Infectia cu Escherichia coli (E.coli)

Alte denumiri ale afectiunii:

Infectia cu E.coli

Asociata de multi cu toxinfectia alimentara, Escherichia coli (E. coli) este o bacterie ce se gaseste in intestinele oamenilor si animalelor.

Majoritatea tulpinilor de E. coli nu sunt daunatoare, ci fac parte din flora bacteriana sanatoasa a intestinul uman. Cu toate acestea, unele tipuri pot afecta pacientii, cum este cazul E. coli O157, una dintre cele mai puternice toxine care poate provoca o infectie intestinala.

Alte tipuri de infectii cu E. coli pot provoca infectii ale tractului urinar - 75% până la 95% din infecțiile tractului urinar sunt cauzate de E. coli, boli respiratorii, pneumonie si alte boli, cum ar fi meningita. In unele cazuri, anumite tipuri de infectii cu E. coli pot duce la insuficienta renala. Majoritatea oamenilor se recupereaza in decurs de 6 pana la 8 zile in urma unei infectii cu E-coli, dar pot pune viata in pericol sugarilor si persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Normele de igiena ajuta la prevenirea raspandirii infectiei.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Primar
Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...
Hristea Adriana
Medic Primar
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar

Infectia cu Escherichia coli (E.coli) - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele infectiei cu E. coli

Oamenii se pot infecta prin:

  • Consumul de apa contaminata. Apa de la robinet este tratata si contine clor, dar unele epidemii de E. coli au fost cauzate de apa menajera contaminata. Fantanile si puturile poate fi o alta sursa de infectie, la fel ca unele lacuri si piscine.
  • Consumarea alimentelor contaminate. Sursele posibile includ carnea de vita, laptele nepasteurizat, sucul, cidrul sau branza, varza sau legumele crude. Igiena precara. Persoanele infectate care lucreaza in restaurante si nu se spala bine pe maini pot raspandi infectia clientilor si a altor membri ai personalului.
  • Contact personal. Infectia poate fi contactata si prin contact cu o alta persona sau cu un animal.

Factori de risc pentru infectia cu E. coli

Unele persoane care sunt mai susceptibile de a fi afectate de boala asociată cu E. coli. Persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la complicatii, cum este cazul pacientilor cu SIDA, cei care iau medicamente imunosupresoare si persoanele care urmeaza un tratament cu citostatice. Pacientii cu acid gastric scazut, fie din cauza unei interventii chirurgicale la stomac sau a medicamentelor care scad acidul gastric, prezinta un risc mai mare de infectie. De asemenea, copiii mici si persoanele in varsta prezinta un risc mai mare de contacta infectia si de a dezvolta complicatii.

Infectia cu Escherichia coli (E.coli) - Simptome

E. coli infecteaza intestinul si produce simptome care se pot agrava in timp. Simptomele infectiei cu E. coli apar in mod obisnuit la 3-4 zile dupa expunerea la bacterii. Cu toate acestea, simptomele pot aparea mai devreme de 24 de ore sau chiar dupa o saptamana. Acestea pot include:

  • dureri abdominale sau crampe abdominale severe, de multe ori începand brusc;
  • diaree apoasa, incepand cu cateva ore dupa debutul durerii;
  • greata si, in unele cazuri, varsaturi;
  • febra;
  • oboseala, care rezulta din deshidratarea si pierderea de lichide si electroliti. Unii oameni nu au simptome vizibile, dar pot raspandi infectia altora.

Infectia cu Escherichia coli (E.coli) - Tratament

Din fericire, infectia de obicei dispare singura iar antibioticele nu sunt recomandate. De asemenea, nu se recomanda medicamente pentru diaree, deoarece acestea pot incetini sistemul digestiv, subminand capacitatea organismului de a elimina eficient toxinele. Este important sa va odihniti si sa beti multe fluide pentru a inlocui ceea ce corpul dumneavoastra pierde prin varsaturi sau diaree. In egala masura, odihna este foarte importanta pentru refacere.

Infectia cu Escherichia coli (E.coli) - Preventie

Urmatoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea infectiei cu E. coli:

  • aveti grija la igiena alimentelor;
  • spalati bine legumelor, in special cele cu frunze verzi;
  • asigurati-va ca tacamurile si vasele sunt spalate bine cu apa calda si detergent de vase;
  • spalati-va des pe maini.

Boli Infectioase - alte afectiuni

Infectia cu Escherichia coli (E.coli) - Bibliografie

Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Taguri HTML permiseŞ <br>
  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
3 + 3 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.