Informații generale
Determinarea manganului urinar poate fi un bun indicator pentru expunerea recentă la acest oligomineral.
Manganul este un oligomineral implicat în metabolismul proteinelor, formarea oaselor și a țesuturilor, dar în procesul de reproducere. Aportul de mangan se obține, în cea mai mare parte, din alimentație, însă există și situații în care oamenii pot fi expuși profesional la mangan. Surse importante de mangan sunt următoarele alimente: struguri, fructe de pădure, nuci, semințe, leguminoase, cerealele integrale, gălbenuș de ou, cartofi dulci sau sfeclă.
Lucrătorii din industria minieră și de sudare se confruntă cel mai des cu toxicitatea cauzată de mangan. Manganul este utilizat în producția de fier și oțel, dar și în industria siderurgică sau chimică. Acesta se poate regăsi în agenții de colorare pentru săpun sau sticlă, vopsele, lacuri sau linoleum. De asemenea, el poate fi utilizat pentru producția de clor gazos sau benzină fără plumb.
Toxicitatea manganului afectează în special sistemul nervos central și ficatul. Supraexpunerea poate prezenta o simptomatologie asemănătoare cu boala Parkinson, caracterizată de tremurături, tulburări de vorbire sau de mers, dar și tensiune musculară.
Absorbția manganului se realizează la nivelul tractului gastrointestinal, fiind similară cu cea a fierului. El este excretat în principal în bilă, urmând ca o mică cantitate să fie eliminată prin urină.
Când este recomandată determinarea manganului urinar
Determinarea manganului urinar poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:
- monitorizarea supraexpunerii la mangan;
- monitorizarea nutrițională.
Procedura recoltare
Determinarea manganului urinar se realizează dintr-o probă de urină spot, colectată și depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei. Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.
Interpretare rezultate
Rezultatele testului* ce măsoară manganul urinar sunt cuprinse în intervalul: 0 - 10 µg / L.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Wu, Cynthia, et al. “Association between Urinary Manganese and Blood Pressure: Results from National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2011-2014.” PLOS ONE, vol. 12, no. 11, 15 Nov. 2017, pp. e0188145–e0188145, https://journals.plos.org , https://doi.org/10.1371/journal.pone.0188145
- Choi, Mi‐Kyeong, and Yun Jung Bae. “Dietary Intake and Urinary Excretion of Manganese in Korean Healthy Adults.” Biological Trace Element Research, vol. 196, no. 2, 7 Nov. 2019, pp. 384–392, https://link.springer.com , https://doi.org/10.1007/s12011-019-01932-y
- “MNU - Overview: Manganese, 24 Hour, Urine.” @Mayocliniclabs, 2023, www.mayocliniclabs.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
