Banner Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG

Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Toxoplasma gondii este un parazit protozoar capabil să infecteze o varietate de gazde intermediare, printre care și omul, gazda definitivă a acestuia fiind reprezentată de pisică. Toxoplasmoza este o boală infecțioasă provocată de Toxoplasma gondii, aceasta fiind dobândită de oameni în urma ingestiei de alimente sau apă contaminată.

Determinarea anticorpilor de tip IgG pentru Toxoplasma gondii este utilă în diagnosticul infecției cronicizate, dar și pentru a descoperi dacă un pacient a avut o expunere anterioară sau o infecție recentă cu Toxoplasma gondii.

Anticorpii IgG sunt anticorpi care apar la distanță mai mare de timp de contactul infectant, după instalarea anticorpilor IgM, și rămân în organism pentru perioade de timp îndelungate, uneori chiar toată viața. Aceștia ajung la titrul maxim în aproximativ 1-2 luni după contactul infectant.

Determinarea prezenței Toxoplasmozei gondii în organism la femei este recomandată înainte de momentul concepției, mai ales că un rezultat pozitiv la testul IgG arată că mama va avea un risc foarte scăzut de a transmite infecția fătului.

Determinarea anticorpilor IgG anti Toxoplasma gondii poate fi realizată ca test de laborator de sine stătător sau poate fi efectuată în cadrul profilului TORCH, care analizează stadiul imunitar, dar și pentru alte infecții, cum este rubeola.

Așadar, testul specific pentru determinarea anticorpilor IgG anti toxoplasma gondii indică dacă infecția a existat în organism.

Probă Anticorpi Toxoplasma gondii IgG Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor Toxoplasma gondii IgG

Determinarea anticorpilor IgG pentru infecția cu Toxoplasma gondii este recomandată femeilor care își doresc să rămână însărcinate, pentru a stabili dacă există riscul să ia acest parazit și să îl transmită fătului sau dacă au trecut deja prin infecție și sunt imunizate.

Determinarea anticorpilor anti Toxoplasma gondii este folosită și ca metodă de screening pentru evaluarea statusului imunitar al pacientului, precum și pentru confirmarea unui diagnostic atunci când pacientul prezintă simptome sau bănuiește posibilitatea unui contact infectant.

În rarele cazuri în care dă semne și simptome, infecția cu Toxoplasma gondii poate fi confundată cu gripa, iar pacientul prezintă:

 • Dureri de cap;
 • Dureri în tot corpul;
 • Febră;
 • Stare de oboseală accentuată.

În cazuri grave și extrem de rare ale infecției cu Toxoplasma gondii, simptomele pot fi:

 • Lipsa coordonării;
 • Stare de confuzie;
 • Convulsii;
 • Probleme de respirație;
 • Vedere încețoșată.

În cazul în care infectarea cu Toxoplasma gondii are loc intrauterin, nou-născutul este posibil să prezinte următoarele manifestări:

 • Convulsii;
 • Icter (pielea și ochii îngălbeniți);
 • Infecții oculare;
 • Ficat sau splină cu dimensiuni mari.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor IgG pentru infecția cu Toxoplasma gondii nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge venos care poate fi recoltată atât a jeun (pe nemâncate), cât și postprandial (după masă).

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru rezultatele determinării anticorpilor IgG pentru infecția cu Toxoplasma gondii se exprimă sub forma de rezultat negativ, pozitiv sau echivoc, astfel:

 • Negativ: <4 UI/mL
 • Echivoc: 4 - 8 UI/mL
 • Pozitiv: ≥ 8 UI/mL

În cazul în care rezultatul este echivoc, se recomandă repetarea analizei specifice pentru Toxoplasma gondii. Cum anticorpii IgG apar chiar și la două luni de la contactul infectant, dacă este suspicionată o infecție recentă, se recomandă și determinarea anticorpilor de tip IgM.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Rezultatele pozitive obținute la pacienţii care au primit sânge sau derivate din sânge în decursul ultimelor luni nu sunt valide.

La pacienții imunodeprimaţi, rezultatele obținute trebuie interpretate cu prudență, deoarece prezintă, de obicei, titruri scăzute de anticorpi IgG, iar anticorpii IgM pot fi nedetectabili.

Anticorpii heterofili prezenți în serul pacienţilor pot interacționa cu imunoglobulinele incluse în componentele kit-ului, obținându-se rezultate neconcludente la determinarea prin chemiluminiscență.

O creștere de patru ori a titrului anticorpilor IgG anti Toxoplasma gondii pentru două probe recoltate la interval de două-trei săptămâni și testate simultan este sugestivă pentru o infecție recentă sau pentru reactivarea infecției cu Toxoplasma gondii.

Cea mai sigură metodă pentru diagnosticul infecției fetale cu Toxoplasma gondii este PCR-ul din lichidul amniotic, care are o sensibilitate de 83-97.5% și o specificitate de 100% la gravidele care au prezentat seroconversie în cursul sarcinii.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru anticorpi IgG este interpretat și în context clinic, dar și în raport cu rezultatul determinării anticorpilor IgM anti Toxoplasma gondii.

Corelația dintre cele două rezultate este făcută astfel:

 • Toxoplasma gondii IgG pozitiv și Toxoplasma gondii IgM negativ - indică existența unei infecții cu Toxoplamă în antecedente;
 • Toxoplasma gondii IgG echivoc și Toxoplasma gondii IgM negativ - reprezintă un status imun incert, se recomandă testarea unei noi probe peste o săptămână;
 • Toxoplasma gondii IgG echivoc și Toxoplasma gondii IgM echivoc – reprezintă un status imun incert, se recomandă testarea unei noi probe peste o săptămână;
 • Toxoplasma gondii IgG echivoc și Toxoplasma gondii IgM pozitiv - indică posibilitatea unei infecții acute cu Toxoplasmă, se recomandă testarea unei noi probe peste 2-3 săptămâni;
 • Toxoplasma gondii IgG pozitiv și Toxoplasma gondii IgM echivoc – indică existenţa unei infecții cu Toxoplasmă în antecedente sau un rezultat fals echivoc pentru IgM, se recomandă efectuarea testului de aviditate IgG din același ser;
 • Toxoplasma gondii IgG pozitiv și Toxoplasma gondii IgM pozitiv - indică posibilitatea unei infecții recente cu Toxoplasmă, se recomandă efectuarea testului de aviditate IgG din același ser; dacă se va obține un index scăzut, se recomandă confirmarea infecției recente într-un centru de referință (alternativ se poate testa o nouă probă peste 2-3 săptămâni, pentru evidențierea unei modificări semnificative a titrului anticorpilor IgG).

Rezultat negativ

Un rezultat negativ pentru determinarea anticorpilor IgG anti Toxoplasma gondii arată că nu există în organism o infecție mai veche. Dar, și în acest caz, trebuie făcută o corelație cu rezultatul determinării anticorpilor IgM. Interpretarea celor două rezultate se face astfel:

 • Toxoplasma gondii IgG negativ și Toxo IgM echivoc - indică posibilitatea unei infecții cu Toxoplasmă acute (nu poate fi exclus un rezultat fals pozitiv). Se recomandă testarea unei noi probe peste o săptămână;
 • Toxoplasma gondii IgG negativ și Toxoplasma gondii IgM pozitiv - indică posibilitatea unei infecți acute cu Toxoplasmă (nu poate fi exclus un rezultat fals pozitiv). Se recomandă testarea unei noi probe peste 2-3 săptămâni.

Bibliografie

 1. Weiss, Louis M., and Jitender. P. Dubey. “Toxoplasmosis: A History of Clinical Observations.” International Journal for Parasitology, vol. 39, no. 8, July 2009, pp. 895–901, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1016/j.ijpara.2009.02.004
 2. Remington, Jack S., et al. “Recent Developments for Diagnosis of Toxoplasmosis.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 42, no. 3, Mar. 2004, pp. 941–945, https://journals.asm.org, 10.1128/jcm.42.3.941-945.2004
 3. “Congenital Toxoplasmosis: A Review : Obstetrical & Gynecological Survey.” LWW, 2022, https://journals.lww.com/
 4. STD Facts - Human Papillomavirus (HPV). 2022, www.cdc.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu