Litiaza rinichiului

Alte denumiri: Litiza renala, Calculi renali, Urolitiaza sau Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi (numite si litiaza renala) sunt un tip de boala de piatra, cunoscuta si sub numele de urolitiaza. Boala de piatra este cel mai frecvent tip de tulburare urologica si se crede a fi cea mai dureroasa.

Pietrele la rinichii se formeaza din substante dizolvate in urina. Acestea se concentreaza in urina pentru a forma cristale solide care pot duce la pietre atunci cand materialele din urina se formeaza in jurul lor. Cele mai multe pietre la rinichi sunt alcatuite din oxalat de calciu sau fosfat de calciu, dar pot contine si cisteina, acid uric sau struvit (pietre cauzate de o infectie a tractului urinar).

Cele mai multe pietre la rinichi pot fi tratate fara interventie medicala prin consumul de lichide, alaturi de medicamente. Cu toate acestea, uneori este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala sau o procedura de dizolvare a pietrelor.

Medici specialiști - Urologie

Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist
Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist

Urologie și

MBC
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist
MBC
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist

Urologie

AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist
AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist

Urologie

PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist
PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist

Ecografie 3D și Urologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele formarii pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi se pot forma atunci cand echilibrul sanatos al substantelor din urina, cum ar fi apa, mineralele si sarurile, este perturbat. Exista diferite tipuri de pietre, dar cel mai frecvent tip, tipul de calciu, se formeaza atunci cand exista o schimbare a nivelului de calciu in urina.

Desi cauza pietrelor poate fi dificil de identificat, exista unele lucruri care duc la aparitia acestora. De exemplu:

 • Lipsa de lichide - Daca nu beti suficienta apa, substantele din urina sunt mai susceptibile de a se lipi si de a forma pietre. Daca sunteti in pericol de boala de piatra sau aveti o istorie de pietre la rinichi, ar trebui sa beti 2 - 3 litri de apa;
 • O dieta bogata in proteine si sodiu;
 • Conditii medicale. Boala inflamatorie intestinala si guta pot afecta echilibrul normal al urinei.
 • Greutatea. Daca sunteti supraponderal sunteti in pericol atat pentru rezistenta la insulina, cat si pentru cresterea cantitatii de calciu din urina, si ambele pot duce la pietre la rinichi;
 • Dezechilibrul hormonal. In cazuri rare, o crestere a hormonilor produsi de glandele paratiroide poate duce la hipercalcemie (prea mult calciu), care poate determina formarea de pietre.
 • Ereditatea. Daca cineva din familia ta cea mai apropiata a avut pietre la rinichi, este mai probabil sa suferiti si dvs de aceasta afectiune.

Factori de risc pentru litiaza rinichiului

Factorii de risc pentru pietre la rinichi sunt:

 • Sexul. Barbatii (in special intre varsta de 30 si 50 de ani) au mai multe sanse decat femeile sa obtina pietre la rinichi; De asemenea, femeile care sunt postmenopauzale sau care si-au eliminat ovarele prezinta un risc crescut;
 • Persoanele cu istoric familial de pietre la rinichi;
 • Persoanele care au o istorie personala a infectiilor tractului urinar;
 • Boli cum ar fi guta, boala Crohn si hiperparatiroidismul;
 • Rezistenta la insulina poate duce la boala de piatra, astfel incat persoanele cu diabet zaharat prezinta un risc mai mare.

Simptome

Semnele si simptomele litiazei rinichiului pot include: 

 • Durerea din spate si din lateral, adesea chiar sub coaste; 
 • Durerea care se schimba, de exemplu se extinde pana la abdomenul inferior si, eventual, la nivelul abdomenului, vine in valuri si difera in intensitate; 
 • Durere la urinare; 
 • Urinare mai frecventa;
 • Urina tulbure cu un miros puternic; 
 • Sange in urina; 
 • Greata si/sau varsaturi.

De asemenea, puteti avea febra si/sau frisoane daca aveti o infectie impreuna cu pietrele dvs. 

Tratament

De cele mai multe ori, litiaza renala este diagnosticata pentru prima data atunci cand pacientul se adreseaza medicului din cauza aparitiei unor dureri lombare de intensitate mare.

Diagnosticul se bazeaza pe istoric si examenul clinic, completand cu explorari imagistice precum ecografia abdominala si radiografia abdominala, computer tomografia acolo unde sunt neclaritati sau incertitudini. Este indicata si o urografie, examen ce consta in injectarea unei substante de contrast in sange, care poate da detalii amanuntite despre functionarea si eventualele probleme ale rinichilor, informatii care in mod normal nu apar intr-o radiografie obisnuita.

Se pot face analize de sange - rezultatele pot scoate la iveala prezenta unor cantitati ridicate de calciu sau de acid uric, care semnalizeaza posibile afectiuni ale rinichilor si sumar de urina. Testul de 24 de ore poate releva prezenta in urina a prea multor minerale care pot favoriza aparitia calculilor renali sau, dimpotriva, prezenta redusa a substantelor care impiedica formarea pietrelor la rinichi.

In functie de gravitate, de marimea pietrelor si de complicatiile care ar putea sa apara, tratamentul litiazei renale poate sa difere. 

Tratament medicamentos este indicat in cazul calculilor renali de dimensiuni mici, care pot fi eliminati prin urina. Medicamentele, in acest caz, au rolul sa calmeze durerile uneori insuportabile, dar si sa relaxeze muschii ureterului sau uretrei ca sa treaca mai usor pietrele. Alte medicamente care pot fi prescrise de medici sunt antiemeticele: substante care previn greata si varsaturile.

Pentru tratarea calculilor renali de mari dimensiuni sunt necesare interventii specifice, ca de exemplu ureteroscopia - procedura medicala indicata in cazurile de litiaza renala in care pietrele au ramas blocate in ureter.

In acest moment, medicul are cateva optiuni la dispozitie: sa extraga calculul renal cu ajutorul unui alt instrument introdus prin ureteroscop sau sa-l sparga in fragmente mai mici cu ajutorul unui laser.

Litotripsia (litotritia) extracorporala cu unde de soc este cea mai comuna metoda de eliminare a calculilor renali. Foloseste o tehnologie cu ultrasunete pentru depistarea pietrelor si foloseste unde de soc pentru a le sparge in bucati mai mici, care sunt apoi usor de eliminat prin urina. 

Operatiile chirurgicale deschise sunt folosite tot mai rar in ultima vreme, pentru ca solutiile alternative au devenit extrem de eficiente in inlaturarea celor mai multe tipuri de calculi renali. Operatia deschisa este totusi necesara in cazul pietrelor la rinichi extrem de mari sau cand pacientul are complicatii anatomice. 

Coduri de diagnostic asociate
 • Litiaza Rinichiului Cu Litiaza Ureterului
 • Litiaza Renala
 • Litiaza Ureterului
Specialități asociate
 • Urologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.