cell

Calculator analize

Histamina

Histamina este o amină biogenă  formată prin decarboxilarea enzimatica al histidinei. Ea este prezentă în toate țesuturile mamiferelor. Este un mediator chimic ale carui activități fiziologice sunt diverse, cele mai importante fiind vasodilatația capilarelor, contracția musculaturii netede și creșterea secreției gastrice. E un  neurotransmițator cerebral important si principalulul mediator al fazei precoce a hipersensibilității imediate.

Histamina este degradată prin două căi enzimatice: prin deaminare oxidativă cu ajutorul diaminoxidazei (DAO) și prin metilare de către histamin-N-metiltransferaza (HNMT).

Histamina interacționează cu receptori din diferite țesuturi. Receptorii H1 din căile respiratorii stimulează contracția bronhiilor, creșterea producției de mucus și creșterea permeabilitatii vasculare. Receptorii H2 din stomac stimuleaza secreția acidă. Receptorii H3 și H4 se găsesc pe nervii histaminergici și in celulele măduvei osoase.

La nivel periferic, histamina se concentrează in granulele mastocitelor și bazofilelor. Ea este eliberată prin degranularea acestor celule atunci când acestea sunt aduse în contact cu alergenii la care pacientul este sensibilizat.

Concentrațiile de histamină în sânge și urină sunt în mod normal foarte scăzute. Creșteri semnificative pot fi observate la persoanele cu o reacție alergică severă 

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Histamina

Interpretare valori mari:

Histamina poate fi crescuta in  orice situatie in  care se  activează mastocitele, eliberarea histaminei poate fi declanșată de o mare varietate de substanțe. O reacție alergică la un aliment este considerată a fi cea mai frecventă cauză de anafilaxie.

Nivelurile de histamină pot fi crescute la persoanele cu mastocitoză. Această stare rară este asociată cu proliferarea anormală a mastocitelor și acumularea acestora în piele (mastocitoza cutanată) și / sau în organele din organism (mastocitoză sistemică).

Interferente analitice la analiza Histamina

In cazul unei reactii  anafilactice, nivel histaminei din sânge creste rapid și poate reveni la normal în aproximativ 30-60 de minute. Daca recoltarea s-a facut prea tarziu rezultatul poate fi normal.

Recomandari pentru analiza Histamina

Testul poate fi utilizat pentru a confirma faptul că o persoană a suferit o reacție anafilactică si pentru a ajuta la diagnosticarea mastocitozei sau a tulburarilor de activare a mastocitelor.

Executant

SYNLAB

Bibliografie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.