Banner HIV 1+2 - Anticorpi și Antigen p24

HIV 1+2 - Anticorpi și Antigen p24

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-HIV şi testarea antigenului HIV (p24) sunt analizele solicitate pentru depistarea şi diagnosticarea infecţiei provocate de virusul imunodeficienței umane HIV.

Testul detectează antigenul HIV numit p24 și anticorpii HIV-1 și HIV-2. Nivelul antigenului p24 și cantitatea de virus (încărcătura virală) cresc semnificativ la scurt timp după infecția inițială. Infecția cu HIV survine, în cele mai multe cazuri, la 10-15 zile de la contaminare. După câteva săptămâni, organismul începe să producă anticorpi care rămân în sânge o perioadă îndelungată.

În general, seroconversia (apariția anticorpilor anti-HIV 1/2) are loc la 6-8 săptămâni de la contactul infectant. Anticorpii anti-HIV sunt incapabili să distrugă virusul deoarece acesta își modifică structura.

Diagnosticarea cu certitudine a infecției se face prin testarea HIV care presupune evidențierea anticorpilor din sânge la 3 luni de la momentul infectării. Anticorpii anti-HIV sunt prezenți în organism în 20-45 zile de la infecție, iar producția lor durează toată viața.

Testul combinat de anticorpi anti-HIV cu antigen p24 este un test precis, de generația a patra, potrivită și pentru pacienții aflați în prima fază a infecției, dar și pentru cei în stadiu avansat, la care s-a observat modificarea antigenemiei și sintezei de anticorpi.

În 50% dintre cazuri, pacientul infectat nu prezintă simptome, iar în situaţia în care acestea apar, sunt asemănătoare cu cele de gripă.

Probă HIV 1+2 - Anticorpi și Antigen p24 Medlife

Când este recomandată determinarea HIV 1/2 - Anticorpi/ Antigen p24

Determinarea anticorpilor anti-HIV 1/2 și a antigenului p24 se recomandă:

  • tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 13 și 64 de ani;
  • femeilor însărcinate;
  • tuturor tinerilor activi sexual și tinerilor între 16 și 18 ani care locuiesc în zone cu risc ridicat, indiferent de istoricul sexual.

Screening-ul anual este recomandat pentru cei cu risc crescut de HIV, mai ales în următoarele situații:

  • când o persoană a întreținut relații sexuale neprotejate cu mai mult de un partener de la ultima testare HIV;
  • în cazul unui bărbat care a întreținut relații sexuale cu un alt bărbat;
  • când o persoană a consumat droguri prin injectare, mai ales dacă a împărțit acele și/sau alte echipamente;
  • când o persoană are un partener sexual HIV-pozitiv;
  • când o persoană a întreținut relații sexuale cu oricine se încadrează în una dintre categoriile enumerate mai sus sau nu este sigură de comportamentele de risc ale partenerului sexual.

Este recomandată testarea pentru anticorpii anti-HIV şi antigenul HIV (p24) următoarelor categorii de persoane:

  • persoane diagnosticate cu hepatită B sau hepatită C, tuberculoză (TB) sau cu o boală cu transmitere sexuală;
  • persoanele care au un partener sexual care a primit o transfuzie și ulterior a fost testat pozitiv pentru HIV;
  • lucrători din domeniul sănătății cu expunere directă la sânge la locul de muncă;
  • orice persoană care crede că ar fi fost expusă virusului.

Procedura recoltare

Analiza nu necesită pregătiri speciale şi se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate) prin CMIA (chemiluminiscență).

Interpretare rezultate

Pentru anticorpii anti-HIV 1/2, valorile de referință* sunt:

  • Nonreactiv: < 0.9 COI
  • Echivoc: 0.9-1.0 COI
  • Reactiv: > 1.0 COI

Pentru antigen HIV p24, valorile de referință* sunt:

  • Negativ: < 3 pg/mL
  • Echivoc: 3-5 pg/mL
  • Pozitiv: > 5 pg/mL

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Există posibilitatea ca rezultatul testului să nu reflecte infecția dacă testarea se face la 6 - 12 săptămâni de la contactul infectat și anticorpii nu au apărut încă. Dar, în cazul în care un astfel de pacient donează sânge, infecția se poate transmite.

O serie de substanțe și alți anticorpi pot afecta testarea HIV, pentru că pot produce interferențe cu unele componente ale kit-ului, ducând la rezultat eronat (anticorpii monoclonali de la șoarece, administrați ca tratament sau în scop diagnostic).

Acuratețea rezultatului depinde și de momentul în care a fost recoltată proba pentru analiză. Astfel, după expunere, testarea se face cel mai devreme la 2 săptămâni, când este posibilă verificarea prezenței anticorpilor anti HIV în organism.

Rezultat pozitiv

Dacă un prim test este pozitiv, rezultatul devine cert abia după efectuarea celui de-al doilea test de confirmare. Valori crescute ale anticorpilor, dar și ale antigenului indică infecția cu virusul imunodeficienței umane.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ poate fi considerat cert doar dacă este făcut după 3 luni de la situația în care pacientul a fost expus contaminării. Există diferențe de la un pacient la altul legate de intervalul în care organismul formează anticorpi, motiv pentru care sunt recomandate aceste intervale de testare, dar și repetarea analizei pentru certitudinea unui diagnostic.

Bibliografie

  1. “What Is P24 Antigen?” Aidsmap.com, 13 May 2021, www.aidsmap.com
  2. Dalgleish, Angus G. “HIV Types and Testing.” Current Opinion in Immunology, vol. 3, no. 4, Aug. 1991, pp. 543–546, www.sciencedirect.com, 10.1016/0952-7915(91)90018-v
  3. “What types of tests are available, and how do they work?” CDC, 2022, www.cdc.gov
  4. Gray, Eleanor R., et al. “P24 Revisited.” AIDS, vol. 32, no. 15, 24 Sept. 2018, pp. 2089–2102, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1097/qad.0000000000001982

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu