Banner Verotoxina O 157

Verotoxina O 157

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea verotoxinei O 157 este un test de screening rapid care are ca scop identificarea bacteriei E.coli în organism. Diagnosticarea infecției presupune, de obicei, testarea prezenței verotoxinei O 157 în materiile fecale prin examinarea culturilor, folosind sondele de acid dezoxiribonucleic care codifică VT1 şi VT2.

Verotoxina 1 (VT1) şi verotoxina 2 (VT2) sunt două tipuri diferite de verotoxină, strâns legate de toxina Shiga, un agent care provoacă o serie de afecțiuni cu potențial fatal. Escherichia coli, responsabilă de producerea verocitotoxinei (VT), este un grup nou de agenţi patogeni enterici (intestinali), cunoscuţi drept principala cauză a apariţiei diareei în unele zone geografice.

E.coli este o bacterie anaerobă, deloc pretenţioasă, care poate creşte pe orice mediu de cultură şi poate rezista în mediul extern până la 6 luni. Este distrusă de căldură şi de substanţele dezinfectante. Deşi au fost descoperite peste 200 de tipuri de verotoxine în bolile umane, cele mai multe cazuri de infectare la oameni au fost asociate cu verotoxina O 157.

Transmiterea Escherichia coli se face în special prin intermediul alimentelor infestate și nepreparate corespunzător, sau prin intrarea în contact cu materiile fecale ale unei persoane deja infectate, cum ar fi schimbatul scutecului bebeluşilor.

Probă Verotoxina O 157 Medlife

Când este recomandată determinarea verotoxinei O 157

Determinarea verotoxinei O 157 se face la recomandarea medicului, atunci când există suspiciunea prezenţei bacteriei E.coli în organism. Perioada de incubaţie a bolii este de 3-4 zile de la ingerarea bacteriei, după care încep să apară simptome precum:

 • diaree;
 • scaun cu sânge;
 • dureri de stomac;
 • vărsături;
 • colită hemoragică;
 • sindrom hemolitic uremic (SHU), principala cauză de insuficienţă renală la copii.

E.coli este o bacterie rezistentă la antibiotice iar, de regulă, medicaţia administrată este una simptomatică.

Procedura recoltare

Determinarea Verotoxinei O 157 se realizează dintr-o probă de materii fecale. Recoltarea se face de către pacient, la aproximativ şapte zile de la primele simptome, într-un coprocultor steril, şi se trimite la laborator pentru analiză. Se foloseşte un mediu care conține sorbitol.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza Verotoxina O 157 se prezintă ca pozitiv/negativ.

Interferențe și limite

Este foarte important ca pacientului să nu i se administreze antibiotice înainte de recoltare, deoarece acestea pot distruge componenta antigenică a peretelui celular, fiind posibil astfel un diagnostic fals negativ.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru verotoxina O 157 confirmă prezența bacteriei E.coli în proba analizată, caz în care medicul poate recomanda și alte investigații suplimentare.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ pentru verotixina O 157 confirmă absența bacteriei E.coli în proba analizată.

Bibliografie

 1. Palmer, S.R, et al. Oxford Textbook of Zoonoses : Biology, Clinical Practice, and Public Health Control. Oxford Oxford University Press -07-01, 2011, https://oxfordmedicine.com
 2. Karmali, M A. “Infection by Verocytotoxin-Producing Escherichia Coli.” Clinical Microbiology Reviews, vol. 2, no. 1, Jan. 1989, pp. 15–38, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/cmr.2.1.15

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu