Informații generale
Ureea reprezintă produsul final al metabolismului, rezultat prin descompunerea, în stomac și intestin, a proteinelor. Este, practic, un produs rezidual al organismului: proteinele din alimente se separă în aminoacizi care se absorb și ajung în ficat, unde sunt metabolizați, rezultând amoniacul. Azotul din amoniac se combină cu alte elemente (carbon, hidrogen, oxigen) și formează ureea.
Odată sintetizată la nivelul ficatului, ureea ajunge în rinichi, de unde cea mai mare parte este eliminată în urină. Restul se reabsoarbe în fluxul sanguin.
Ureea serică este utilizată în special ca măsură a disfuncției renale, dar oferă informații importante și despre funcția hepatică sau aportul proteic prin alimentație.
Când este recomandată determinarea ureei serice
Testul de uree serică este recomandat anual pentru a vedea dacă procesul de formare și eliminare a ureei funcționează corect. Determinarea ureei serice este recomandată, de asemenea, și în situații precum:
- în diagnosticul și tratamentul bolilor renale și metabolice;
- dacă există suspiciunea unei afectări renale;
- când este evaluată funcția renală, în special împreună cu creatinina serică;
- pentru monitorizarea dializei la pacienții cu insuficiență renală cronică/acută, pentru a cuantifica clearance-ul individual la uree în timpul unei singure proceduri de dializă;
- când scade semnificativ cantitatea de urină eliminată în 24 h;
- când apare disconfortul la urinare;
- în caz de hipertensiune arterială;
- la apariția edemelor la nivel ocular sau la nivelul gleznelor.
Nivelul ureei serice se corelează la pacienții cu insuficiență renală cu aportul de proteine ce trebuie monitorizat permanent.
Procedura recoltare
Ureea serică este un test de sânge obișnuit care presupune recoltarea de sânge venos. Analiza se face pe nemâncate (à jeun) și nu este nevoie de nicio pregătire specială. În anumite situații, recoltarea se poate face și la minimum două ore după ultima masă.
Rezultatul ureei serice este disponibil în maximum o zi lucrătoare.
Interpretare rezultate
Intervalele de referință pentru ureea serică variază în funcție de vârsta și sexul pacientului, dar și de metoda de lucru a laboratorului:
Vârstă | Valoare |
< 1 an | < 41 mg/dL |
1 - 18 ani | < 39 mg/dL |
19 - 60 ani | < 43 mg/dL |
61 - 90 ani | < 49 mg/dL |
Valori ale ureei serice mai mari de 100 mg/dl sunt considerate valori critice, iar în acest caz, laboratorul anunță imediat pacientul sau medicul trimițător de existența acestora.
Rezultatul testului de uree serică poate fi raportat ca uree serică sau ca uree nitrogen (BUN – blood urea nitrogen). Factorul de conversie BUN - uree serică este x 2.14.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.