medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Pietre la rinichi

Pietre la rinichi

Alte denumiri: Calculi renali

Descoperă informații utile despre pietre la rinichi: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi reprezintă mici cristale sedimentate a căror compoziție are la bază substanțele chimice conținute de urină (oxalați, urați, calciu, fosfați). Formarea pietrelor la rinichi se produce atunci când conținutul de reziduuri din urină este mare, iar acest lucru poate fi preîntâmpinat printr-un consum suficient de apă, prin sport și printr-o alimentație corectă (fructe, legume, fibre).

Pietrele la rinichi mai sunt cunoscute și sub denumirea de calculi renali. Afecțiunea are implicații neplăcute asupra modului de viață al pacienților, iar din acest motiv necesită tratament, mai ales în formele sale mai grave.

Pietrele pot varia ca dimensiune iar, în cele mai multe dintre cazuri, ele se elimină cu ușurință prin urină. Există însă și situaţii când calculii, din cauza dimensiunilor crescute, sunt greu de eliminat în mod natural și este nevoie de tratament medical sau tratament activ pentru spargerea în bucăți mai mici și eliminarea lor.

Problema principală pe care o ridică pietrele la rinichi este aceea că limitează fluxul urinar, iar acest lucru poate duce la infecții și chiar la blocaj renal.


Tipuri de pietre la rinichi

Există mai multe tipuri de pietre la rinichi, în funcţie de substanțele care au stat la baza formării lor. Astfel, se pot delimita următoarele tipuri de sedimente sau calculi:

  • oxalici (din oxalat de calciu) - sunt cele mai frecvent întâlnite;
  • purinici - din acid uric cristalizat;
  • fosfați (struviți) - apar ca urmare a infecțiilor urinare repetate. Caracteristica lor este creșterea rapidă în dimensiune;
  • cistinici - sunt cazuri rare și apar pe fondul secretării cistinei de rinichi.
barbat asezat pe canapea, cu durere in zona rinichilor

Cauze

Există mai multe cauze pentru apariţia pietrelor la rinichi:

  • Deshidratarea - există o cauzalitate foarte mare între cantitatea de urină și cantitatea de apă consumată. Atunci când apa pe care o bei este puțină, cantitatea de urină va fi redusă, în consecință cresc riscurile de a dezvolta calculi renali. Se recomandă consumul a minimum doi litri de lichide pe zi, deoarece apa împiedică formarea cristalelor în urină, sedimentarea acestora și creșterea în volum a pietrelor la rinichi.
  • Alimentația lipsită de fibre, minerale și nutrienți - este important să urmezi un regim alimentar cât mai variat, pentru a fi sigur că organismul primește fibre, vitamine, minerale și hidratare.
  • Urina acidă - în urma asimilării crescute de proteine şi grăsimi animale din carne, brânzeturi, dar şi a unui consum crescut de sare.
  • Infecţiile urinare cu anumiţi germeni – Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Staphylococcus.
  • Factori ereditari - dacă există în familie cazuri de calculi renali, crește riscul ca și descendenții să dezvolte pietre la rinichi;
  • Unele medicamente pot influența sedimentarea acidului uric;
  • Anumite boli digestive - diaree cronică, boala Crohn sau intervențiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv.

Factori de risc

Persoanele care prezintă afecțiuni medicale ce conduc la creșterea nivelului de calciu pot dezvolta mai ușor calculi renali.

De asemenea, persoanele care obișnuiesc să consume multă sare ori cele cu boli digestive au un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi.

Pe lângă aceste situații, mai există și alți factori de risc precum:

  • sexul - femeile sunt mai puțin predispuse să dezvolte calculi renali. Bărbații au un risc de trei ori mai mare decât femeile în apariția pietrelor la rinichi;
  • poziționarea geografică – compoziția solului și apei contribuie la formarea pietrelor la rinichi fiindcă este favorizată de concentrarea urinei ca urmare a deshidratării prin condiții climatice, așadar, persoanele care locuiesc în zone cu temperaturi ridicate sunt mai predispuse la apariţia bolii;
  • factori genetici - ereditatea este un factor important, deoarece unele afecțiuni metabolice transmise ereditar pot determina apariția pietrelor la rinichi;
  • vârsta - mai rar întâlnite la copii, pietrele la rinichi apar cu precădere în viața adultă (20-40 de ani);
  • intervenții la nivelul stomacului în vederea reducerii greutății corporale;
  • obezitate;
  • infecții urinare;
  • consumul crescut de zahăr și sare.

Simptome

Procesul de formare a calculilor renali nu este dureros, ci este unul asimptomatic. Primele semne ale bolii apar în momentul în care pietrele se deplasează prin ureter. Chiar și așa, simptomele pietrelor la rinichi apar în funcție de dimensiunile formațiunilor:

  • dureri moderate sau severe în zona spatelui, ce se acutizează pe măsură ce se produce procesul de eliminare a calculilor renali;
  • dureri în zona abdomenului inferior;
  • dureri în zona inghinală;
  • senzația de urinare frecventă;
  • usturime și durere în timpul urinării;
  • senzație de greață, vărsături, febră și frisoane;
  • urină cu un miros neplăcut;
  • hematuria - urina cu sânge (urină roșie, roz sau de culoare închisă – maro).

Durerea poate avea caracteristici diferite și este important de reținut faptul că, pe măsură ce piatra se deplasează prin tractul urinar, durerea poate fi resimțită în alte zone decât inițial.

medic cu o imagine virtuala a unor rinichi intre maini

Diagnosticare

Pentru un diagnostic corect este necesar să te prezinți la medicul specialist urolog care va ști ce tratament pentru pietre la rinichi îți este necesar. El îți va explica procesul de eliminare a calculilor și va administra medicaţia potrivită pentru eliminarea totală a acestora.

Ulterior examenului fizic, medicul poate solicita un set de teste care să confirme diagnosticul de pietre la rinichi. Va fi necesar să faci un sumar de urină și o urocultură, pentru a determina nivelul de sedimente și conținutul de acid uric, calciu, oxalat de calciu, sodiu sau cistină.

De asemenea este nevoie de analize de sânge pentru a evalua sănătatea rinichilor, precum determinarea ureei serice, a creatininei serice și a acidului uric seric.

Din punct de vedere imagistic, se pot folosi radiografiile sau ecografiile abdominale, cu ajutorul cărora pot fi vizualizate pietrele la rinichi, numărul și dispunerea acestora. La nevoie, poate fi folosită urografia cu substanță de contrast, pentru o imagine cât completă a calculilor.

Tratament

Pentru că există mai multe tipuri de pietre la rinichi, tratamentul instituit trebuie să ţină cont de acest aspect. Medicul poate recomanda tratamentul medicamentos al afecțiunii, iar antiinflamatoarele pot reduce disconfortul provocat de calculii renali.

La nevoie, dar numai la indicațiile specialistului, se poți folosi ceaiuri pentru pietre la rinichi, care au proprietatea de a dizolva sedimentele, astfel încât acestea să fie mai ușor de eliminat. Ceaiul de turmeric este util deoarece are proprietăți antioxidante, iar ceaiul de păpădie ajută foarte mult la eliminarea toxinelor. Ceaiul din cozi de cireșe are efect antioxidant și antiinflamator, la fel și ceaiul Chanca Piedra sau Ochii Șoricelului.

În același timp, sucurile pe bază de citrice pot ajuta la disocierea calculilor de mici dimensiuni, datorită acidității lor.

În cazul în care pietrele la rinichi nu pot fi eliminate și rămân blocate, se poate apela la metode de tratament precum: ESWL, NLP, ureteroscopia și abordul chirurgical deschis. Litotripsia extracorporeală cu unde de șoc este o procedură neinvazivă de transformare a pietrelor din aparatul urinar, cu ajutorul undelor de șoc produse în afara organismului, în bucăţi mai mici, uşor de eliminat. Procedura este puţin dureroasă, rapidă şi nu implică riscuri majore.


Complicații

Complicațiile pot apărea în momentul în care calculii rămân blocați la nivelul tractului urinar, iar în acest caz este imperios necesară eliminarea lor.

Alte complicații ale pietrelor la rinichi sunt:

  • infecții la nivelul rinichilor;
  • formarea unui abces, ca urmare a unei infecții;
  • urosepsis;
  • obstrucție de lungă durată și pierderea funcției renale;
  • perforație ureterală;
  • fistulă urinară.

Prevenție

Una dintre metodele prin care poate fi prevenită apariția calculilor renali este consumul optim de lichide, şi anume minimum doi litri de apă pe zi. În acest fel, organismul este hidratat, ceea ce înseamnă că nu se vor forma cristale în urină care să se transforme în calculi.

Prevenția poate fi completată și de următoarele măsuri:

  • consumul de fructe și legume - datorită caracterului lor acid, citricele sunt deosebit de eficiente în prevenția apariţiei calculilor renali;
  • consum redus de sare - sarea reține apa în corp, implicit, și reziduuri care ar trebui eliminate în urină. Se recomandă, așadar, să nu se depăşească valoarea de 2.300 de mg de sodiu pe zi și să se limiteze consumul de alimente procesate, cu un conținut ridicat de sare;
  • păstrarea unei greutăți potrivite - o creștere bruscă în greutate poate influența apariția calculilor renali;
  • atenţie la alimentele bogate în oxalați (spanac, cartofi, cafea), deoarece acestea pot favoriza formarea calculilor;
  • folosirea remediilor din plante - cum ar fi, spre exemplu planta Chanca Piedra. Este însă recomandat să folosești aceste remedii cu grijă, întrebând medicul despre efectele lor.

Bibliografie

  1. Alelign, Tilahun, and Beyene Petros. “Kidney Stone Disease: An Update on Current Concepts.” Advances in Urology, vol. 2018, 2018, pp. 1–12, www.hindawi.com, 10.1155/2018/3068365
  2. “Kidney Stones - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  3. “Kidney Stones.” National Kidney Foundation, 13 Dec. 2021, www.kidney.org

Echipa medicală - Urologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.