Banner Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgA

Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgA

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea de anticorpi Anti-Toxoplasma gondii este recomandată în cazul suspiciunii de infecție sau în cazul diagnosticării unor cazuri de infectare anterioară a pacientului cu parazitul Toxoplasma gondii.

Determinarea anticorpilor Anti-toxoplasma IgA se poate face în faza subacută, deoarece producția lor este mai mare în acest interval, față de anticorpii de tip toxoplasma IgM.

Sinteza anticorpilor IgA este mai puțin precoce comparativ cu cea a anticorpilor IgM, care sunt primii produși în cazul unei infecții.

Nivelul maxim de anticorpi de tip IgA este maxim la 2-3 luni după momentul infectării, după care acesta scade până la negativare. Pot persista o perioadă de la 6 luni până la 1 an. În 5-20% din cazuri, acest tip de anticorpi este absent.

Probă Anticorpi Anti-Toxoplasma gondii IgA Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor Anti-Toxoplasma gondii IgA

Analiza este recomandată în cazul toxoplasmozei, infecție cauzată de protozoarul Toxoplasma gondii, care poate pătrunde în organism prin consumul de carne insuficient preparată termic, prin ingerarea alimentelor contaminate cu pământ, a apei infectate sau prin contactul cu excrementele de pisică.

Infecțiile cu Toxoplasma gondii sunt deosebit de periculoase pentru persoanele imunodeprimate, iar un risc crescut se întâlnește în cazul transmiterii infecției de la mamă la făt, în timpul sarcinii.

Infectarea fătului cu Toxoplasma gondii poate avea numeroase implicații, printre care: probleme oculare, manifestări hepatice, neurologice sau deficiențe de creștere.

Anticorpii IgA pot apărea și în cazul recurenței bolii, nu doar în fazele de primă infectare.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu este necesară pregătirea prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor analizei ia în calcul potențialul factor declanșator al infecției, dar și adaptarea interpretării în funcție de tipul pacientului (copil, adult, gravidă, făt).

Valorile analizei sunt prezentate sub formă de:

  • Pozitiv: > 1/16
  • Negativ: < 1/16

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate sau lipemice pot afecta rezultatele testului.

Valori pozitive

Un rezultat pozitiv este considerat un titru de anticorpi > 1/16 și se traduce prin prezența unei infecții și necesitatea începerii planului de tratament.

Valori negative

În cazul în care valorile sunt negative, titrul de anticorpi având o valoare < 1/16, dar suspiciunea de infectare există, este necesară o nouă testare care se poate face după aproximativ 14 zile de la determinarea precedentă a titrului de anticorpi IgA.

Bibliografie

  1. Tenter, Astrid M, et al. “Toxoplasma Gondii: From Animals to Humans.” International Journal for Parasitology, vol. 30, no. 12-13, Nov. 2000, pp. 1217–1258, https://www.sciencedirect.com, 10.1016/s0020-7519(00)00124-7
  2. Liu, Quan, et al. “Diagnosis of Toxoplasmosis and Typing of Toxoplasma Gondii.” Parasites & Vectors, vol. 8, no. 1, 28 May 2015, https://parasitesandvectors.biomedcentral.com, 10.1186/s13071-015-0902-6

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu