Despre leucemie
Sângele are în componența sa trei tipuri principale de celule: celule roșii (eritrocite), celule albe (leucocite) și plachete (trombocite). Durata lor normală de viață variază: 2-4 în cazul leucocitelor, 4-5 zile în cazul trombocitelor și 120 zile în cazul eritrocitelor. Înlocuirea acestor celule care îmbătrânesc este produsă și reglată de multiplicarea continuă a celulelor din măduva osoasă (denumite celule sușe sau progenitoare), din care derivă cele trei tipuri principale de celule ale sângelui. Ritmul lor de producere este reglat de mecanisme complexe, având la bază informația existentă în ADN.
Leucemia se declanşează atunci când apare o alterare a informației genetice cuprinsă în ADN-ul dintr-o singură celulă progenitoare din măduva osoasă hematogenă, care face ca celulele să se multiplice într-un ritm necontrolat, să nu mai funcționeze normal și să nu mai fie distruse în mod corect de organism.
Leucemia este, așadar, un cancer al sângelui, caracterizat printr-o creștere rapidă de celule anormale care se produc în măduva osoasă și care ajung, în mod necontrolat, în sânge.
Spre deosebire de alte cancere, leucemia nu duce, în general, la formarea de mase (tumori) care pot să fie văzute la examenele imagistice (radiografie, CT , RMN).
Tipuri de leucemie
Există mai multe tipuri de leucemie. Clasificarea se face pe baza celulei de proveniență (celulă stem sau progenitoare) din măduva hematogenă. Astfel, celulele stem se diferenţiază ca celule mieloide (din care se nasc neutrofile, eozinofile, bazofile, monocite, precum și eritrocite și trombocite) ori ca celule limfoide (din care se nasc limfocite și celule natural killer). Ca atare, după celula de proveniență, se descriu două tipuri principale de leucemii :
- leucemii mieloide (LAM);
- leucemii limfoide (LAL).
Fiecare dintre aceste două categorii mari de leucemie pot fi acute şi cronice. Leucemia cronică, în general, evoluează mult mai lent decât leucemia acută, simptomele bolii putând fi absente pentru mai mulţi ani.
După tipul celulei leucemice și după viteza de evoluție, există patru tipuri principale de leucemii, şi anume :
Leucemie limfocitară acută LAL şi cronică LLC
Leucemia acută limfoidă (limfoblastică) este cel mai frecvent tip de leucemie acută întâlnit la copii, adolescenți și adultul tânăr (până la vârsta de 39 ani), dar poate afecta adulţii la orice vârstă. Se descriu trei tipuri principale de LAL, bazate pe criterii de risc și prognostic:
- LAL Ph - a copilului, adolescentului și adultului;
- LAL Ph - a copilului;
- LAL Ph - a adultului.
Aceste trei tipuri se bazează pe prezenţa sau absenţa cromozomului Philadelphia (o mutaţie genetică) care apare prin transferul de material genetic (ADN) între doi cromozomi și apariţia unei gene anormale, denumită BCR/ABL. Prezența acestei gene conferă particularități de evoluție și prognostic (mai bun) și posibilitatea unui tratament țintit spre eliminarea acestei mutații.
Leucemia limfocitară cronică ( LLC) este cea mai frecventă formă de leucemie cronică la adulți și apare, de obicei, după vârsta de 60-65 ani, fiind, de foarte multe ori, diagnosticată cu ocazia unor analize de laborator de rutină.
Leucemie mieloidă acută şi cronică
Leucemia mieloidă acută este cel mai frecvent tip de leucemie acută întâlnită la adulţi, de cele mai multe ori la vârste de peste 65 ani, şi rar întâlnită la copii. Există mai multe subtipuri de leucemie mieloidă acută, în funcție de aspectul şi morfologia celulei leucemice examinată la microscopul optic. În prezent, sunt acceptate două forme majore: leucemia acută promielocitară și leucemia acută mieloblastică, a căror manifestare, evoluție și tratament diferă semnificativ. La rândul său, leucemia acută mieloblastică este subclasificată în trei categorii de risc (de agresivitate), pe baza prezenței sau absenţei unor mutații genetice în celula leucemică și care, analizate, permit adoptarea unor tratamente specifice țintite sau personalizate acelor tipuri de mutații.
Leucemia mieloidă cronică (LMC) este mai frecventă la adulții vârstnici (peste 65 ani), dar poate afecta adulții la orice vârstă. Simptomele pot fi absente pentru câțiva ani înainte de diagnosticare.
Alte tipuri de cancer hematologic
Pe lângă aceste tipuri principale de leucemie, se mai descriu forme particulare, mai rare, cum sunt:
- leucemia cu celule păroase;
- leucemia cu celule mari granulare;
- leucemia /limfomul HTLV pozitiv;
- leucemia cu plasmocite;
- sindromul Sezary;
- bolile mieloproliferative cronice fără cromozom Ph;
- sindroamele mielodisplazice.
Cauze
Leucemia ia naștere atunci când ADN-ul unei singure celule din măduva osoasă se modifică: ADN-ul reprezintă codul de instructaj al celulei care îi spune acesteia când să se multiplice, cum să crească și să funcționeze și când să moară. Din cauza acestor mutații (sau erori de codificare), celulele leucemice își păstrează capacitatea de multiplicare necontrolată pe timp nedefinit. Toate celulele care provin din celula cu mutația originală au același ADN mutant.
Factori de risc
Nu se știe, din păcate, care este factorul sau factorii care provoacă mutațiile acestor celule. Oricine poate dezvolta o leucemie .
Există, însă, câțiva factori predispozanți, cum ar fi tratamente anterioare pentru un alt cancer, fumatul, expunerea la substanţe chimice industriale (benzen, formaldehidă, pesticide, coloranţi), unele boli genetice (neurofibromatoză, sindromul Down, sindrom Klinefelter, sindrom Shwachman-Diamond).
Simptome
Simptomele leucemiei sunt diferite, în funcție de tipul acesteia. Totuși, cea mai mare parte a manifestărilor sunt asemănătoare:
- stare de oboseală persistentă;
- febră și transpirații nocturne;
- dificultate la respirație;
- tegumente palide;
- dureri osoase;
- scădere în greutate bruscă, inexplicabilă;
- manifestări hemoragice ( sângerări nazale, ale gingiilor, echimoze);
- infecţii frecvente;
- mărirea în volum a ganglionilor, splinei, ficatului.
Diagnosticare
Diagnosticarea leucemiei se bazează, în primul rând, pe examenul de rutină al sângelui (hemoleucogramă), care îi poate oferi medicului indicii despre existenţa unei leucemii, acută sau cronică, și care să necesite apoi efectuarea unor teste suplimentare de sânge pentru stabilirea tipului de leucemie. Acestea sunt:
- citometria în flux;
- examenul citogenetic;
- examenele de biologie moleculară;
- examenul măduvei osoase - prin puncţie aspiratorie sau biopsie de măduvă; Aceste două proceduri se fac prin introducerea unui ac în măduva osoasă (de obicei în osul bazinului) pentru recoltarea de lichid (denumit „suc medular”) și, respectiv, pentru recoltarea unui fragment de măduvă. Procedurile sunt precedate de anestezie locală și sedare de scurtă durată prin administrarea intravenoasă a unui sedativ. Analizele permit evaluarea procentului de celule leucemice din măduva osoasă, caracterizarea celulei leucemice și confirmarea diagnosticului de leucemie;
- testele imagistice: medicul hematolog poate indica efectuarea unui examen radiologic de torace, a unui examen CT sau RMN, în funcție de situație și de simptomele pacientului, pentru diagnosticul unor posibile complicaţii secundare ale bolii sau tratamentului, dar aceste investigaţii imagistice nu sunt absolut necesare pentru stabilirea diagnosticului;
- puncţia lombară (spinală): medicul hematolog poate efectua, în anumite situații, recoltarea de lichid spinal (lichid cefalorahidian) pentru a diagnostica o răspândire a celulelor leucemice în lichidul care înconjoară creierul și măduva spinală.
Tratament
Tratamentul depinde de tipul leucemiei, de vârstă, de starea generală de sănătate (de alte afecţiuni de fond asociate) şi cuprinde:
- chimioterapia: este cea mai comună formă de tratament al leucemiilor. Implică utilizarea unor medicamente care distrug celulele leucemice sau le inhibă multiplicarea. Administrarea lor se face pe cale intravenoasă, subcutanată, intrarahidiană sau orală, de obicei în combinație, sub forma unor protocoale sau scheme de tratament;
- terapia țintită: utilizează medicamente destinate să atace părți specifice ale celulei leucemice (cum ar fi o proteină sau o genă) care le face să ia locul celulelor sanguine normale. Terapiile de acest tip previn multiplicarea celulei anormale și au efecte toxice mai reduse asupra celulelor normale. Exemple de terapie țintită sunt anticorpii monoclonali și inhibitorii de tirozin kinază.
- radioterapia: utilizează fascicule de radiații de energie înaltă sau raze X. În leucemii, utilizarea acestei terapii este limitată, în general, la două proceduri: iradierea întregului corp, ca modalitate de pregătire în vederea transplantului de celule hematopoietice, și iradierea cranio-spinală, ca metodă terapeutică sau de profilaxie a extinderii celulelor leucemice în creier și măduvă;
- transplantul de celule hematopoietice (transplantul de celule stem sau transplantul de măduvă osoasă): acest tratament înlocuieşte celulele canceroase, formatoare de celule sanguine, care au fost distruse prin chimioterapie şi/sau radioterapie, cu celule hematopoietice noi, sănătoase, recoltate de la un donator. Celulele sănătoase se multiplică și formează o măduvă nouă, având, de obicei, caracteristicile măduvei donatorului;
- terapia cu celule T, având receptor de antigen chimeric sau (CAR) T-cell therapy: este un tip nou de terapie care presupune recoltarea de celule (limfocite) de tip T din sângele bolnavului şi modificarea lor prin inginerie genetică, procedură care le face apte să lupte şi să distrugă celulele leucemice după reintroducerea lor în sângele bolnavului.
Întrebările legate de speranța de viață, de evoluția bolii, complicațiile posibile, efectele secundare ale tratamentului fac obiectul unei discuții particulare a fiecărui pacient cu medicul hematolog, întrucât experiența fiecăruia este diferită iar perspectivele depind de o varietate de factori ce cuprind: anomaliile sau mutațiile genetice, tipul leucemiei, numărul de celule sanguine de la momentul diagnosticului, vârsta, starea generală de sănătate, răspunsul la tratament, prezența celulelor leucemice în sistemul nervos central.
Complicaţii
Complicațiile depind de tipul leucemiei, de timpul scurs până la stabilirea diagnosticului, de evoluția bolii şi de răspunsul la tratament precum şi de fazele acestuia.
Printre cele mai frecvente complicații se numără: infecțiile, insuficiența renală, complicațiile trombotice sau hemoragice și complicațiile imunologice (boala grefă – contra - gazdă).
Prevenție
Leucemia este o boală pe care nu o putem preveni însă putem reduce șansele de apariție a acesteia prin evitarea fumatului, a expunerii la radiații ionizante, a expunerii și contactului cu substanțele chimice cu potențial cancerigen şi menţinerea unui stil de viață sănătos.
Leucemia este o boală severă, dificil de tratat, care necesită, de regulă, un tratament imediat, iar prezentarea la medic, încă de la apariția primelor simptome, este esențială pentru maximizarea șanselor de răspuns optim la tratament și de îmbunătățire a prognosticului.
Bibliografie
- “Leukemia: Symptoms, Signs, Causes, Types Treatment.” Cleveland Clinic, 2017, https://my.clevelandclinic.org
- https://www.facebook.com/WebMD. “Leukemia.” WebMD, WebMD, 13 Sept. 2016, www.webmd.com
- “Pediatric Acute Myelogenous Leukemia (AML) - Sheba Medical Center.” Sheba Medical Center, 29 Aug. 2022, www.shebaonline.org
- “Site Search | American Cancer Society.” Cancer.org, 2023, www.cancer.org
Alte afecțiuni similare
Lepra
Lepra, cunoscută sub denumirea medicală de boala Hansen, este o afecțiune infecțioasă care există din cele mai vechi timpuri. Dacă în timpuri străvechi un astfel de...
Vezi detalii
Leptospiroza
Leptospiroza este o infecție cauzată de bacteria numită Leptospira. Este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că poate infecta atât oamenii, cât și...
Vezi detalii
Leșin (lipotimie)
Lipotimia sau sincopa, denumită în termeni populari leșin, reprezintă o pierdere temporară a cunoștinței și a controlului muscular. Aceasta este provocată de reducerea...
Vezi detalii
Leucemie mieloidă acută
Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care își are originea în măduva osoasă, regiunea profundă a unor oase, responsabilă de formarea globulelor albe şi...
Vezi detalii
Leucinoza
Leucinoza se caracterizează prin concentrații crescute în plasmă de aminoacizi cu lanț ramnificat (leucină și izoleucina) și niveluri ridicate în urină de cetoacizi cu...
Vezi detalii
Leucopenie
O persoană cu leucopenie are un număr scăzut de globule albe, sau leucocite, în sânge. Leucopenia implică, de obicei, o lipsă de neutrofile, care sunt un tip de celule...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.