cell

Calculator analize

Anticorpi anti-histone

Histonele ,organizate in complexe oligomerice alaturi de ADN ,constituie nucleul proteic (“core”) al nucleozomilor,unitate de baza a cromatinei. Sunt descrise 5 tipuri de fractiuni de histone: H1,H2A,H2B,H3 si H4 . Particula “core” a nucleozomului este alcatuita dintr-un octamer histonic( 2 dimeri H2A-H2B si un tetramer H3-H4) si un fragment de 146 baze ADN care infasoara octamerul histonic .Histonele extranucleozomice H1 , interactioneaza cu proteinele “core” precum si cu ADN-ul nucleozomic. Pe langa rolul de a compacta ADN-ul cromozomic , histonele au functie reglatoare foarte importanta in transcriptia genelor.

Anticorpii anti-histone sunt autoanticorpi ce apartin anticorpilor anti nucleari(ANA)

Rolul patogen al anticorpilor anti-histone este controversat. Au fost evidentiati in complexele imune depuse la nivelul membranei bazale glomerulare ale pacientilor cu lupus. Prezenta ac anti-histone este asociata cu lupusul indus medicamentos .Aproximativ 50 de medicamente sunt implicate in aparitia lupusului indus medicamentos.Cele mai frecvent incriminate sunt : Hidralazina , Dihidralazina ,Procainamida ,Acebutolol ,D-penicilamina ,Chinidina ,Izoniazida ,Clorpromazina ,Alfa-metil Dopa ,Sulfasalazina ,Carbamazepina ,Etosuximida ,Trimetadiona, Minocliclina.

Peste 95% din cazurile de lupus indus medicamentos au asociati anticorpi anti-histone. De asemenea , acesti autoanticorpi apar si in 50% cazuri in lupus sistemic neindus medicamentos precum si in 20% cazuri in alte boli ale tesutului conjunctiv.

Testele depisteaza doar anticorpi anti-histone izotip IgG deoarece este demonstrat faptul ca anticorpii anti-histone IgM apar si la persoane sanatoase.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Anticorpi anti-histone

Interpretare valori mari:

Rezultatul pozitiv al testarii anticorpilor anti-histone trebuie prudent interpretat , considerand:

contextul clinic(prezenta simptomelor asociate lupusului)

medicatia potential incriminata , administrata a la long

—absenta bolii autoimune inaintea administrarii medicamentului

—testul ANA pozitiv

—absenta altor anticorpi(anti-ADN, etc)

—simptomele se reduc la intreruperea administrarii medicamentului .

—nivelul titrului de anticorpi anti-histone scade la intreruperea administrarii medicamentului.


 

Un test pozitiv pentru anticorpii anti-histone nu stabileste diagnosticul. Aproximativ 50% din pacientii cu SLE au si ac anti-histone ,neindusi medicamentos. In aceasta situatie , pacientii respectivi au si ac anti ADN la un titru semnificativ crescut.


 

Interpretare valori mici:

Un procent foarte mic de pacienti , 5-10% ,pot avea lupus indus medicamentos fara sa dezvolte anticorpi anti-histone.

Un rezultat real negativ la un pacient in tratament cronic cu un medicament ,care dezvolta semne si simptome clinice de boala , poate semnifica o alta conditie patologica , de exemplu o alergie medicamentoasa

Interferente analitice la analiza Anticorpi anti-histone

Sensibilitate:

Absenta anticorpilor anti-histone nu permite excluderea unui lupus sistemic indus medicamentos; in lupusul indus de Chinidina sau Procainamida , anticorpii anti-histone sunt absenti in 5-10% din cazuri.


 

Specificitate:

Anticorpii anti-histone nu sunt specifici pentru lupusul indus medicamentos deoarece se regasesc si in lupusul sistemic(20-80 %) ; cea mai mare parte din pacientii cu anticorpi anti-ADN nativ au si anticorpi anti-histone. Anticorpii anti-histone se intalnesc si in poliatrita reumatoida(15-80%)artrita cronica juvenila(20-75%),sclerodermie ,sindromul Gougerot, in maladii autoimune specifice de organ(ciroza biliara primara )si in maladii infectioase(SIDA)

In cazurile de lupus sistemic ,tinta antigenica a anticorpilor anti-histone este H2A-H2B-ADN.

In SIDA, se detecteaza in principal anticorpi anti-H2B.

Recomandari pentru analiza Anticorpi anti-histone

Diagnosticul si monitorizarea Lupusului indus medicamentos la persoane care nu au istoric familial de boli autoimune. Testul se repeta la un interval de timp dupa oprirea administrarii medicamentului incriminat pentru urmarirea descresterii titrului de anticorpi anti-histone.

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

Bibliografie

Testul nu necesita pregatire speciala a pacientului


 

Bibliografie : Pasteur Cerba Laboratoire : “Guide des analyses specialisees “p33

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.