Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Calculator analize
5 – HIAA ( 5 – hidroxi – indolacetic acid) este un produs de degradare al serotoninei la nivel hepatic prin deaminare oxidativa catalizata de monoaminoxidaza (MAO) si eliminat prin urina. Este un neurotransmitator utilizat de sistemul nervos (in special la nivel cerebral) dar si de celulele cromafine de la nivelul plamanilor si tractului gastrointestinal.
La persoane sanatoase, 5 – HIAA este prezent in urina in concentratii scazute. Concentratii crescute de 5 – HIAA se elimina prin urina persoanelor cu tumori carcinoide datorita secretiei crescute de serotonina si a degradarii intratumorale a acesteia (1).
Tumorile carcinoide sunt tumori de origine neuroendocrina derivate din celulele stem de la nivelul tubului digestiv primitiv. Sunt in general tumori cu crestere lenta si potential crescut de metastazare. In functie de locul de origine, de la nivelul tubului digestiv primitiv, sunt afectate diverse organe fiind descrise diverse tablouri histochimice si biologice (2) .Tumorile carcinoide derivate din portiunea craniala a tubului digestiv primitiv afecteaza plamanii, bronhiile, stomacul, duodenul proximal si pancreasul. ;sunt tumori argentafin negative care secreta cantitati reduse de serotonina dar crescute de 5 – hidroxi – triptofan (precursor al serotoninei), histamina si alti hormoni polipeptidici. Produc metastaze osoase si se pot asocia cu sindroame carcinoide atipice, acromegalie, sindrom Cushing, alte tulburari endocrine, telangiectazie, hipertrofie a pielii la nivelul fetei si gatului.
Tumorile carcinoide derivate din portiunea mediana a tubului digestiv primitiv afecteaza portiunea distala a duodenului, jejunul, ileusul, apendicele si colonul ascendent.
Tumorile carcinoide apendiculare sunt cele mai frecvente in special la copii si sunt in majoritate benigne; un studiu a identificat 0.169% tumori carcinoide apendiculare dintr-un total de 4747 apendicectomii. Sunt tumori argentafin pozitive si secreta cantitati crescute de serotonina, kinine, prostaglandine, si alte peptide vasoactive. Au potential scazut de a produce hormoni adenocorticotropi (ACTH) si rareori produc metastaze osoase.
Tumorile carcinoide derivate din portiunea caudala a tubului digestiv primitiv afecteaza colonul transvers, colonul descendent, sigmoidul si rectul. Sunt tumori argentafin negative rareori secreta cantitati reduse de serotonina (5 – HT), 5 – hidroxi – triptofan sau peptide vasoactive. Au fostdescrise metastaze osoase.
Pe langa aceste localizari derivate din tubul digestiv primitiv, tumori carcinoide se mai pot intalni si la nivelul altor organe: timus, ficat, ovare, prostata, rinichi. Semnele si simptomele tumorilor carcinoide variaza in functie de localizarea, marimea tumorii si prezenta metastazelor. Cele mai frecvente simptome sunt: dureri abdominale periodice, bufeuri in special la nivelul capului si gatului insotite de prurit, palpitatii, hipersalivatie, diaree apoasa sau steatoree, manifestari cardiace (leziuni valvulare, fibroza endocardica, insuficienta cardiaca), manifestari pulmonare (de la tuse si dispnee pana la wheezing sau crize astmatiforme) (2)
Pentru diagnosticul tumorilor carcinoide se utilizeaza dozarea aminelor bioactive (serotonina, acid 5 – hidroxiindolacetic, catecolamine, histamina) din sange si urina.
Interpretare valori mari: Valori semnificativ crescute ale 5-HIAA se intalnesc in tumori carcinoide extinse, localizate in special la nivel pancreatic, ileal, biliar sau duodenal (2) Cresteri moderate se intalnesc in: sprue celiac, sprue tropical, fibroza chistica, tumori carcinoide derivate din portiunea craniala si mediana a tubului digestiv primitiv, boala Whipple, tumori carcinoide ovariene (2)
Valori semnificativ crescute ale 5-HIAA se intalnesc in tumori carcinoide extinse, localizate in special la nivel pancreatic, ileal, biliar sau duodenal (2)
Cresteri moderate se intalnesc in: sprue celiac, sprue tropical, fibroza chistica, tumori carcinoide derivate din portiunea craniala si mediana a tubului digestiv primitiv, boala Whipple, tumori carcinoide ovariene (2)
Interpretare valori mici: Valori scazute ale 5-HIAA se intalnesc in: afectiuni depresive, boala Hartnup, mastocitoza, fenilcetonurie, insuficienta renala, rezectii de intestin subtire (prin reducerea masei de celule cromafine)(2)
Valori scazute ale 5-HIAA se intalnesc in: afectiuni depresive, boala Hartnup, mastocitoza, fenilcetonurie, insuficienta renala, rezectii de intestin subtire (prin reducerea masei de celule cromafine)(2)
Medicamente care scad valorile 5-HIAA : cortizon,aspirină, clorpromazin, corticotropin, imipramină, inhibitori de MAO, interferon alfa-2a, izoniazidă, levodopa, metildopa, octreotid, promazină, streptozocin.
Medicamente care cresc valorile 5-HIAA:acetaminofen, clordiazepoxid, cisplatin, clorpromazină, diazepam, efedrină, fenobarbital, fentolamină, flurazepam, fluorouracil, guaifenesin, melfalan, methocarbamol, naproxen, sulfasalazină, rezerpină
Dozarea 5 – HIAA in urina din 24 de ore se recomanda in urmatoarele situatii (2): -la pacientii cu tumori carcinoide cu urmatoarele simptome: bufeuri neinsotite de transpiratie, crize de tahicardie, wheezing, tuse rebela, diaree nocturna re-evaluarea tumorilor carcinoide - monitorizarea tratamentului in tumori carcinoide
Dozarea 5 – HIAA in urina din 24 de ore se recomanda in urmatoarele situatii (2):
-la pacientii cu tumori carcinoide cu urmatoarele simptome: bufeuri neinsotite de transpiratie, crize de tahicardie, wheezing, tuse rebela, diaree nocturna
re-evaluarea tumorilor carcinoide
- monitorizarea tratamentului in tumori carcinoide
In laborator se aduce o mostra de aproximativ 10 ml din aceasta urina, intr-un pahar de unica folosinta pentru urina; se noteaza cantitatea totala de urina in 24 de ore/.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.