cell

Calculator analize

T5 HIAA (5OH Indolaceticacid)

5 – HIAA ( 5 – hidroxi – indolacetic acid) este un produs de degradare al serotoninei la nivel hepatic prin deaminare oxidativa catalizata de monoaminoxidaza (MAO) si eliminat prin urina. Este un neurotransmitator utilizat de sistemul nervos (in special la nivel cerebral) dar si de celulele cromafine de la nivelul plamanilor si tractului gastrointestinal.

La persoane sanatoase, 5 – HIAA este prezent in urina in concentratii scazute. Concentratii crescute de 5 – HIAA se elimina prin urina persoanelor cu tumori carcinoide datorita secretiei crescute de serotonina si a degradarii intratumorale a acesteia (1)

Tumorile carcinoide sunt tumori de origine neuroendocrina derivate din celulele stem de la nivelul tubului digestiv primitiv. Sunt in general tumori cu crestere lenta si potential crescut de metastazare. In functie de locul de origine, de la nivelul tubului digestiv primitiv, sunt afectate diverse organe fiind descrise diverse tablouri histochimice si biologice (2) .Tumorile carcinoide derivate din portiunea craniala a tubului digestiv primitiv afecteaza plamanii, bronhiile, stomacul, duodenul proximal si pancreasul. ;sunt tumori argentafin negative care secreta cantitati reduse de serotonina dar crescute de  5 – hidroxi – triptofan (precursor al serotoninei), histamina si alti hormoni polipeptidici. Produc metastaze osoase si se pot asocia cu sindroame carcinoide atipice, acromegalie, sindrom Cushing, alte tulburari endocrine, telangiectazie, hipertrofie a pielii la nivelul fetei si gatului.

Tumorile carcinoide derivate din portiunea mediana a tubului digestiv primitiv afecteaza portiunea distala a duodenului, jejunul, ileusul, apendicele si colonul ascendent.

Tumorile carcinoide apendiculare sunt cele mai frecvente in special la copii si sunt in majoritate benigne; un studiu a  identificat 0.169% tumori carcinoide apendiculare dintr-un total de 4747 apendicectomii. Sunt tumori argentafin pozitive si secreta cantitati crescute de serotonina, kinine, prostaglandine, si alte peptide vasoactive. Au potential scazut de a produce hormoni adenocorticotropi (ACTH) si rareori produc metastaze osoase.

Tumorile carcinoide derivate din portiunea caudala a tubului digestiv primitiv afecteaza colonul transvers, colonul descendent, sigmoidul si rectul. Sunt tumori argentafin negative rareori secreta cantitati reduse de serotonina (5 – HT), 5 – hidroxi – triptofan sau peptide vasoactive. Au fostdescrise metastaze osoase.

Pe langa aceste localizari derivate din tubul digestiv primitiv, tumori carcinoide se mai pot intalni si la nivelul altor organe: timus, ficat, ovare, prostata, rinichi. Semnele si simptomele tumorilor carcinoide variaza in functie de localizarea, marimea tumorii si prezenta metastazelor. Cele mai frecvente simptome sunt: dureri abdominale periodice, bufeuri in special la nivelul capului si gatului insotite de prurit, palpitatii, hipersalivatie, diaree apoasa sau steatoree, manifestari cardiace (leziuni valvulare, fibroza endocardica, insuficienta cardiaca), manifestari pulmonare (de la tuse si dispnee pana la wheezing sau crize astmatiforme) (2)

Pentru diagnosticul tumorilor carcinoide se utilizeaza dozarea aminelor bioactive (serotonina, acid 5 – hidroxiindolacetic, catecolamine, histamina) din sange si urina.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza T5 HIAA (5OH Indolaceticacid)

Interpretare valori mari:

Valori semnificativ crescute ale 5-HIAA se intalnesc in tumori carcinoide extinse, localizate in special la nivel pancreatic, ileal, biliar sau duodenal (2)

Cresteri moderate se intalnesc in: sprue celiac, sprue tropical, fibroza chistica, tumori carcinoide derivate din portiunea craniala si mediana a tubului digestiv primitiv, boala Whipple, tumori carcinoide ovariene (2)

Interpretare valori mici:

Valori scazute ale 5-HIAA se intalnesc in: afectiuni depresive, boala Hartnup, mastocitoza, fenilcetonurie, insuficienta renala, rezectii de intestin subtire (prin reducerea masei de celule cromafine)(2)

Interferente analitice la analiza T5 HIAA (5OH Indolaceticacid)

Medicamente care scad valorile  5-HIAA : cortizon,aspirină, clorpromazin, corticotropin, imipramină, inhibitori de MAO, interferon alfa-2a, izoniazidă, levodopa, metildopa, octreotid, promazină, streptozocin.

Medicamente care cresc valorile 5-HIAA:acetaminofen, clordiazepoxid, cisplatin, clorpromazină, diazepam, efedrină, fenobarbital, fentolamină, flurazepam, fluorouracil, guaifenesin, melfalan, methocarbamol, naproxen, sulfasalazină, rezerpină

 

Recomandari pentru analiza T5 HIAA (5OH Indolaceticacid)

Dozarea 5 – HIAA in urina din 24 de ore se recomanda in urmatoarele situatii (2):

-la pacientii cu tumori carcinoide cu urmatoarele simptome: bufeuri neinsotite de transpiratie, crize de tahicardie, wheezing, tuse rebela, diaree nocturna 

re-evaluarea tumorilor carcinoide

- monitorizarea tratamentului in tumori carcinoide

Proba lucru / Pregatire transport

 In laborator se aduce o mostra de aproximativ 10 ml din aceasta urina, intr-un pahar de unica folosinta pentru urina; se noteaza cantitatea totala de urina in 24 de ore/.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.