cell

Calculator analize

Polipeptidul vasoactiv intestinal (VIP)

VIP (Polipeptidul vasoactiv intestinal) este un peptid cu masa moleculara de 3381 Da (daltoni) ce apartine familiei secretin-glucagon.

Gena VIP este localizata pe cromozomul 6 si este normal exprimata in sistemul nervos central, celulele peptidergice ale sistemului nervos gastrointestinal, respirator si urogenital (1,2).

VIP actioneaza ca un neurotransmitator cu rol in reglarea sintezei, secretiei si actiunii altor hormoni neuroendocrini (calcitonina, neurotensina, peptidul pancreatic) precum si a unor citokine si chemokine.

La nivelul tractului gastrointestinal, VIP este responsabil atat de relaxarea musculaturii netede vasculare si non-vasculare cat si de secretia de apa si electroliti (in special potasiu) la nivelul mucoasei intestinale, prin fenomenul de stimulare a secretiei de cAMP intestinal; este eliberat ca raspuns la distensia intestinelor provocata de bolul alimentar.

Structural VIP se aseamana cu secretina responsabila de secretia sucurilor pancreatice alcaline.

La nivelul stomacului, VIP inhiba secretia gastrica (acida) stimulata de histamina si pentagastrina.

Similar cu glucagonul, VIP stimuleaza lipoliza si glicogenoliza si are efect inotrop asupra miocadului.

De asemenea are proprietati antiinflamatoare si modulatoare ale sistemului imun (2)

VIP-oamele (tumori secretante de VIP) sunt tumori neuroendocrine ce secreta polipeptid vasoactiv intestinal. In VIP-oame, nivelul seric al VIP creste de 2 – 10 ori fata de normal

90% din VIP-oame sunt localizate la nivelul pancreasului dar pot fi prezente (in special la copii) si la nivelul tesutului periganglionar de la nivelul colonului, bronhiilor, suprarenalelor si hepatic; de regula sunt tumori solitare, in rare cazuri multicentrice. 60-80% din VIP-oame sunt maligne si prezinta metastaze la momentul diagnosticarii.

Aproximativ 5% din VIP-oame sunt asociate cu sindromul MEN tip 1(multiple endocrine neoplasia), respectiv 17% din pacientii cu MEN tip 1 dezvolta VIP-oame.

Aproximativ 10% din tumorile neuroendocrine de la nivelul gastrointestinal (exceptand tumorile carcinoide) sunt VIP-oame (2)

Simptomatologia VIP-omului a fost descrisa prima data in 1958 de Verner si Morrison sub forma sindromului WDHA (watery diarrhea, hypokalemia and achlorhydria), sindrom ce domina patologia VIP-oamelor la copii. Un volum al scaunelor <700 ml/zi, practic exclude diagnosticul; tipic pentru WDHA  scaunele depasesc 3 l/zi.

Hipopotasemia severa este principala caracteristica a VIP-omului. Hipercalcemia apare in special in afara sindromului MEN 1, fie prin cresterea resorbtiei osoase fie secundara deshidratarii severe.

Hiperglicemia este datorata efectului direct glicogenolitic al VIP, sau ca urmare a efectului hipopotasemiei de inhibare a secretiei de insulina la nivel pancreatic.

Hipoaciditatea pana la anaclorhidrie se observa in peste 75% din VIP-oame ca urmare a efectului inhibitor asupra histaminei si pentagastrinei (2).

Alte simptome asociate sunt: slabiciune accentuata, crampe abdominale, bufeuri si deshidratare severa (1)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Polipeptidul vasoactiv intestinal (VIP)

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale polipeptidului vasoactiv intestinal se intalnesc in:

- afectiuni maligne: VIP-oame, sindrom WDHA, sindromul “holerei pancreatice”, tumori ale sistemului neuroendocrin VIP secretante

- afectiuni benigne: ischemie la nivelul intestinului subtire, diaree cronice benigne

 

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica certa (studii pe animale evidentiat tulburari ale ritmului circadian insotite de concentratii scazute de VIP)(2)

Interferente analitice la analiza Polipeptidul vasoactiv intestinal (VIP)

Se recomanda ca recoltarea sangelui pentru dozarea VIP sa se faca dimineata pe nemancate, deoarece proteazele plasmatice degradeaza foarte rapid VIP plasmatic, se recomanda ca proba biologica (sangele recoltat pe EDTA+aprotinina) sa se prelucreze in maximum 30 de minute de la recoltare.

Deoarece secretia VIP din celulele tumorale secretante poate fi episodica se recomanda recoltarea probei biologice in plin puseu diareic.

Somatostatina si derivatii sai pot duce la scaderea concentratiilor serice a VIP.

Concentratii fals crescute se observa la pacientii ce folosesc laxative in mod abuziv.

Valorile obtinute prin diverse tehnici pot varia datorita diferentelor de specificitate si sensibilitate ale metodelor.

Pentru monitorizarea unei afectiuni maligne se recomanda utilizarea aceleiasi tehnici.

Recomandari pentru analiza Polipeptidul vasoactiv intestinal (VIP)

Dozarea VIP este recomandata pentru pacientii cu diaree cronica apoasa insotita sau nu de hipopotasemie severa, pentru diagnosticul si monitorizarea tumorilor VIP secretante.

De asemenea este utilizata pentru pacientii cu tumori ale sistemului nervos simpatic (ganglioneurinoame, neuroblastoame) si feocromocitom pentru evaluarea componentei VIP secretante a acestora.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.