Banner Inhibina B

Inhibina B

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Fertilitatea în cazul femeilor, dar și problemele ce derivă din aceasta, sunt cu siguranță un subiect medical de actualitate. Odată cu evoluția tehnologiilor de fertilizare in vitro, speranța creșterii ratei de fertilitate a crescut foarte mult.

Pentru determinarea corectă a stimulării ovariene în cazul proceselor de fertilizare in vitro dar și pentru determinarea tumorilor epiteliale ovariene, poate fi analizată dinamica valorilor de inhibină B.

Inhibinele sunt proteine secretate atât de ovare dar şi de testicule. Acestea prezintă două diviziuni, în speță inhibina de tip alfa, notată inhibina A și inhibina de tip beta, sau inhibina B.

Inhibina B este legată de fazele foliculare la femei, adică de perioada pre-ovulație. Practic, nivelul de inhibină B este ridicat la începutul fazei foliculare, urmând să scadă pe parcursul acesteia, astfel că la începutul fazei luteale nivelul scade considerabil. Pe parcursul vieții, odată cu fiecare ciclu menstrual, valorile inhibinei cresc și scad, iar la menopauză nivelul scade sub limita minimă de detecție.

Inhibina B este folosită cel mai adesea alături de FSH (hormonul de stimulare folicuară). FSH este important în reglarea funcției sistemului reproducător feminin și masculin prin intermediul gonadelor. Hipofiza anterioară este responsabilă de secretarea hormonului FSH care, în cele din urmă, stimulează spermatogeneza în cazul bărbaților și secreția de estrogen și creșterea foliculilor ovarieni, în cazul femeilor.

Probă Inhibina B Medlife

Când este recomandată determinarea inhibinei B

Femei

Determinarea inhibinei B este importantă în vederea monitorizării cantităților de ovocite  secretate de ovare în faza foliculară, urmărind valorile măsurate începând cu ziua a treia a ciclului menstrual. Astfel este monitorizată rezerva ovariană, un indicator deosebit de important în cazul analizelor privind cazurile de infertilitate.

Rezerva ovariană reprezintă numărul de foliculi ovarieni determinat la un anumit moment. Acest număr este scăzut în jurul vârstei de 13-15 ani, crește pe perioada maturității femeii și scade în totalitate odată cu apropierea menopauzei și, implicit, a stopării ciclurilor menstruale. Ciclul menstrual denotă faptul că organismul este pregătit pentru o sarcină, însă acest lucru este evidențiat cel mai bine și ginecologic.

Este important ca nivelurile inhibinei B să fie cunoscute, mai ales în cazul situațiilor ce privesc infertilitatea. Când vorbim despre fertilitate asistată medical in vitro/ fiv, este destul de dificilă stimularea foliculilor ovarieni. În unele situații, stimularea poate conduce la un răspuns slab, în vreme ce în alte situații poate fi prezentă hiperstimularea ovariană.

De asemenea, inhibina B poate fi folosită și ca marker tumoral pentru diagnosticarea tumorilor specifice cancerului epitelial ovarian și în tumorile granuloasei. În această situație, valorile inhibinei B sunt deosebit de crescute, iar acest lucru contribuie la diagnosticarea eficientă diferențiată a tumorilor.

Bărbați

Determinarea inhibinei B în cazul bărbaților are rol în spermatogeneză, în determinarea volumului testicular și al nivelului analizei spermei, sub aspectul densității acesteia. Toate acestea sunt utile în cazurile de infertilitate sau de fertilitate asistată medical.

Copii

În cazul copiilor, determinările pot doar să evidențieze funcționalitatea țesuturilor.

Procedura recoltare

Recoltarea se face a jeun (pe nemâncate), în vacutainer fără anticoagulant. Proba se recoltează din sânge venos și se prelucrează prin metoda ELISA.

Pacientul nu necesită pregătire prealabilă însă, în cazul femeilor, este necesară o discuție despre ultima menstruație (data) și câteva dintre caracteristicile care țin de aparatul reproducător/ fertilitate.

Interpretare rezultate

Rezultatele au în vedere sexul pacienților și vârsta iar, în cazul femeilor, intervalele de timp în care au fost prelevate probele.

Valoarea minimă de la care poate fi detectată inhibina B este de 10 pg/mL.

Astfel, intervalele de referință vor fi definite în funcție de timpii de recoltare, după cum urmează:

Femei

Ciclu menstrual, ziua 1-2 15-75 ng/L
Ciclu menstrual, ziua 3-5 (intervalul corect de determinare) 50-125 ng/L
Fază foliculară 30-90 ng/L
Fază ovulatorie 80-200 ng/L
Fază luteală <50 ng/L
Menopauză <10 ng/L

Dacă analizele sunt recoltate în mod corect, în zilele 3-5 ale ciclului menstrual, intervalul în care ar trebui să se încadreze inhibina B este de 45-120 pg/mL. Acest lucru semnifică o rezervă ovariană corectă și o funcționalitate bună a ovarelor în ceea ce privește fertilitatea.

Bărbați

Valorile de referință ale inhibinei B în cazul bărbaților se încadrează în intervalul 120-400 ng/L și nu necesită intervale temporare speciale de recoltare.

În cazul femeilor perioada cea mai potrivită pentru determinarea inhibinei B este în intervalul dintre zilele 3-5 ale ciclului menstrual.

În cazul bărbaților, valorile sub 60 pg/mL poate indica anumite probleme sau disfuncții la nivelul testiculelor.

Bibliografie

  1. Pierik, Frank H., et al. “Serum Inhibin B as a Marker of Spermatogenesis.” The Journal of Clinical Endocrinology Metabolism, vol. 83, no. 9, Sept. 1998, pp. 3110–3114, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1210/jcem.83.9.5121
  2. Grunewald, S, et al. “Age-Dependent Inhibin B Concentration in Relation to FSH and Semen Sample Qualities: A Study in 2448 Men.” REPRODUCTION, vol. 145, no. 3, Mar. 2013, pp. 237–244, https://rep.bioscientifica.com/, 10.1530/rep-12-0415

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu