Banner Histamina plasmatică

Histamina plasmatică

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Histamina este o amină biogenă formată prin decarboxilarea enzimatică a histidinei. Este prezentă în toate țesuturile și este eliberată de celule specializate, numite mastocite, ca răspuns imun alergic. Aceasta este și explicația pentru care histamina în sânge are un nivel crescut la persoanele cu reacții alergice.

Histamina îndeplinește și funcția de mediator chimic, fiind implicată în vasodilatația capilarelor, contracția musculaturii netede și creșterea secreției gastrice.

Histamina, așadar, în mod normal, ne apără de alergii și de substanțe toxice. În cazul unei reacții alergice, mastocitele activate eliberează histamină și triptază de la nivelul granulațiilor.

Testul care măsoară histamina plasmatică este recomandat persoanelor ce prezintă simptomatologie specifică pentru alergii sau persoanelor diagnosticate cu mastocitoză, o afecțiune rară în care mastocitele se înmulțesc necontrolat, fiind apoi depozitate la nivelul pielii (mastocitoză cutanată) sau în diferite organe (mastocitoză sistemică).

Probă Histamina plasmatică Medlife

Când este recomandată determinarea histaminei din plasmă

Determinarea nivelului de histamină poate fi utilizată pentru a confirma o reacție anafilactică la pacienții care prezintă simptome ale unei alergii, precum și pentru a ajuta la diagnosticarea mastocitozei sau a tulburărilor de activare a mastocitelor.

Pot apărea însă şi reacţii alergice la histamină, cum ar fi criza de histamină ce este definită ca un dezechilibru între histamina acumulată în organism și capacitatea organismului de a o degrada.

Intoleranța la histamină apare și în cazul unei serii de boli alergice, cum sunt astmul și rinita alergică, care duc la o creștere a nivelului acumulat de histamină în organism, suplimentar față de ceea ce acumulăm în mod normal prin alimentație.

Semnele pe care le dă organismul când apare criza de histamină:

 • rinoree (nasul curge abundent, secrețiile sunt apoase);
 • erupții cutanate și prurit;
 • dureri de cap;
 • tulburări digestive;
 • bătăi neregulate ale inimii.

Procedura recoltare

Analiza se efectuează din sânge recoltat prin puncţie venoasă, fără a fi necesară o pregătire prealabilă specială a pacientului. Se recomandă ca recoltarea să fie făcută dimineaţa, a jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Intervalul de referință* pentru histamina plasmatică este cuprins între 0 - 10 nmol/l.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Pentru că are un metabolism rapid, este dificil ca histamina să fie determinată cu exactitate în plasmă, adică stabilirea nivelului de histamină în sânge. În schimb, măsurarea concentrației de histamină și a metaboliților săi în urină reprezintă, în unele cazuri, o alternativă eficientă de testare.

Există şi o serie întreagă de alimente cu un conținut ridicat de histamină. Printre acestea se numără brânzeturile maturate, mezelurile afumate, varza murată, soia, nuci, cacao, ciocolată, snack-uri cu aditivi și coloranți. Și alcoolul și oțetul au un conținut ridicat de histamină.

Există și alimente care stimulează producerea de histamină la nivelul intestinului subțire: kiwi, lămâie, ananas, prune, fasole și linte, roșii, germeni de grâu, o serie de aditivi alimentari cum sunt coloranții, nitriții, sulfiții și glutamatul.

Histamina poate genera intoleranță. De aceea, înainte de administrarea unui vaccin, persoanele cunoscute cu alergie la histamină trebuie să comunice medicului acest aspect.

Nu este interzisă vaccinarea pentru cei care au o criză de histamină a priori. Le este recomandat înainte de imunizare o dietă săracă în produse care conțin histamină și, în anumite cazuri, administrarea anumitor medicamente. Medicul specialist este singurul care poate recomanda pacientului vaccinarea, în funcție de istoricul medical și datele cunoscute despre ser sau, dimpotrivă, poate stabili că riscurile și reacțiile adverse depășesc beneficiile.

Valori crescute

Creșteri semnificative de histamină în sânge pot fi observate la persoanele cu o reacție alergică severă. Dar, la 30-60 de minute după acest episod, nivelul de histamină revine la normal. În astfel de situații se poate recomanda și analiza histaminei din urină.

Histamina în sânge crește și la persoanele care prezintă afecțiuni cu un număr crescut de mastocite sau care se activează fără prezența unui factor alergen. Activarea mastocitelor este asociată cu forme severe de reacții alergice – șoc anafilactic, care poate determina apariția unor vezicule pe tegumente, dar și  hipotensiune arterială cu îngustarea semnificativă a căilor respiratorii.

În cazul șocului anafilactic, se observă cum concentrația de histamină crește rapid și revine la normal în 30-60 de minute.

Concentrația crescută de histamină poate fi determinată, însă, și după un episod alergic prin determinarea metabolismului primar de histamină: N-metilhistamina. În cazul în care un nivel crescut de histamină persistă, acesta poate să fie asociat cu mastocitoza.

Bibliografie

 1. Cacabelos, Ramón, et al. “Personalized Medicine of Alzheimer’s Disease.” Handbook of Pharmacogenomics and Stratified Medicine, 2014, pp. 563–615, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-386882-4.00027-x
 2. Arrang, Jean-Michel, et al. “Auto-Inhibition of Brain Histamine Release Mediated by a Novel Class (H3) of Histamine Receptor.” Nature, vol. 302, no. 5911, Apr. 1983, pp. 832–837, www.nature.com, 10.1038/302832a0
 3. Maintz, Laura, and Natalija Novak. “Histamine and Histamine Intolerance.” The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 85, no. 5, 1 May 2007, pp. 1185–1196, academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007, 10.1093/ajcn/85.5.1185

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu