Banner Anticorpi anti Histoplasma

Anticorpi anti Histoplasma

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Dozarea anticorpilor anti histoplasma poate fi recomandată de medicul specialist pentru diagnosticul histoplasmozei.

Histoplasma capsulatum este o ciupercă dimorfă care crește și se dezvoltă în natură sau în cultură, la temperatura camerei, urmând să capete dimensiuni reduse (1 - 5 micrometri în diametru) în timpul invaziei celulare. Aceasta prezintă hife, la nivelul cărora se găsesc spori de diferite dimensiuni. Deși numele speciei este Histoplasma capsulatum, fungul nu prezintă capsulă.

Inhalarea sporilor de Histoplasma capsulatum duce la apariția histoplasmozei, o infecție fungică rară. Sporii ciupercilor se pot întâlni la nivelul solului, în praf sau excremente de păsări sau lilieci. Riscul de infecție cu Histoplasma capsulatum este crescut atunci când are loc îndepărtarea clădirilor sau a copacilor, dar și atunci când sunt explorate peșteri.

Histoplasma capsulatum este întâlnită în mai multe regiuni ale lumii, însă cele mai multe cazuri au fost raportate în sudul și vestul Minnesotei, în văile râurilor Mississippi, dar și în Ohio.

Persoanele cu afectiuni pulmonare obstructive au șanse mari de cronicizare a infecției cu histoplasma, cu formare de necroză cazeoasă sau calcificări ce pot mima tuberculoza sau neoplasmul pulmonar. La pacienţii cu un sistem imun compromis (pacienţii cu infecţie HIV/SIDA sau cei care au suferit recent un transplant de organ), poate exista, ocazional, afectarea altor organe. Granulomatoza mediastinală se caracterizează prin apariția unor adenopatii toracice mari, uneori cu cavităţi intraparenchimatoase, ce pot determina un sindrom de compresie asupra esofagului, căilor aeriene sau vaselor mari toracice.

Probă Anticorpi anti Histoplasma Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Histoplasma

Determinarea anticorpilor anti Histoplasma poate fi recomandată de medicul specialist pentru diagnosticarea și monitorizarea histoplasmozei.

Infecția cu Histoplasma capsulatum este adesea asimptomatică, însă există situații în care aceasta poate induce apariția unor afecțiuni locale sau diseminate. Histoplasmoza are trei forme principale, și anume:

 • Histoplasmoza acută primară, caracterizată prin febră, tuse, dureri la nivelul pieptului, stare generală de rău, dar și mialgii. Există cazuri în care poate fi asociată cu o pneumonie acută;
 • Histoplasmoza cavitară cronică, în care pacientul prezintă leziuni pulmonare. Acest tip de histoplasmoză este asemănător cu tuberculoza cavitară. Simptomatologia poate include agravarea tusei și a dispneei;
 • Histoplasmoza diseminată progresivă, în care este afectat sistemul reticuloendotelial, fiind asociată cu hepatosplenomegalia, limfadenopatia, afectarea măduvei osoase, dar și ulcerații gastrointestinale sau bucale.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Histoplasma nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului ce măsoară anticorpii anti Histoplasma se prezintă sub forma de: negativ / pozitiv.

Un rezultat negativ al anticorpilor anti Histoplasma exprimă absența anticorpilor în proba analizată. Dacă testul a fost efectuat înaintea formării anticorpilor, rezultatul poate fi unul fals negativ. Dacă simptomatologia specifică histoplasmozei este prezentă, medicul specialist poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp. Este foarte important ca rezultatele testelor să fie interpretate în context clinic de medic.

Un rezultat pozitiv al anticorpilor anti Histoplasma exprimă expunerea pacientului la Histoplasma capsulatum.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Pot apărea rezultate fals negative dacă proba a fost recoltată înaintea formării anticorpilor. Anticorpii anti Histoplasma reacționează încrucișat cu cei pentru Blastomyces dermatitidis.


Rezultat pozitiv

Valori crescute ale anticorpilor anti Histoplasma sunt specifice pentru histoplasmoză.


Rezultat negativ

Valorile scăzute ale anticorpilor anti Histoplasma pot exclude diagnosticul de histoplasmoză.

Bibliografie

 1. Revankar, Sanjay G. “Histoplasmosis.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 2 Apr. 2021, www.msdmanuals.com
 2. Mittal, Jamie, et al. “Histoplasma Capsulatum: Mechanisms for Pathogenesis.” Current Topics in Microbiology and Immunology, 1 Jan. 2018, pp. 157–191, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1007/82_2018_114
 3. Holbrook, Eric D, and Chad A Rappleye. “Histoplasma Capsulatum Pathogenesis: Making a Lifestyle Switch.” Current Opinion in Microbiology, vol. 11, no. 4, 1 Aug. 2008, pp. 318–324, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/j.mib.2008.05.010
 4. Ana Belén Araúz, and Padmasayee Papineni. “Histoplasmosis.” Infectious Disease Clinics of North America, vol. 35, no. 2, 1 June 2021, pp. 471–491, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/j.idc.2021.03.011
 5. Woods, Jon P, et al. “Pathogenesis of Histoplasma Capsulatum1.” Seminars in Respiratory Infections, vol. 16, no. 2, 1 June 2001, pp. 91–101, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://doi.org/10.1053/srin.2001.24239

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu