cell

Calculator analize

Histoplasma - Anticorpi

Histiplasmoza este  o infecție cauzată de, fung dimorph, fără capsulă ce poate fi identificat prin prezența hifelor, care poartă atăt spori mari cât și mici (microconidii).

    Infecția cu Histoplasma capsulatum este mai frecventă in SUA decât  în alte regiuni ale lumii,  datorită condițiilor naturale propice dezvoltarii fungilor, și anume , solul umed, mai ales când acesta este fertilizat cu guano (excrementele anumitor pasari si lilieci). Fungii cresc in solul umed, sporulează si produc conidii, care pot fi inhalate in plamâni.

     Evoluția infecției cu Histoplasma depinde atât  de imunitatea organismului cât și de cantitatea inoculului patogen inhalată, putând fi asimptomatică, simptomatică cu vindecare completă, sau se cronicizează, determinând complicatii pulmonare sau chiar sistemice. Majoritatea adulților din zonele endemice sunt seropozitivi.

    Simptomele reduse apar la persoanele imunocompetente, cu manifestări clinice de gripă și anume  febră, oboseală, tuse, frisoane si durere toracică, ce se vindecă fără tratament antifungic.

Persoanele cu afectiuni pulmonare obstructive au șanse mari de cronicizare a infecției cu histoplasma cu formare de necroză cazeoasă sau calcificari ce pot mima tuberculoza sau neoplasmul pulmonar. La pacientii cu un sistem imun compromis (pacientii cu infectie HIV/SIDA sau care au suferit recent un transplant de organ) pot avea ocazional afectarea altor organe. Granulomatoza mediastinala se caracterizeaza prin aparitia unor adenopatii toracice mari, uneori cu cavitati intraparenchimatoase, ce pot determina un sindrom de compresie asupra esofagului, cailor aeriene sau vaselor mari toracice.

Histoplasmoza diseminată poate determina manifestări gastrointestinale (leziunile ulcerative), complicate uneori cu abdomen acut chirurgical, suprarenaliene, ale sistemului nervos central (meningita cronică,) sau endocardita cu vegetații mari. Leziunile cutanate (eritematoase maculopapulare, purpurice) sunt rare si apar prin inoculare directă intradermică.

Boala pulmonară cavitară cronică, boala diseminată și meningita pot fi fatale, mai ales la copiii mici si pacienții imunodeprimați.

    Prezența fungilor în țesuturi poate fi demonstrată histologic sau pe preparate din secreții respiratorii, sânge periferic, maduvă osoasă sau amprente tisulare. Hemoculturile sunt utile în cazurile în care este suspectată infecția diseminată.

După expunere , anticorpii specifici apar  la  2-6 săptămâni. Datorită intervalului mare de formare a anticorpilor, diagnosticul histoplasmozei acute are o valoare limitata , insa pot fi importante in formele cronice. Nivelurile anticorpilor ramân detectabile toată viața.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Histoplasma - Anticorpi

Interpretare valori mari:

Pozitiv: Prezența anticorpilor indică infecție sau expunere în antecedente la Histoplasma.

Interpretare valori mici:

Negativ: Indică absența anticorpilor anti-Histoplasma în ser. Poate apărea un rezultat fals negativ dacă analiza a fost facută înaintea apariției anticorpilor sau pacientul este imunodeprimat. În cazul în care infecția este suspectată, testarea trebuie repetată după 7 – 14 zile.
Echivoc: Dacă rezultatul este echivoc probele trebuiesc testate prin metode alternative.

Interferente analitice la analiza Histoplasma - Anticorpi

Testul nu poate fi folosit ca screening in populatie.

Rezultatele testului trebuie corelate cu manifestarile clinice, datele epidemiologice, precum si alte date disponibile pentru evaluarea corecta a pacientului.

Testul poate fi pozitiv la persoane care nu sunt infectate curent cu Histoplasma, prezenta anticorpilor fiind un indicator de  infectie in antecedente.

Testul poate fi negativ la unele persoane care sunt infectate curent cu Histoplasma, daca proba a fost recoltata inainte de aparitia anticorpilor detectabili3.

Anticorpii anti-Histoplasma reactioneaza incrucisat cu cei pentru Blastomyces dermatitidis4.

Recomandari pentru analiza Histoplasma - Anticorpi

Utilitate in diagnosticul histoplasmozei; evaluarea persoanelor cu simptome de boala respiratorie, în cazul in care există o suspiciune de infecție cu histoplasma.

Bibliografie

1. Laborator medlife. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate

2. . Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Histoplasma capsulatum Antibody Screen, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

3 Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Histoplasma capsulatum Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication

4. Peter C. Iwen. Mycotic Diseases. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 1100-1102.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.