Banner HLA B27

HLA B27

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

HLA B27 este o proteină ce apare în anumite cazuri pe suprafaţa leucocitelor, purtând denumirea şi de antigen leucocitar.

Leucocitele reprezintă globulele albe ale sângelui, iar ele sunt produse în măduva osoasă. Corelația dintre testare și antigenul HLA B27 stă la baza determinării riscului de dezvoltare a bolilor autoimune.

Pentru determinarea HLA B27 este necesară testarea specifică, ce are rolul de a identifica prezența sau, după caz, absența proteinelor de pe suprafața celulelor albe ale pacienților.

Gena responsabilă de producerea proteinei poartă denumirea de HLA B27. Gena aceasta codifică, la rândul ei, mai multe antigene leucocitare. Antigenele leucocitare au rolul de a ajuta organismul să distingă cu ușurință propriile celule de celulele străine.

Propriile celule umane sunt reprezentate de elementele ‘’self’’, elemente ce sunt compatibile cu organismul, nu provoacă niciun fel de afecţiuni, reacţii adverse sau boli, într-un cuvânt trăiesc într-o simbioză cu organismul.

Celulele străine umane reprezintă "non selful", acele elemente incompatibile cu organismul uman, a căror prezenţă duce la afecţiuni ale sistemului imunitar.

Probă HLA B27 Medlife

Când se recomandă determinarea HLA B27

În funcție de moștenirea genetică a fiecărui individ în parte, prezența genei HLA B27 poate fi evidențiată prin teste de laborator. Studiile medicale au arătat că persoanele care prezintă această genă sunt predispuse la apariția mai frecventă a bolilor autoimune.

Astfel, boli precum artrita reactivă și artrita reumatoidă juvenilă, boala inflamatorie intestinală, oligoartropatia nediferențiată, uveita anterioară, regurgitare aortica însoțită de anomalii cardiace, spondilita anchilozantă sau diferite boli cronice au la bază existența genei HLA B27.

Unele dintre aceste afecțiuni asociate pot fi transmise genetic la descendenți în familie, iar determinarea markerului poate ajuta la evidențierea riscurilor pacienților de a dezvolta aceste boli.

Sindromul Reiter

Sindromul Reiter, cunoscut de altfel și sub numele de artrită reactivă, poate fi declanşat de infecţii virale, bacteriene.

Apar inflamaţii la nivelul articulațiilor și în zona tendoanelor. În unele cazuri e întâlnită afectarea funcţiei hepatice şi renale, testarea HLA B27 fiind o soluţie potrivită în caz de suspiciune clinică pentru acest sindrom.

Artrita idiopatică

Artrita idiopatică juvenilă sau artrita reumatoidă juvenilă este o afecțiune cronică ce se manifestă la nivelul articulațiilor și apare, de cele mai multe ori, în copilărie. Determinarea antigenului uman leucocitar HLA B27 poate fi de asemenea un real ajutor în diagnosticarea și monitorizarea evoluției afecțiunii sub tratament.

Spondilită

Spondilita este o afecțiune similară artritei și se manifestă la nivel de articulații ale coloanei vertebrale. În această situație, persoanele care au gena HLA B27 sunt mai predispuse dezvoltării bolii.

Procedura recoltare

Recoltarea probelor se face din sânge venos în vacutainere doar cu anticoagulant (EDTA). Este necesară verificarea tipului de anticoagulant folosit pentru testare astfel încât acesta să nu interfere cu rezultatele obținute.

Recoltarea nu necesită pregătirea prealabilă a pacientului și nici nu este necesară recoltarea în anumite intervale de timp condiționate de influența substanțelor ingerate.

Interpretare rezultate

Rezultatele obținute în urma testării pentru HLA B27 sunt exprimate prin indexarea ca rezultat pozitiv sau rezultat negativ. Un rezultat HLA B27 negativ înseamnă că antigenul nu a fost identificat sau detectat în proba analizată.

Deși rezultatul poate fi negative, este recomandat ca pacientul să aibă în vedere că, și în ipoteza în care acesta nu are antigenul HLA B27, el tot poate dezvolta în timp anumite boli autoimune. Testarea reprezintă așadar un indicator și nu un factor de predicție cu acuratețe de 100%.

Valoarea pozitivă pentru analiza HLA B27 antigen înseamnă un risc ridicat ca pacientul să dezvolte anumite boli autoimune. Determinarea bolii poate fi făcută însă în funcție de tabloul clinic complet, ce include screening-uri și cu mare atenție la simptomele specifice care pot fi corelate cu una dintre afecțiunile asociate analizei HLA B27.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în momentul în care pentru prelucrarea probelor sunt utilizați anticoagulanți nepotriviți ce pot conduce la alterarea probelor.

Valori crescute

Prezenţa HLA B27 denotă un risc crescut în dezvoltarea bolilor autoimune. Moștenirea ereditară înseamnă uneori chiar și transmiterea unor afecțiuni mai departe generațiilor viitoare.

Bibliografie

  1. Barth, Werner F, and Kinim Segal. “Reactive Arthritis (Reiter’s Syndrome).” American Family Physician, vol. 60, no. 2, Aug. 1999, p. 499, www.aafp.org/
  2. Baron M;Zendel I. “HLA-B27 Testing in Ankylosing Spondylitis: An Analysis of the Pretesting Assumptions.” The Journal of Rheumatology, vol. 16, no. 5, 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu