cell

Calculator analize

Mangan urinar

Manganul (Mn) este un oligoelement esențial, important pentru sănătatea umană din punctul de vedere al dezvoltării, al metabolismului, și al sistemului antioxidant. Un grup mare de enzime conțin mangan cu funcția de cofactor: oxireductaze, transferaze, hidrolaze, liaze, izomeraze, ligaze, lectine, integrine. Reverstranscriptaza multor retroviruși conțin Mn, cu excepția lentivirusurilor, cum este și HIV. Cele mai importante polipeptide cu conținut de Mn sunt arginina, toxina difterică, și superoxid-dismutaza cu conținut de Mn (Mn-SOD).
Manganul provenit din exploatarea minieră este folosit în industria oțelului pentru purificare. Astfel, Mn ajunge în aer, este inhalat, și poate avea efecte toxice la cei expuși la cantități mari de praf și fum contaminat cu mangan, cum sunt lucrătorii din aceste industrii. Semnele toxice apar rapid, cele neurologice fiind de obicei ireversibile. Toxicitatea progresează în trei stadii: în primul, stadiul prodromal, apare indispoziția, somnolența, apatia, labilitatea emoțională, disfuncția sexuală, letargia, anorexia, durerea de cap; în al doilea stadiu se manifestă tulburări psihice: anxietate, manifestări psihotice (de exemplu halucinații), deteriorarea memoriei și a discernământului; în stadiul trei apare, progresiv, bradikinezia, disartria, distonia axială și de extremitate, pareza, tulburările de mers, rigiditatea, tremorul intențional, tulburările de coordonare, faciesul inexpresiv. 
Doza zilnică recomandată, pentru adulți, este de 1.6-2.3 mg/zi, ușor de atins printr-o dietă variată și echilibrată, cu conținut de fructe și legume. Pacienții alimentați pe cale parenterală, au nevoie de suplimentare de Mn, concomitent cu monitorizarea nivelului seric. 
Manganul urinar reprezintă excreția excesului de Mn. Valorile urinare crescute indică expunere profesională sau consum excesiv. Probele de la indivizi sănătoși conțin cantități foarte scăzute de Mn; de aceea, probele cu valori crescute pot fi contaminate. Sursa: http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/8080; https://en.wikipedia.org/wiki/Manganese

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Mangan urinar

Interpretare valori mari:

Expunere ocupationala sau supradoza nutritionala: >4 mcg

Interferente analitice la analiza Mangan urinar

In caz de administrare de materiale de contrast cu continut de iod sau gadoliniu, se amana recoltarea 96 de ore.

Recomandari pentru analiza Mangan urinar

Monitorizarea expunerii toxice. Monitorizare nutritionala. 

Executant

SYNLAB

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.