Informații generale
Histamina este o amină biogenă formată prin decarboxilarea enzimatică a histidinei. Este prezentă în toate țesuturile și este eliberată de celule specializate, numite mastocite, ca răspuns imun alergic. Aceasta este și explicația pentru care histamina în sânge are un nivel crescut la persoanele cu reacții alergice.
Histamina îndeplinește și funcția de mediator chimic, fiind implicată în vasodilatația capilarelor, contracția musculaturii netede și creșterea secreției gastrice.
Histamina, așadar, în mod normal, ne apără de alergii și de substanțe toxice. În cazul unei reacții alergice, mastocitele activate eliberează histamină și triptază de la nivelul granulațiilor.
Testul care măsoară histamina plasmatică este recomandat persoanelor ce prezintă simptomatologie specifică pentru alergii sau persoanelor diagnosticate cu mastocitoză, o afecțiune rară în care mastocitele se înmulțesc necontrolat, fiind apoi depozitate la nivelul pielii (mastocitoză cutanată) sau în diferite organe (mastocitoză sistemică).
Când este recomandată determinarea histaminei din plasmă
Determinarea nivelului de histamină poate fi utilizată pentru a confirma o reacție anafilactică la pacienții care prezintă simptome ale unei alergii, precum și pentru a ajuta la diagnosticarea mastocitozei sau a tulburărilor de activare a mastocitelor.
Pot apărea însă şi reacţii alergice la histamină, cum ar fi criza de histamină ce este definită ca un dezechilibru între histamina acumulată în organism și capacitatea organismului de a o degrada.
Intoleranța la histamină apare și în cazul unei serii de boli alergice, cum sunt astmul și rinita alergică, care duc la o creștere a nivelului acumulat de histamină în organism, suplimentar față de ceea ce acumulăm în mod normal prin alimentație.
Semnele pe care le dă organismul când apare criza de histamină:
- rinoree (nasul curge abundent, secrețiile sunt apoase);
- erupții cutanate și prurit;
- dureri de cap;
- tulburări digestive;
- bătăi neregulate ale inimii.
Procedura recoltare
Analiza se efectuează din sânge recoltat prin puncţie venoasă, fără a fi necesară o pregătire prealabilă specială a pacientului. Se recomandă ca recoltarea să fie făcută dimineaţa, a jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Intervalul de referință* pentru histamina plasmatică este cuprins între 0 - 10 nmol/l.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Cacabelos, Ramón, et al. “Personalized Medicine of Alzheimer’s Disease.” Handbook of Pharmacogenomics and Stratified Medicine, 2014, pp. 563–615, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-386882-4.00027-x
- Arrang, Jean-Michel, et al. “Auto-Inhibition of Brain Histamine Release Mediated by a Novel Class (H3) of Histamine Receptor.” Nature, vol. 302, no. 5911, Apr. 1983, pp. 832–837, www.nature.com, 10.1038/302832a0
- Maintz, Laura, and Natalija Novak. “Histamine and Histamine Intolerance.” The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 85, no. 5, 1 May 2007, pp. 1185–1196, academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007, 10.1093/ajcn/85.5.1185
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
![femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu](/sites/default/files/styles/387x278/public/2023-03/programare%20online.jpg?itok=6E8aCQI9)