Descriere: 

Homocisteina este produsul intermediar de metabolizare al metioninei, care este rapid redus in prezenta vitaminei B12 si a folatului.
Alimentatia saraca in vitaminele B6, B12 sau acid folic este cea mai frecventa cauza de hiperhomocisteinemie. Excesul de homocisteina determina agregare plachetara si modifica nivelurile factorilor coagularii, favorizand coagularea; de asemenea promoveaza ateroscleroza prin lezarea endoteliului vascular, facilitarea depunerii lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) si a multiplicarea fibrelor musculare netede vasculare. La gravide, nivelurile ridicate ale homocisteinei, par a creste riscul de aparitie a defectelor de tub neural.
Concentratia serica a homocisteinei poate fi masurata atat a jeun cat si dupa administrarea unei doze-test de metionina.
Deoarece, la circa 1/3 din pacientii cu hiperhomocisteinurie, nivelurile a jeun ale homocisteinei sunt normale, se poate efectua suplimentar, testul de incarcare cu metionina: probele de sange se recolteaza a jeun si 2 ore mai tarziu. Cresterea homocisteinei dupa 2 ore indica hiperhomocisteinuria.

Precautii! Testul este contraindicat la pacientii cu nivele ale creatininei serice >1.5 mg/dL deoarece rinichii acestora nu pot filtra corespunzator metionina.
Probele trebuiesc pastrate la rece si trimise imediat la laborator pentru procesare. Pentru a evita eliberarea homocisteinei din eritrocite se centrifugheaza sangele in 30 min de la recoltare.

Recomandari: 
  •  evaluarea deficitului ereditar enzimatic (cistationinsintetaza B) ce determina homocistinurie;
  •  anemie megaloblastica;
  •  malnutritie (deficit de vitamina B6/B12 sau acid folic);
  • evaluarea riscului cardiovascular/de tromboza venoasa
Interpretare valori mari: 

Cresterea homocisteinei serice se poate intalni in: - deficitul de vitamine: B6, B12, acid folic; - anemia megaloblastica; - insuficienta renala cronica; - cistinurie; - afectiuni cardio-vasculare; - afectiuni cerebrovasculare.

Interferente analitice: 

Valorile sunt fals crescute in cazul pacientilor cu insuficienta renala.
De obicei barbatii prezinta valori ale homocisteinei mai mari decat femeile deoarece au masa musculara mai bine reprezentata.
Deficitul de vitamine B (necesare metabolizarii si reciclarii homocisteinei) se asociaza cu niveluri crescute. Fumatul determina, de asemenea, niveluri ridicate.
Anticonvulsivantele, carbamazepina, cicloserina, fenitoina, hidralazina, izoniazida, metotrexatul, oxidul nitric, penicilamina si teofilina cresc nivelul homocisteinei.
Contraceptivele orale ce contin estrogen pot altera metabolismul homocisteinei.

bibliografie: 

1.Emedicine.medscape.com