Banner Stiren în sânge

Stiren în sânge

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Medicul specialist poate recomanda determinarea stirenului din sânge pentru monitorizarea expunerii profesionale la acest solvent.

Stirenul este un produs organic, un lichid incolor, limpede, ce prezintă miros caracteristic, fiind derivat din benzen. Acesta poate fi întâlnit sub diferite denumiri, cum ar fi cinamen, cinamon, etilbenzen, feniletilenă, stirol, stirolen sau vinilbenzen. Stirenul a fost descoperit în anul 1831, ca produs de distilare al balsamului storax, reprezentând un exudat produs de scoarţa copacilor Liquidambar orientalis și Liquidambar styraciflua. Stirenul a devenit important pentru producție abia în al Doilea Război Mondial, în urma creării unui program ce avea ca scop dezvoltarea cauciucului sintetic. În prezent, la nivel mondial, stirenul este folosit ca substanță chimică pentru fabricarea produselor din plastic.

Stirenul este atât un solvent organic dar și un agent de reticulare dulce, caracterizat de un miros dulce, extrem de puternic. Inhalarea vaporilor reprezintă principala sursă de expunere la stiren, acesta găsindu-se în concentrații de aproximativ 0,06 - 4,6 părți per miliard în aerul din exterior, și nu mai puțin de 0,07 - 11,5 părți per miliard în aerul interior pentru populația generală. În afară de inhalare, există și alte metode prin care populația poate fi expusă, cum ar fi ingestia sau contactul cutanat, în special la persoanele care lucrează în zone industriale.

Cei mai expuși la stiren sunt lucrătorii care prestează servicii ce includ realizarea de materiale plastice din fibră de sticlă utilizate pentru crearea de piese auto, bărci sau căzi. Concentrațiile considerate neurotoxice sunt cele mai mari de 1000 de ori, comparativ cu cele întâlnite în mediu.

Probă stiren în sânge Medlife

Când este recomandată determinarea analizei stiren în sânge

Determinarea stirenului în sânge poate fi recomandată de medicul specialist pentru monitorizarea expunerii profesionale.

Efectele expunerii profesionale la stiren pot include:

  • iritații la nivelul gâtului și nasului;
  • tuse;
  • edem pulmonar;
  • aritmii cardiace;
  • afectarea sistemului nervos central, caracterizată prin instalarea depresiei, scăderea coordonării și concentrării, dar și afectarea memoriei pe termen lung;
  • alterarea funcției hepatice.

Procedura recoltare

Determinarea stirenului în sânge nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Limitele biologice* în sânge ale stirenului pentru persoanele ce lucrează în mediul industrial trebuie să se încadreze între 0.02 și 0.55 mg/L.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor analizei.


Valori crescute

Valori crescute ale stirenului pot apărea la persoanele care lucrează în zone industriale. S-a constatat că expunerea prelungită la stiren poate duce la apariția dermatitei papulare eritematoase.

Contactul stirenului cu ochii poate fi urmat de instalarea conjunctivitei sau chiar de leziuni la nivelul corneei, iar inhalarea pe termen lung poate produce modificări ale auzului, stării de echilibru, sau a performanței psihomotorii.

La nivel mondial, există foarte puține dovezi sau studii care să ateste capacitatea carcinogenă a stirenului, însă, chiar și așa, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a încadrat stirenul ca posibil carcinogen pentru populație.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale stirenului confirmă absența unei intoxicării cu stiren, ce poate fi cauzată de expunerea prelungită la acesta.

Bibliografie

  1. “Particle and Fibre Toxicology.” BioMed Central, 22 May 2023, https://particleandfibretoxicology.biomedcentral.com
  2. Miller, R R, et al. “Styrene Production, Use, and Human Exposure.” ResearchGate, Informa Healthcare, Feb. 1994, www.researchgate.net
  3. Choi, Ariel R, et al. Occupational Styrene Exposure and Acquired Dyschromatopsia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Vol. 60, no. 11, 24 Aug. 2017, pp. 930–946, www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://doi.org/10.1002/ajim.22766
  4. “Styrene - American Chemical Society.” American Chemical Society, 2015, www.acs.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu