Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Calculator analize
Examenul citologic al aspiratului medular alaturi de biopsia medulara, reprezinta investigatia esentiala in diagnosticul hematologic.Medulograma se realizeaza atunci cand datele clinice, hemoleucograma, examenul morfologic al frotiului sanguin sau alte teste de laborator sugereaza posibilitatea unei boli hematologice primare sau secundare iar analiza morfologica a maduvei poate sustine diagnosticul.
Examinarea microscopica se face initial la magnitudinea de 10x/20x pentru :
-aprecierea calitatii frotiului (prezenta grunjilor, calitatea coloratiei, prezenta de artefacte),
-evaluarea celularitatii (raportul cu celulele adipoase)
- prezenta megakariocitelor, a celulelor mielomatoase, a mastocitelor
-prezenta osteoblastilor / osteoclastilor, a grupurilor de celule tumorale (clustere)
-prezenta celulelor Gaucher, Niemann-Pick, a histiocitelor cu incluzii “albastre ca marea”, a granuloamelor.
-se identifica zonele de strivire a grunjilor medulari (zonele “centrale”), zonele intermediare cu celularitate bogata, in care celulele medulare apar izolate sau grupate in insule de hematopoeza (pastrand intr-o oarecare masura structura arhitecturala din maduva) si zonele periferice, cu celule mai putine (prin dilutie). La cazurile pediatrice, maduva apare ca o dispersie uniforma de celule.
Examinarea ulterioara a frotiului cu obiectivul de 100x cu imersie se face pe cca 300-500 celule integre, din zonele intermediare[1]
Examenul citologic al aspiratului medular include:
Din aspiratul medular se pot realiza teste aditionale care impreuna cu examenul citologic cresc acuratetea diagnosticului hematologic[4]:
Evaluarea seriilor hematopoetice din punct de vedere morfologic si maturativ in vederea raportarii semicantitative este partea cea mai consistenta a examenului morfologic :
Evaluarea eritropoezei (seria eritrocitara)
Precursorii eritrocitari sunt: proeritroblastul (pronormoblastul), eritroblastul (normoblastul) bazofil, eritroblastul (normoblastul) policromatofil si eritroblastul (normoblastul) oxifil. Scaderea raportului granulo-eritroblastic (G/E), care normal este 2/1 – 4/1, se întalneste in hiperplazia eritroida (numar crescut de precursori eritroizi medulari) care insoteste diferite tipuri de anemii (anemie feripriva, anemie megaloblastica, anemie sideroblastica, talasemie). Raportul poate fi marcat scazut si chiar inversat in anemiile regenerative (posthemoragica / hemolitica). Cresterea raportului G/E indica fie hiperplazia seriei granulocitare, fie eritroblastopenie. Predominanta formelor policromatofile (~50%) si oxifile (>30%) indica o maturatie normala a seriei rosii. Cresterea procentului de eritroblasti bazofili ( > 5-20%) indica deficit de hemoglobinizare (din anemia feripriva, anemiile megaloblastice severe).
Evaluarea granulopoezei (seria mieloida sau granulocitara)
Precursorii granulocitari sunt :mieloblastul, promielocitul, mielocitul neutrofil / eozinofil / bazofil si metamielocitul, alaturi de formele mature nesegmentate si segmentate neutrofile /eozinofile / bazofile. Celulele mieloide constituie elementul predominant din maduva, celulele mature fiind cele mai numeroase.
Evaluarea megakariopoezei (seria megakariocitara)
Precursorii megakariocitari sunt :megakarioblastul, promegakariocitul (10% – 15 % din numarul total), megakariocitul netrombocitogen (60-70%) si megakariocitele trombocitogene (10-20%). Megakariocitele sunt celule foarte mari (30-150 µm), poliploide (8N, 16N, 32N etc.). Promegakariocitele au citoplasma intens bazofila (numar crescut de ribozomi) iar nucleul este nelobulat, cu aspect tanar. Megakariocitele netrombocitogene au citoplasma rosu-rubiniu datorita granulatiilor, iar nucleul este neregulat, cu numar variabil de lobi. Megakariocitele trombocitogene au citoplasma cu granulatii cvasigrupate in viitoarele trombocite, au trombocite adiacente la periferia lor, iar nucleul este mai mic si mai dens. Megakariocitele constituie tipul celular cel mai putin abundent din maduva, de obicei ~ 1/ 100 leucocite.
Alte elemente celulare normale intalnite in aspiratul medular:
Monocitele sunt identice morfologic cu cele din sangele periferic.Promonocitele au cromatina mai delicate, nucleoli vizibili, si cateva granulatii in citoplasma bazofila.
Macrofagele (histiocitele) deriva din monocite dar sunt de talie mai mare 20 – 30 µm diametru. Nucleul este oval cu desen cromatinian delicat si cu unul – doi nucleoli mici. Citoplasma este bleu-gri sau incolora si contine frecvent celule fagocitate, detritus celular si vacuole.
Limfocitele sunt similar cu cele din periferie, variabile ca numar, depinzand de gradul de contaminare al materialului examinat cu sange periferic.
Plasmocitele au talie variabila , usual cu diametrul cuprins intre 12 - 16 µm,rotunde sau ovale, cu nucleu mic, rotund plasat excentric. Cromatina este condensata si dispusa in blocuri. Citoplasma este albastru-inchis cu o zona paranucleara clara, ca o aura .
Mastocitele sunt usor de recunoscut prin continutul de granule albastru inchis care ocupa toata citoplasma acoperind nucleul. Atunci cand este vizibil, nucleul are o structura cromatiniana veziculara.
Osteoclastele si osteoblastii sunt elemente celulare care apar rarisim in aspiratul medular. Sunt mai frecvente la copii sau la persoane cu hiperparatiroidism sau anumite tumori (reactie osteoblastica).
Osteoclastele sunt celule mari, cu diametrul de peste 100 µm. Pot fi confundate cu megakariocitele dar sunt multinucleare , cu desen cromatinian fin si cu nucleoli vizibili.
Citoplasma variaza de la usor bazofil la intens acidofil datorita continutului de granule acidofile.
Osteoblastii sunt celule ovale, cu diametru de aprox 30 µm. Apar frecvent in grupuri. Nucleul este frecvent excentric, cu cromatina uniform distribuita si 1-3 nucleoli. Citoplasma este bleu-pal cu zona clara centrozomala distinct separata de nucleu (diferit fata de zona clara paranucleara a plasmocitului).
Interpretare valori mari: nu este aplicabil (NA)
Interpretare valori mici: nu este aplicabil (NA)
Gradul de dilutie al aspiratului medular cu sange in timpul manevrei de aspirare este variabil si poate afecta interpretarea celularitatii[1]
Evaluarea celularitatii medulare depinde de tehnica de executie a frotiurilor, (de modul de strivire a grunjilor urmat de etalarea materialului obtinut)
Unele celule (fibroblastii, celulele tumorale) nu pot fi aspirate prin tehnica de punctie-aspiratie (situatia numita”punctie alba”) si se asociaza, de regula, cu o patologie semnificativa (doar in 7% din situatii s-a evidentiat , prin biopsie, o celularitate medulara normala)[1]
Tehnica de colorare a frotiurilor poate predispune la erori de interpretare
Tehnica de examinare depinde de gradul de pregatire si de experienta profesionala a examinatorului.
Variatii fiziologice: procentul de limfocite la copii este mai mare in maduva (e.g la 18 luni, limita de normalitate pentru limfocite este de 43,55 % +/- 8,56 )[1]; plasmocitele sunt rare la copii.
Multe medicamente determina cresterea numarului de eozinofile medulare. O citologie medulara normala nu exclude posibilitatea unei boli localizate intr-o alta zona a maduvei.
Interval de referinta
Valorile de referinta sunt orientative si difera functie de varsta, sex si zona anatomica punctionata (stern, creasta iliaca)
Un exemplu de valori de referinta se regaseste in tabelul de mai jos [1]:
(aspirat creasta iliaca, subiecti 21-56 ani)
Tip de celula
Valori % Barbati
Valori % Femei
Mieloblast
0 - 3
0-3
Promielocit
3.2 - 12.4
Mielocit neutrofil
3.7 – 10
Mielocit eozinofil
0 – 2.8
Metamielocite si nesegmentate
2.3 – 5.9
Neutrofile segmentate
21.9 – 42.3
28.8 – 45.9
Eozinofile segmentate
0.3 – 4.2
Bazofile segmentate
0 – 0.4
Limfocite
6 - 20
Monocite
0 – 2.6
Plasmocite
0 – 1.2
Proeritroblasti
0 – 1.5
Eritroblasti bazofili
0 - 5
Eritroblasti policromatofili
5 - 34
Eritroblasti oxifili
0 - 8
Megakariocite
6 - 77
Macrofage
0 – 1.3
Raport G/E
1.1 – 4.1
1.6 – 5.2
Medulograma poate fi recomandata in : Investigarea unei citopenii (leucopenia ,trombocitopenie, bicitopenie sau pancitopenie) pentru confirmarea / infirmarea unei leucemii, sindrom mielodisplazic, hipo / aplazie medulara, agranulocitoza Anemia nonhemolitica, care nu a fost diagnosticata ca anemie feripriva , prin deficit de vit.B12 sau folat , ori talasemie, necesita examinarea celularitatii medulare Identificarea, stadializarea si monitorizarea leucemiei acute Diagnosticul si monitorizarea sindroamelor mielodisplazice Diagnosticul tezaurismozelor: boala Gaucher, boala Niemann-Pick, sindromul histiocitelor “albastre ca marea” Investigarea unei gammapatii monoclonale pentru diagnosticul de mielom multiplu sau boala Waldenström. Diagnosticul si stadiul unor boli maligne metastazate in maduva. Evaluarea rezervelor de fier din maduva (hemosiderina) In tabelul de mai jos se regasesc recomandarile specifice de examinare citologica a aspiratului medular si de examinare histologica a biopsiei medulare [3] + examinare obligatorie (+) examinare optionala Ø examinarea nu este indicata Modificari in parametrii Hemoleucogramei / Supozitii de diagnostic Ex .citologic din aspirat medular Ex histologic din biopsie medulara Neutropenie izolata inexplicabila + (+) Anemie izolata inexplicabila + (+) Trombocitopenie izolata inexplicabila + (+) Punctie alba + Bi sau Pancitopenie inexplicabila + + Sindrom mielodisplazic + + Leucemie acuta + + (punctie alba sau pentru evaluarea seriilor hematopoetice restante, atunci cand in aspirat se remarca un grad avansat de infiltrare medulara cu celule neoplazice) Leucemia limfatica cronica Ø Ø Limfoame + + Leucemia mieloida cronica + + (daca gena de fuziune BCR-ABL sau cromozomul Philadelphia nu pot fi detectate in sangele periferic sau daca nu poate fi aspirat suficient material la punctie) Policitemia vera + + Mielofibroza idiopatica cronica + + Trombocitemia esentiala + + Mielomul multiplu + + Metastaze medulare (+) + Granulomatoza Ø + Boala Hodkin Ø + Osteoporoza, osteomalacia Ø + Leishmanioza + Ø
Medulograma poate fi recomandata in :
In tabelul de mai jos se regasesc recomandarile specifice de examinare citologica a aspiratului medular si de examinare histologica a biopsiei medulare [3]
+ examinare obligatorie
(+) examinare optionala
Ø examinarea nu este indicata
Modificari in parametrii Hemoleucogramei / Supozitii de diagnostic
Ex .citologic din aspirat medular
Ex histologic din biopsie medulara
Neutropenie izolata inexplicabila
+
(+)
Anemie izolata inexplicabila
Trombocitopenie izolata inexplicabila
Punctie alba
Bi sau Pancitopenie inexplicabila
Sindrom mielodisplazic
Leucemie acuta
(punctie alba sau pentru evaluarea seriilor hematopoetice restante, atunci cand in aspirat se remarca un grad avansat de infiltrare medulara cu celule neoplazice)
Leucemia limfatica cronica
Ø
Limfoame
Leucemia mieloida cronica
+ (daca gena de fuziune BCR-ABL sau cromozomul Philadelphia nu pot fi detectate in sangele periferic sau daca nu poate fi aspirat suficient material la punctie)
Policitemia vera
Mielofibroza idiopatica cronica
Trombocitemia esentiala
Mielomul multiplu
Metastaze medulare
Granulomatoza
Boala Hodkin
Osteoporoza, osteomalacia
Leishmanioza
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.