Infectia cu Escherichia coli (E.coli)

Alte denumiri: E.coli

Asociata de multi cu toxinfectia alimentara, Escherichia coli (E. coli) este o bacterie ce se gaseste in intestinele oamenilor si animalelor.

Majoritatea tulpinilor de E. coli nu sunt daunatoare, ci fac parte din flora bacteriana sanatoasa a intestinul uman. Cu toate acestea, unele tipuri pot afecta pacientii, cum este cazul E. coli O157, una dintre cele mai puternice toxine care poate provoca o infectie intestinala. E. coli O157: H7 si alte tulpini care provoaca boala intestinala sunt denumite E. coli producatoare de toxine Shiga (STEC), dupa toxina pe care o produc.

Simptomele infectiei intestinale includ diaree, durere abdominala si febra. Cazurile mai severe pot duce la diaree sangeroasa, deshidratare sau chiar insuficienta renala.

Persoanele cu sistem imunitar slabit, femeile insarcinate, copiii mici si adultii in varsta prezinta un risc crescut de a dezvolta aceste complicatii.

Majoritatea infectiilor intestinale sunt cauzate de alimente sau apa contaminate. Pregatirea adecvata a alimentelor si igiena buna pot scadea foarte mult sansele de a dezvolta o infectie intestinala.

Alte tipuri de infectii cu E. coli pot provoca infectii ale tractului urinar - 75% pana la 95% din infectiile tractului urinar sunt cauzate de E. coli, boli respiratorii, pneumonie si alte boli, cum ar fi meningita. In unele cazuri, anumite tipuri de infectii cu E. coli pot duce la insuficienta renala. 

Majoritatea oamenilor se recupereaza in decurs de 6 pana la 8 zile in urma unei infectii cu E-coli, dar pot pune viata in pericol sugarilor si persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Normele de igiena ajuta la prevenirea raspandirii infectiei.

Medici specialiști - Boli Infectioase

Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar

Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie

Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Boli Infectioase și Hepatologie

Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in

Boli Infectioase

DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist
DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist

Boli Infectioase și Ecografie 2d

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele ingectarii cu E-coli

Oamenii si animalele au in mod normal E. coli in intestine, dar unele tulpini provoaca infectii. Bacteriile care provoaca infectii pot intra in corpul dumneavoastra in mai multe moduri:

Consumul de apa contaminata. Apa de la robinet este tratata si contine clor, dar unele epidemii de E. coli au fost cauzate de apa menajera contaminata. Fantanile si puturile poate fi o alta sursa de infectie, la fel ca unele lacuri si piscine.

Consumarea alimentelor contaminate. Sursele posibile includ carnea de vita, laptele nepasteurizat, sucul, cidrul sau branza, varza sau legumele crude. 

Pregatirea nepotrivita a alimentelor. Indiferent daca alimentele sunt preparate acasa, intr-un restaurant sau intr-un magazin alimentar, manipularea si pregatirea nesigure pot provoca contaminarea. Cauzele frecvente ale otravirii alimentare includ: 

 • daca nu spalati complet mainile inainte de a pregati sau a manca alimente;
 • folositi ustensile de bucatarie care nu sunt curate, provocand contaminarea incrucisata;
 • consumati alimente care nu au fost pastrate la temperatura potrivita sau care nu au fost gatite la temperatura potrivita;
 • consumatoare fructe de mare crude sau beti lapte nepasteurizat.

Contact direct de la persoana la persoana. E. coli se poate raspandi atunci cand o persoana infectata nu isi spala mainile in mod corespunzator. Bacteriile sunt apoi raspandite atunci cand acea persoana atinge pe cineva sau altceva, cum ar fi mancarea.

Contactul cu animalele infectate. Persoanele care lucreaza cu animale, in special vaci, caprine si oi, prezinta un risc crescut de infectie. 

Simptome

Simptomele infectarii cu E-coli

E. coli infecteaza intestinul si produce simptome care se pot agrava in timp. Simptomele infectiei cu E. coli apar in mod obisnuit la 3-4 zile dupa expunerea la bacterii. Cu toate acestea, simptomele pot aparea mai devreme de 24 de ore sau chiar dupa o saptamana. Acestea pot include:

 • dureri abdominale sau crampe abdominale severe, de multe ori incepand brusc;
 • diaree apoasa, incepand cu cateva ore dupa debutul durerii si care se poate schimba in scaune sangeroase;
 • greata si, in unele cazuri, varsaturi;
 • febra;
 • oboseala, care rezulta din deshidratarea si pierderea de lichide si electroliti. 

Unii oameni nu au simptome vizibile, dar pot raspandi infectia altora.

Simptomele infectiei intestinale incep, in general, intre 1 si 10 zile dupa ce ati fost infectat cu E. coli. Aceasta se numeste perioada de incubatie. Dupa aparitia simptomelor, acestea dureaza de obicei in jur de 5 pana la 10 zile.

Simptomele unei infectii severe cu E. coli pot include:

 • sangeroase urina; 
 • scaderea cantitatii de urina;
 • piele palida;
 • echimoze;
 • deshidratare.

Factori de risc in infectia cu E-coli

In timp ce oricine poate experimenta o infectie cu E. coli, unii oameni sunt mai expusi riscului decat altii. Unii factori de risc includ:

Varsta: adultii mai in varsta si copiii mici au mai multe sanse de a suferi complicatii grave din E. coli.

Un sistem imunitar slabit: Persoanele cu sistem imunitar slabit sunt mai sensibile la infectiile cu E. coli.

Sezonul: infectiile cu E. coli sunt mai probabile in lunile de vara, din iunie pana in septembrie, din motive necunoscute.

Nivele scazute ale acidului gastric: Medicamentele utilizate pentru scaderea nivelului de acid din stomac va pot creste riscul de infectie cu E. coli.

Anumite alimente: Consumul de lapte sau sucuri nepasteurizate si consumul de carne necorespunzatoare pot creste riscul de E. coli.

Tratament

Diagnosticarea infectiei cu E-coli

Pentru a diagnostica boala cauzata de infectia cu E. coli, medicul dumneavoastra va trimite un esantion de scaun intr-un laborator pentru a testa prezenta bacteriilor E. coli. Bacteriile pot fi cultivate pentru a confirma diagnosticul si pentru a identifica toxine specifice, cum ar fi cele produse de E. coli O157: H7.

Tratamentul infectiei cu E-coli

Din fericire, infectia de obicei dispare singura iar antibioticele nu sunt recomandate. De asemenea, nu se recomanda medicamente pentru diaree, deoarece acestea pot incetini sistemul digestiv, subminand capacitatea organismului de a elimina eficient toxinele. 

In cele mai multe cazuri, ingrijirea la domiciliu este tot ceea ce este necesar pentru a trata o infectie cu E. coli. Beti multa apa si incercati s ava odihniti cat mai mult. 

Daca aveti diaree sau febra sangeroasa, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua medicamente antidiareice fara prescriptie. Trebuie sa consultati intotdeauna medicul pediatru inainte de a va oferi medicamente sugarilor sau copiilor.

Daca deshidratarea este o problema, medicul dumneavoastra poate ordona spitalizarea si fluidele intravenoase.

Complicatiile infectiei cu E-coli

Majoritatea persoanelor cu infectie cu STEC incep cu E. coli producatoare de toxine Shiga (STEC) dezvolta o complicatie care poate pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de sindrom hemolitic uremic (HUS). 

HUS se dezvolta la aproximativ 7 zile dupa aparitia simptomelor, cand diareea se imbunatateste. Indiciile pe care cineva le dezvolta HUS includ scaderea frecventei urinarii, senzatia de oboseala si pierderea culorii roz in obraji si in interiorul pleoapelor inferioare. Persoanele cu HUS trebuie spitalizate, deoarece rinichii lor pot sa nu mai lucreze si pot dezvolta alte probleme serioase. 

Majoritatea persoanelor cu HUS se recupereaza in cateva saptamani, dar unele sufera pagube permanente sau mor.

Coduri de diagnostic asociate
 • Alte infectii intestinale prin Escherichia coli
 • Escherichia coli [E coli], cauza unor boli clasate la alte capitole
 • Infectia enterohemoragica prin Escherichia coli
 • Infectia enteroinvaziva prin Escherichia coli
 • Infectia enteropatogena prin Escherichia coli patogen
 • Infectia enterotoxigena prin Escherichia coli toxigen
 • Infectia nou-nascutului ci Escherichia coli
 • Pneumonia prin Escherichia coli
 • Pneumopatia congenitala cu Escherichia coli
Specialități asociate
 • Boli Infectioase

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.