Descriere: 

Tacrolimus este un medicament imunosupresor, ce se utilizeaza după transplantul de organe alogene pentru a minimaliza riscul rejetului de organ de către organism.

Tacrolimus inhibă producția interleukinei-2, o moleculă ce susține proliferare limfocitelor T. Se poate folosi și local, sub formă de unguent, în cazul unor afecțiuni dermatologice mediate de celulele T (de exemplu eczema sau vitiligo).
Substanța este metabolizata de enzima CYP3A4, astfel medicamentele care o inhibă sau o induc, modifică concentrația de tacrolimus. Medicamente care inhibă enzima sunt: blocanții canalelor de calciu, antifungicele, unele antibiotice, sucul de grapefruit. Medicamente care induc enzima sunt anticonvulsivantele si rifampicina.
Fereastra terapeutică este mică, efectele adverse sunt însă frecvente, motiv pentru care monitorizarea nivelului sanguin al tacrolimus este esențială. Se prefera dozarea din sânge integral, deoarece această substanță se concentrează în eritrocite.

Recomandari: 

Monitorizarea concentratiei terapeutice

Interval de referinta / um: 
4.0 - 15.0 ug/l
Interferente analitice: 

Se recolteaza imediat inaintea administrarii urmatoarei doze.

Informatii recoltare: 

Stabilirea momentului de recoltare pentru analizele tip TDM (terapeutic drug monitoring) trebuie sa tina cont de timpul de injumatatire si perioada de echilibru specifice fiecarui medicament. Pentru monitorizare se recomanda recoltarea la aceeasi ora, inainte de administrarea urmatoarei doze.

bibliografie: 

mayomedicallaboratories.com/test-catalog/35145

wikipedia.org/wiki/Tacrolimus