Banner Anticorpi anti Toxocara canis IgM (tehnica Westernblot)

Anticorpi anti Toxocara canis IgM (tehnica Westernblot)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti-toxocara canis IgM este folosită pentru diagnosticarea infectării cu acest parazit şi dozarea anticorpilor specifici infecţiei. Totuși, numai testarea anticorpilor anti-toxocara canis IgM, fără o valoarea pozitivă și pentru anticorpii de tip IgG, nu are o valoarea clinică.

Pentru o precizie crescută, se recomandă testul Westernblot, analiză ce presupune utilizarea unui antigen excretor-secretor provenit din larva de Toxocara care ajută la detectarea a anticorpilor anti-Toxocara, îndreptați împotriva antigenului TES-Ag, în sângele persoanei infectate.

Toxocara canis este un parazit care se găsește în intestinul subțire al câinelui, de unde este eliminat prin materiile fecale. Omul este o gazdă intermediară și accidentală pentru aceste larve. Ele pătrund în intestine, eclozează și migrează apoi prin sistemul circulator spre ficat, plămâni, mușchi, ochi și sistemul nervos central. Reacția de protecție a organismului împiedică larvele să se dezvolte prea mult, motiv pentru care ele devin inactive și mor. Aceasta este explicația pentru care parazitul nu se transmite de la om la om.

Simptomele pe care Toxocara canis le declanșează persoanei infectate depind foarte mult de vârsta gazdei și de încărcătura parazitară, dar multe dintre infectări sunt asimptomatice.

Probă Anticorpi anti – toxocara canis IgM (tehnica Westernblot) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti – toxocara canis IgM (tehnica Westernblot)

Analiza pentru determinarea anticorpilor toxocara canis IgM, prin tehnica Westernblot, este recomandată de medicul specialist pentru:

 • diagnosticarea pacienților suspecți de o infectare recentă;
 • stabilirea dacă o persoană a fost vreodată bolnavă de toxocaroză;
 • pacienții care prezintă o tuse persistentă care nu trece după tratament;

Cele mai frecvente simptome provocate de Toxocara canis sunt:

 • alergiile;
 • probleme pulmonare cu tuse, dispnee (probleme de respirație) și stări subfebrile;
 • greață;
 • dureri abdominale;
 • febră;
 • anorexie;
 • ficat mărit (hepatomegalie);
 • probleme oculare grave (precum neuroretinită, nevrită optică, dezlipire de retină, inflamații ale ochiului (uveită), leziuni retiniene granulomatoase).

De regulă, tratamentul pentru Toxocara canis presupune administrarea de medicamente antiparazitare. Dacă nu se obțin rezultatele dorite, medicul poate prescrie și corticosteroizi care ajută la scăderea reacțiilor alergice provocate de acești viermi parazitari. Tratamentele naturiste pentru Toxocara canis este bine să fie administrate după o discuție cu un specialist.

Procedura recoltare

Pentru testarea anticorpilor anti – Toxocara canis IgM este necesară prelevarea de sânge venos din plica cotului dimineața, pe nemâncate sau după masă. Sângele se recoltează într-un vacutainer fără coagulant, cu sau fără gel separator.

Proba de sânge va fi prelucrată prin tehnica Westernblot care presupune folosirea unui antigen provenit din larva de Toxocara ce ajută la depistarea anticorpilor specifici, în sângele pacientului.

Interpretare rezultate

În cazul anticorpilor anti-Toxocara canis, rezultatele se prezintă sub forma: pozitiv, slab pozitiv, negativ.

Interferențe și limite

Principalele cauze de interferență a probelor sunt date de:

 • specimenul hemolizat - pacientul are fie o anemie care provoacă un proces de descompunere a globulelor roșii din sânge, fie suferă de o posibilă boală hepatică sau are o reacție la transfuzie;
 • specimenul lipemic - acea probă de sânge care, în urma analizei, arată că pacientul a mâncat înainte de recoltare;
 • contaminare bacteriană - poate afecta rezultatul final al probei.

Rezultatele analizei trebuie corelate cu un diagnostic clinic și investigații suplimentare de laborator. Un test negativ nu exclude o infecţie cu toxocara canis pentru că, în stadiile de început ale infecției, rezultatul poate fi echivoc. De cealaltă parte, un test pozitiv nu implică întotdeauna prezența infecției.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru anticorpii anti-Toxocara canis IgM apare în momentul în care pacientul este infectat. Astfel, dacă testul este pozitiv și indică și o valoarea crescută a anticorpilor de tip IgG, pe lângă cei IgM, pacientul a contactat infecția recent sau în trecut.

În cazul rezultatelor pozitive este specificată detecția anticorpilor faţă de antigenele specifice: 24, 28, 30, 35 KD.

Totuși, pentru că până la 10% din populație prezintă anticorpi anti-Toxocara canis, o valoarea crescută și, deci, un test pozitiv, nu exclude prezența și a altor patogeni. De aceea este recomandă restestarea după 2-4 săptămâni.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ pentru anticorpii anti-Toxocara canis IgM poate apărea în stadiul incipient al infecției. De aceea, un rezultat negativ în urma analizei nu exclude o toxocaroză.

Bibliografie

 1. “TOXOC - Overview: Toxocara Antibody, IgG, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2014, www.mayocliniclabs.com
 2. Matsumura. “Detection of Specific IgM Antibodies to Toxocaral ES Antigen: Effect of Absorption of Sera with Protein a Sepharose.” Zentralblatt Fur Bakteriologie, Mikrobiologie Und Hygiene. 1. Abt. Originale A, Medizinische Mikrobiologie, Infektionskrankheiten Und Parasitologie = International Journal of Microbiology and Hygiene. A, Medical Microbiology, Infectious..., vol. 255, no. 4, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Dubinsky. “Comparison of the Sensitive Screening Kit with Two ELISA Sets for Detection of Anti-Toxocara Antibodies.” The Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health, vol. 31, no. 2, 2012, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu