Banner T5 HIAA (5OH Indolaceticacid)

T5 HIAA (5OH Indolaceticacid)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

T5 HIAA sau acid 5 hidroxi indolacetic (5-hidroxi-indolacetic acid) este principalul metabolit al serotoninei, care este eliminat prin urină. În organism, 5 HIAA îndeplinește numeroase roluri, acesta fiind un neurotransmițător utilizat de sistemul nervos și de celulele de la nivelul plămânilor și care ajută, totodată, în reglarea contracției musculaturii netede și în peristaltismul intestinal.

Testul ce măsoară cantitatea de 5 HIAA poate fi utilizat în diagnosticul tumorilor carcinoide intestinale sau neuroendocrine, deoarece nivelul de acid 5 hidroxiindolacetic (5 HIAA) crește în organism în aceste situaţii. 

Probă T5 HIAA (5OH Indolaceticacid) Medlife

Când este recomandată determinarea T5 HIAA

Determinarea T5 HIAA  reprezintă o metodă de diagnostic pentru tumori carcinoide sau sindrom carcinoid, care se poate manifesta prin apariția tumorilor, dar şi prin boli cardiace și măriri ale ficatului. Măsurarea 5 HIAA în urină la 24 de ore este considerată o metodă de mare precizie pentru diagnosticarea afecțiunilor specifice.

Concentrații crescute de 5 HIAA se elimină prin urina persoanelor cu tumori carcinoide din cauza secreției crescute de serotonină și a degradării intratumorale a acesteia. 

Tumorile carcinoide sunt tumori de origine neuroendocrină derivate din celulele stem de la nivelul tubului digestiv primitive şi sunt, în general, tumori cu creștere lentă și potențial crescut de metastazare.

Semnele și simptomele tumorilor carcinoide variază în funcție de localizare, mărime și de prezența metastazelor. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • dureri abdominale periodice;
  • bufeuri, în special la nivelul capului și gâtului, însoțite de prurit (mâncărime);
  • palpitaţii;
  • hipersalivație;
  • diaree apoasă sau steatoree;
  • manifestări cardiace (leziuni valvulare, fibroză endocardică, insuficiență cardiacă);
  • manifestări pulmonare (de la tuse și dispnee, până la Wheezing sau crize astmatiforme).

Procedura recoltare

În laborator se aduce o mostră de aproximativ 10 ml din urină, într-un recipient special, de unică folosință. Se notează cantitatea totală de urină în 24 de ore. Astfel, la ora 7:00 dimineața (aproximativ) pacientul urinează și nu reține această urină, apoi colectează într-un vas curat, special ales, de 2-3 litri, toate emisiunile de urină până la 7:00 dimineața în ziua următoare. Urina recoltată se omogenizează prin agitare, se măsoară întreaga cantitate și, din aceasta, într-un recipient de unică folosință pentru urină, se separă aproximativ 10 ml ca probă de laborator. Această probă de urină trebuie păstrată la 2-8ºC în timpul colectării, astfel întreaga cantitate strânsă în cele 24 de ore trebuie păstrată la o temperatură scăzută.

Interpretare rezultate

Pentru 5 HIAA, valorile de referință* se încadrează în intervalul 2 - 10 mg/24h.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferenţe şi limite

În cazul în care un pacient are suspiciuni mari pentru tumori carcinoide, dar analiza arată valori normale sau la limită de 5-HIAA, este posibil ca tumora să producă mari cantități de serotonină care nu este metabolizată. De aceea, în aceste situaţii, se recomandă și dozarea serotoninei serice pentru un diagnostic de acuratețe.

Există și posibilitatea ca secreția de 5-HIAA să fie intermitentă, situație în care se recomandă recoltarea de probe în momente diferite pentru a stabili anomalia.

Este recomandată întreruperea medicației cu 3 zile înainte de recoltare în cazul pacienților care fac tratament cu medicamente ce ar putea interfera cu analiza.

Există o serie de medicamente și alimente care modifică nivelul 5-HIAA. Astfel, cu 72 ore înainte de recoltare pacientul trebuie să evite consumul de banane, avocado, prune, kiwi, pepene galben, nuci, cacao, roșii, vinete. Toate aceste alimente conțin serotonină.

Valori scăzute

Valori scăzute ale 5-HIAA se întâlnesc în: afecțiuni depresive, boala Hartnup, mastocitoză, fenilcetonurie, insuficiență renală, rezecții de intestin subțire prin reducerea masei de celule cromafine.

Valori crescute

Valori crescute semnificativ ale 5-HIAA se întâlnesc în tumori carcinoide extinse, localizate în special la nivel pancreatic, ileal, biliar sau duodenal.

Creșteri moderate se întâlnesc în: sprue celiac, sprue tropical, fibroză chistică, tumori carcinoide derivate din porțiunea cranială și mediană a tubului digestiv primitiv, boala Whipple, tumori carcinoide ovariene.

Niveluri mai mari de 25 mg/24 ore indică tumori carcinoide mari, adesea cu metastaze. Obținerea unor valori la limită sau ușor crescute impune repetarea recoltării probei cu întreruperea medicației care ar putea să interfereze cu rezultatul, dar și evitarea alimentelor care duc la influențarea analizei 5-HIAA.

Bibliografie

  1. “HIAA - Overview: 5-Hydroxyindoleacetic Acid, 24 Hour, Urine.” Mayocliniclabs.com, 2014, www.mayocliniclabs.com‌
  2. “The 24-Hour Urinary 5-HIAA: A Simple Test with a Common Pitfall.” AACE Clinical Case Reports, vol. 2, no. 3, June 2016, pp. e186–e188, www.sciencedirect.com, 10.4158/EP15794CR
  3. Calanchini, Matilde, et al. “Measurement of Urinary 5-HIAA: Correlation between Spot versus 24-h Urine Collection.” Endocrine Connections, vol. 8, no. 8, 2019, pp. 1082–1088, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1530/EC-19-0269‌
  4. “Urine Tests for Neuroendocrine Tumours | Cancer Research UK.” Cancerresearchuk.org, 2021, www.cancerresearchuk.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu