Banner hGH (hormonul uman de creștere)

hGH (hormonul uman de creștere)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Hormonul uman de creștere (hGH), cunoscut și sub numele de somatotropină, reprezintă un hormon eliberat de glanda pituitară anterioară cu rol în determinarea creșterii, ca urmare a proceselor metabolice.

La baza procesului de eliberare a hormonului de creștere uman (hGH) stau alți doi hormoni stimulați de hipotalamus: GHRH (hormonul care eliberează componenta GH) și GHIH (hormonul care funcționează ca inhibitor al GH).

Hormonul hGH este deosebit de important pentru organismul uman deoarece el influențează atât sinteza proteică și producția de ARN, cât și acizii grași.

Hormonul uman de creștere este, la rândul său, influențat de comportamentul uman. Astfel, nivelurile de hGH cresc în timpul perioadelor de somn și în timpul dietelor, iar în același timp ele sunt influențate de factori exteriori (cum ar fi stresul) care pot inhiba secretarea acestui hormon.

Hormonul uman de creștere este un indicator foarte bun în determinarea situațiilor de deficit de creștere în cazul copiilor, dar și în diagnosticarea unor anumite afecțiuni în cazul adulților, cum ar fi, spre exemplu, anumite boli care țin de funcționarea deficitară a tiroidei. 

Probă hGH (hormonul uman de creștere) Medlife

Când este recomandată determinarea hGH

Determinarea hormonului uman de creștere este indicată în cazul pacienților la care este suspectată o tulburare de creștere și dezvoltare a corpului. Nanismul și gigantismul sunt două dintre situațiile în care determinarea hGH este deosebit de importantă, mai ales în stadii incipiente ale afecțiunilor.

Nanismul reprezintă condiția medicală în care organismul nu atinge statura indicată conform graficelor de creștere, lucru care se datorează unei producții în cantități foarte mici de hormon de creștere. La polul opus, gigantismul este condiția medicală în care organismul se dezvoltă necontrolat, peste limitele definite ca fiind indicatoare sau directoare, situație în care vorbim despre eliberarea unei cantități prea mari de hormon de creștere.

Excesul de hormon de creștere în cazul adulților conduce la apariția acromegaliei, o afecțiune medicală caracterizată de secreția prea mare de hGH de glanda hipofiză în perioada adultă. Spre deosebire de gigantism, specific copiilor, la care se observă o creștere accelerată a oaselor, în cazul adulților vorbim despre anomalii prezente la nivelul mâinilor, picioarelor sau feței. Treptat, secretarea în exces a hormonului are implicații și asupra celorlalte organe, fiind necesar un tratament care să amelioreze simptomele.

Astfel, recomandarea de a evalua și determina nivelul de hGH în sânge se răsfrânge asupra cazurilor de diagnostic al afecţiunilor hipotalamice în cazul hipopituitarismului și acromegaliei, dar și în situația producţiei hGH de unele tipuri de tumori.

În cazul în care este nevoie de o stimulare a hormonului de creștere la copii, fără a vorbi despre o tulburare în sine, se recomandă consumul alimentelor care pot stimula secreția acestui hormon (legume, fasole verde, ananas etc.)

Procedura recoltare

Recoltarea probelor se face a jeun (pe nemâncate). În general se recomandă ca determinarea să fie făcută în condiții de repaus, fără factori perturbatori, cum ar fi cofeina sau stresul. De aceea, în unele situații este recomandată așteptarea unui timp de circa 30 de minute până la recoltarea efectivă, pentru a se realiza determinarea concentrației bazale, în stare de relaxare a pacientului.

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor se face în funcție de vârsta și de sexul pacienților, deoarece hormonul de creștere nu poate fi evaluat fără a avea în vedere tabloul clinic. Astfel, având în vedere caracteristicile ce țin de fiecare pacient în parte, valorile de referință* pentru analiza hormonului de creștere sunt:

Pacient Valoare de referință
Nou-născuți 15 - 40 (ng/mL)
Copii și adolescenți sub 20 (ng/mL)
Femei sub 50 - 60 de ani sub 10 (ng/mL)
Femei peste 60 de ani 1-14 (ng/mL)
Bărbați sub 50 - 60 de ani sub 5 (ng/mL)
Bărbați peste 50 - 60 de ani 0.4 - 10 (ng/mL)

*Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea ca urmare a unor tratamente specifice, cum ar fi cele pentru menținerea în limite normale a glicemiei, în cazul tratamentelor hormonale sau în cazul administrării de corticosteroizi. În unele situații pot apărea valori fals scăzute ca urmare a administrării pentru perioade lungi de timp a tratamentelor ce conțin hormoni de creștere.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale hGH, în contextul apariției simptomelor specifice, pot conduce spre diagnosticul de deficit de hormon de creștere.

Valori crescute

Valorile crescute ale nivelului de hGH hormon de creștere uman pot indica tulburări de creștere, nanism, gigantism sau acromegalie. De asemenea, în cazul valorilor mari este necesară și corelarea cu examenul clinic al pacientului pentru a se putea exclude riscul ca excesul de hormon de creștere să nu se datoreze existenței unor tumori.

Bibliografie

  1. Frystyk, Jan, et al. “Determination of Free Growth Hormone.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, vol. 93, no. 8, 1 Aug. 2008, pp. 3008–3014, https://academic.oup.com, 10.1210/jc.2008-0375
  2. Chanson, Philippe, and Sylvie Salenave. “Acromegaly.” Orphanet Journal of Rare Diseases, vol. 3, no. 1, 25 June 2008, https://ojrd.biomedcentral.com, 10.1186/1750-1172-3-17
  3. “Genentech: Understanding Human Growth Hormone.” Gene.com, 2021, www.gene.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu