Banner Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG, IgM - Western Blot

Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG, IgM - Western Blot

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Determinarea anticorpilor de tip IgG și IgM anti Toxoplasma gondii este recomandată atunci când există suspiciunea infectării cu acest parazit.

Toxoplasma gondii este un coccidiu intestinal care parazitează membrii familiei Felidae (din care fac parte pisicile domestice și rudele acestora) drept gazde definitive și are o gamă largă de gazde intermediare. Infecția este frecventă la multe animale cu sânge cald, inclusiv la oameni. În cele mai multe cazuri, infecția este asimptomatică.

Ciclul de viață al Toxoplasmei gondii presupune trei forme:

 • trofozoit: forma invazivă, responsabilă de manifestările acute ale infecției;
 • chist: responsabil de infecția persistentă și latentă;
 • oochist: nu se întâlnește la om, ci numai la pisică (gazdă obligatorie), având rol în ciclul evolutiv, dar și în transmiterea infecției.

Trofozoitul (endozoit sau tahizoit) se referă la stadiul de viață cu creștere rapidă a Toxoplasmei gondii , în timp ce cistozoitul (badiozit) se referă la stadiul de viață găsit în chistul tisular, despre care se crede că are o reproducere lentă.

Toxoplasmoza este o infecția cauzată de Toxoplasma gondii, care poate pătrunde în organism prin consumul de carne insuficient preparată termic, prin ingerarea alimentelor contaminate cu pământ, a apei infectate sau prin contactul cu excrementele de pisică. Infecțiile cu Toxoplasma gondii sunt deosebit de periculoase pentru persoanele imunodeprimate, iar un risc crescut se întâlnește în cazul transmiterii infecției de la mamă la făt, în timpul sarcinii.

Infectarea fătului cu Toxoplasma gondii pot avea numeroase implicații, printre care: probleme oculare, manifestări hepatice, neurologice sau deficiențe de creștere.

În cadrul acestui test sunt determinate mai multe tipuri de antigene:

 • ROP1 (proteina rhoptry 1);
 • MIC3 (proteina micronemă 3);
 • GRA7 (proteină granulară densă 7);
 • GRA8 (proteină granulară densă 8) – proteină citoplasmatică găsită în stadiile tahizoit și bradizoit ale parazitului;
 • P30 (proteina membranară P30) - găsită în tahizoiții extra- și intracelulari;
 • MAG1 (este o proteină granulară densă) - se găsește în matricea vacuolară parazitoforă din vacuolele tahizoite și în peretele și matricea chistului în vacuolele bradizoite;
 • GRA1 (proteină granulată densă 1);
 • rSAG1 (antigen de suprafață 1), găsit doar în stadiul tahizoit al parazitului.

În cazul rezultatelor pozitive pentru anticorpi anti Toxoplasma gondii IgM sau IgG, se face diferențierea între o infecție recentă și una mai veche prin intermediul indexului de aviditate.

O aviditate înaltă este un indicator al infecției primare care a debutat în urmă cu mai mult de patru luni, în timp ce o aviditate scăzută nu poate fi utilizată pentru diagnosticul toxoplasmozei.

Probă Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG, IgM - Western Blot Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Toxoplasma gondii IgG, IgM

Titrarea anticorpilor de tip IgG și IgM anti Toxoplasma gondii este recomandată în stabilirea diagnosticului de toxoplasmoză și evaluarea statusului imun față de Toxoplasma gondii.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Toxoplasma gondii se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Metoda prin care laboratorul MedLife determină titrul de anticorpi anti-Toxoplasma gondii este Western Blot. Intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului, iar rezultatele analizei sunt prezentate sub forma pozitiv/ echivoc /negativ.

În cazul unui rezultat pozitiv, se specifică indexul de aviditate în dreptul fiecărui antigen determinat prin metoda western blot.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate se resping, întrucât pot afecta rezultatele testului.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv atât pentru anticorpii de tip IgM, cât și pentru anticorpii de tip IgG indică posibilitatea unei infecții recurente în decursul ultimilor doi ani. Dacă indexul este scăzut, se recomandă confirmarea infecției prin altă metodă sau recoltarea unei alte probe la un interval de 2- 3 săptămâni.

În cazul obținerii unui răspuns echivoc pentru ambele tipuri de anticorpi, se recomandă repetarea recoltării peste minimum o săptămână, întrucât statusul imun este incert.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ atât pentru anticorpii de tip IgM, cât și pentru anticorpii de tip IgG indică absența infecției. Totuși, dacă există suspiciunea infectării, se recomandă repetarea recoltării peste trei săptămâni.

În cazul în care se obține un rezultat negativ pentru anticorpii de tip IgM, dar un rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgG, se consideră că este vorba despre o infecție din antecedente, mai veche de doi ani.

În cazul în care se obține un rezultat negativ pentru anticorpii de tip IgG, dar un rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgM, se consideră că este vorba de o infecție acută și se recomandă repetarea recoltării după 2-3 săptămâni.

Bibliografie

 1. Dubey, J P. “Toxoplasma Gondii.” Nih.gov, University of Texas Medical Branch at Galveston, 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/
 2. Simon, Loïc, et al. Serological Diagnosis ofToxoplasma Gondii: Analysis of False-Positive IgG Results and Implications. Vol. 27, 1 Jan. 2020, pp. 7–7, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1051/parasite/2020006

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu