Banner Inhibina A

Inhibina A

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Inhibina este un hormon produs de placentă, iar valorile acesteia scad în săptămânile 14-17 de sarcină, pentru ca după acest interval să crească din nou. Analizele hormonale care identifică inhibina A, cunoscute și sub numele de „testul markerului multiplu”, se realizează în trimestrul al doilea de sarcină, seric, de la mamă.

Inhibinele suprimă secreția de hormon foliculo-stimulant FSH și sunt produse, în cazul femeilor, de celulele granuloase ale ovarului, iar în cazul bărbaților, de celulele Sertoli din testicule.

Determinarea nivelului de inhibină A este o analiză necesară pentru a identifica riscurile ca fătul să dezvolte afecțiuni cromozomiale sau defecte de tub neural (spina bifidă). De asemenea, inhibina A, în funcție de nivelurile determinate, poate oferi indicii privind șansele ca bebelușul să dezvolte sindromul Down. 

Dozarea inhibinei A nu se efectuează doar în sarcină. Această analiză, alături de inhibina B, poate oferi indicii cu privire la apariția tumorilor la nivelul organelor genitale. Se utilizează și ca marker tumoral pentru cancerul ovarian sau în monitorizarea pacientelor cu tumori epiteliale ale ovarului.

Probă Inhibina A Medlife

Când este recomandată determinarea inhibinei A

Recomandarea privind determinarea inhibinei A se adresează femeilor gravide, în trimestrul doi de sarcină (săptămânile 14-17), în vederea identificării afecțiunilor fetale. De asemenea, analiza este utilă pentru identificarea riscului de apariție a tumorilor ovariene.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatele pentru screeninguri fetale iau în calcul riscul de apariție a unor anomalii.

În cazul determinării tumorilor ovariene, este necesar ca în interpretarea rezultatelor să se țină cont de istoricul medical al pacientei, dar și de vârstă, deoarece niveluri scăzute ale inhibinei A sunt înregistrate în perioada menopauzei.

Așadar este nevoie de o coroborare a rezultatelor cu toate datele despre pacientă și stilul ei de viață, pentru identificare corectă a afecțiunilor.

Intervalele de referință* pentru inhibina A sunt:

Perioadă fertilă   Valori normale
ziua 1 - 5 a ciclului menstrual 1.8 - 17.3 pg/ml
ziua 6 - 11 3.5 - 31.7 pg/ml
ziua 12 - 13 9.8 - 90.3 pg/ml
ovulație 16.9 - 91.8 pg/ml
ziua 15 - 17 a ciclului menstrual 16.1 - 97.5 pg/ml
ziua 18 - 25 3.9 - 87.7 pg/ml
ziua 26 - 28 2.7 - 47.1 pg/ml
Postmenopauză < 2.1 pg/ml

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea ca urmare a unor tratamente cu medicamente ce pot stimula producția de inhibină A.

Valori scăzute

Valorile scăzute nu reflectă riscul de apariție a anomaliilor fetale. Unele dintre acestea nu pot fi excluse, iar din acest motiv se recomandă și folosirea altor teste de screening în perioada de sarcină, pentru a evalua corect riscurile.

Valori crescute

Valori mari ale testelor de inhibină A pot apărea în cazul riscului unor anomalii fetale. Testele pozitive reflectă un risc crescut de apariție a acestora. Analiza nu acoperă însă toate anomaliile fetale, iar în cazul riscului de sindrom Down, nivelurile hCG și inhibina A sunt crescute.

De asemenea, valorile ridicate pot indica prezența unor tumori ovariene în cazul mamelor. Statistic, aproximativ 70% din pacientele cu tumori ovariene prezintă niveluri ridicate de inhibina A. Indicele este de 25% în cazul tumorilor ovariene epiteliale.

Bibliografie

  1. “Inhibin | Physiological Reviews.” Physiological Reviews, 2020, https://journals.physiology.org
  2. Adamopoulos, D. A., and E. G. Koukkou. ““Value of FSH and Inhibin-B Measurements in the Diagnosis of Azoospermia”- a Clinician’s Overview.” International Journal of Andrology, vol. 33, no. 1, 24 Aug. 2009, pp. e109–e113, https://onlinelibrary.wiley.com, 10.1111/j.1365-2605.2009.00980.x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu