • dureri de cap;
 • febră.
Probă Anticorpi Herpes simplex 1-2 IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor IgM Herpes Simplex 1-2?

Analiza este importantă în diferențierea celor două subtipuri de virus Herpes Simplex:

 • stabilirea probabilității reactivării infecției;
 • stabilirea terapiei antivirale;
 • stabilirea riscului de infecție congenitală la gravide.

Determinarea anticorpilor anti-Herpes simplex este utilizată și în centrele de transplant de măduvă osoasă.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-Herpes simplex 1-2 se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).

Interpretare rezultate

Tehnica utilizată de laboratorul MedLife pentru detectarea anticorpilor anti-Herpes simplex 1-2 IgM este CLIA (Chemiluminescence Immunoassay).

Valorile* de referință sunt următoarele:

Negativ: < 0.8 S/CO

Echivoc: 0.8 - 1.2 S/CO

Pozitiv: >1.2 S/CO

Obținerea unui rezultat echivoc impune repetarea recoltării după 2-3 săptămâni.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serul hemolizat poate interfera cu rezultatele testării, iar acestea trebuie corelate întotdeauna cu diagnosticul clinic și cu alte teste de laborator pentru instituirea unui tratament adecvat împotriva Herpes Simplex.

Valori scăzute

Valori scăzute ale anticorpilor IgM anti-Herpes simplex 1-2 se pot întâlni în absența infecției active, cât și în cazul în care persoana infectată cu virus se află într-un stadiu incipient al infecției și nu a avut loc seroconversia (dezvoltarea anticorpilor în sânge).

Valori crescute

Primul răspuns al imunității umorale (care reacționează prin producerea de anticorpi) este reprezentat de sinteza anticorpilor specifici IgM anti-Herpes simplex. Acești anticorpi devin detectabili la o săptămână de la infecție și pot persista în organism până la câteva luni.

Prezența anticorpilor IgM este sugestivă pentru o infecție activă, însă nu permite diferențierea dintre o infecție primară și o infecție recurentă.

Bibliografie

 1. Nath, Peuli, et al. “Diagnosis of Herpes Simplex Virus: Laboratory and Point-of-Care Techniques.” Infectious Disease Reports, vol. 13, no. 2, 2 June 2021, pp. 518–539, www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Zhu, Shuyong, and Abel Viejo-Borbolla. “Pathogenesis and Virulence of Herpes Simplex Virus.” Virulence, vol. 12, no. 1, 22 Oct. 2021, pp. 2670–2702, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Sauerbrei, Andreas. “Optimal Management of Genital Herpes: Current Perspectives.” Infection and Drug Resistance, June 2016, p. 129, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu