Informații generale
Testul ce măsoară ureea urinară poate fi recomandat de medicul specialist pentru monitorizarea rinichilor și a afecțiunilor renale.
Ureea reprezintă o substanță cu o greutate moleculară mică, ce este filtrată liber de glomeruli (rețele de vase de sânge mici, capilare, denumite şi „smoc”), cea mai mare parte a acesteia fiind eliminată în urină. Ureea urinară este metabolitul final rezultat în urma metabolizării proteinelor, cantitatea ei fiind influențată de aportul alimentar proteic și de buna funcționare a rinichilor.
Ureea urinară este influențată de alimentație, astfel că un regim alimentar pentru uree crescută trebuie să includă următoarele alimente: anghinare, țelină, morcovi, dovlecei, ceapă, mere.
Atunci când valorile ureei sunt deja crescute, trebuie evitate anumite alimente ce aduc un aport care nu este necesar de substanță: carnea de porc, de oaie, de vită, fasolea, perele, băuturile carbogazoase bogate în zahăr, băuturile alcoolice.
Când este recomandată determinarea ureei urinare
Testul ce măsoară ureea urinară poate fi recomandat de medicul specialist în următoarele situații:
- pentru evaluarea aportului pe bază de proteine;
- pentru evaluarea funcției rinichilor;
- în insuficiență cardiacă;
- în deshidratare;
- pentru monitorizarea și diagnosticarea afecțiunilor renale.
Procedura recoltare
Probele pot fi autorecoltate prin folosirea unui vas steril colector în care va fi reținută urina pentru 24 de ore. Este importantă notarea orei pentru fiecare probă colectată, omogenizată în vasul colector.
Prima urină (de dimineață) nu trebuie păstrată. Este nevoie de golirea vezicii în totalitate la prima urină. Ulterior, în interval de 24 de ore (de la ora 8:00 dimineața până în ziua următoare la ora 8:00 dimineața) este necesară colectarea fiecărei probe de urină. Din totalul de urină se rețin 10 mL cantitate recoltată care va fi analizată ulterior.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* sunt cele < 43.000 mg/24h și nu diferă în funcție de vârstă sau sex.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Nall, Rachel. “Urine Urea Nitrogen Test.” Healthline, Healthline Media, 27 Feb. 2018, www.healthline.com
- Johnson, Michael. “Brenner & Rector’s the Kidney.” Canadian Journal of Surgery, vol. 39, no. 6, 1996, pp. 515–516, www.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.