Banner Sulfat index

Sulfat index

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Determinarea sulfatului urinar poate fi cerută de medicul specialist ca indicator al aportului de proteine din dietă, în special a celor care provin din pește sau carne de pasăre. Consumul crescut de proteine a fost asociat cu un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi.

Sulfatul reprezintă al patrulea cel mai abundent anion din plasmă, fiind esențial pentru buna funcționare a tuturor celulelor. Acesta poate fi asimilat din dietă, dar și în urma oxidării cisteinei și metioninei din aminoacizii care conțin, în structura lor, sulf.

Homeostazia sulfatului este realizată de rinichi, aceștia filtrând sulfatul liber, urmând ca, mai apoi, să îl reabsoarbă la nivelul tubului proximal.

În condiții de funcționarea normale a rinichilor, sulfatul filtrat este reabsorbit în proporție de aproximativ 90%. Procesul de reabsorbție este limitat și influențat de răspunsul la diferiți stimuli. Stimulii pozitivi includ sarcina, hormonul tiroidian, hormonul de creștere sau vitamina D, urmând ca stimulii negativi să fie reprezentați de conținutul de sulfat din dietă sau medicamente, în special antiinflamatoarele nesteroidiene.

Probă Sulfat index Medlife

Când este recomandată determinarea analizei sulfat index

Determinarea sulfatului urinar poate fi recomandată de medicul specialist pentru a se evalua aportul nutrițional de proteine animale și pentru a se calcula suprasturația urinei cu cristale sau pietre.

Simptomatologia pietrelor la rinichi poate include:

  • durere cauzată de formarea și depunerea calculilor renali;
  • senzație de arsură în timpul urinării;
  • urinări frecvente;
  • urină tulbure sau urât mirositoare;
  • febră;
  • vărsături.

Procedura recoltare

Determinarea sulfatului urinar se realizează dintr-o probă de urină colectată pe parcursul a 24 de ore, depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei. Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.

Interpretare rezultate

Rezultatele normale* ale testului sulfat index sunt: LBT**: > = 0.80 index.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

**LBT = Limita biologică tolerabilă


Interferențe și limite

Depozitarea necorespunzătoare a probei poate influența acuitatea rezultatelor.


Valori crescute

Valorile crescute ale sulfatului urinar pot exprima o dietă bogată în proteine animale.

De asemenea, valorile sulfatului urinar pot fi utilizate pentru calculul suprasaturației urinare cu cristale sau pietre.

Este foarte important ca rezultatele să fie interpretate de medicul specialist în context clinic.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale testului sunt specifice unei diete sărace în proteine.

Bibliografie

  1. Koning, Anne M, et al. “The Fate of Sulfate in Chronic Heart Failure.” American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, vol. 312, no. 3, 1 Mar. 2017, pp. H415–H421, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1152/ajpheart.00645.2016
  2. Magee, Elizabeth, et al. “Contribution of Dietary Protein and Inorganic Sulfur to Urinary Sulfate: Toward a Biomarker of Inorganic Sulfur Intake.” The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 80, no. 1, 1 July 2004, pp. 137–142, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1093/ajcn/80.1.137
  3. “SULFU - Overview: Sulfate, 24 Hour, Urine.” @Mayocliniclabs, 2014, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu