Tomografie computerizată

CT la cap (cerebral): Când este recomandat și cum te pregătești

Solicită o programare

*Toate câmpurile sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Sistemul Medical MedLife SA în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termeni și condiții.

Ce este CT-ul la cap?

Un CT la cap reprezintă o tehnologie cu ajutorul căreia se pot obține informații relevante în legătură cu structura craniană și, eventual, cu leziunile cerebrale, vasculare sau tumorale care există în interiorul său.

Pentru a înțelege mai bine ce este CT la cap sau un CT cranian, cum mai este cunoscut, este important să precizăm că abrevierea vine de la „computer tomograf”, datorită aparatului folosit pentru investigație. Cu ajutorul unei tomografii computerizate se poate analiza orice parte a corpului - în acest caz, capul. Este un lucru extrem de util deoarece, după ce a avut loc un traumatism intracranian, se poate investiga în mod facil și cu precizie dacă există fracturi și hematoame și în ce locuri se află.

Tomografia computerizată la cap este o procedură non-invazivă și nu implică intervenție chirurgicală. Medicul utilizează computerul tomograf pentru a obține imagini detaliate ale structurilor din interiorul cutiei craniene, cum sunt sinusurile paranazale, ventriculele cerebrale și orbitele. De regulă, este recomandată pentru a investiga simptome care se manifestă la nivelul sistemului nervos, înainte să fie necesare proceduri invazive.

Se poate face CT la cap cu substanță de contrast sau fără. În cazul în care specialistul consideră că este necesară, se poate administra pe cale intravenoasă.

CT craniu nativ

Această procedură de CT la cap se referă la faptul că nu se utilizează substanță de contrast pentru realizarea tomografiei.

Este important să anunți din timp medicul dacă porți accesorii metalice cu uz estetic (bijuterii de orice fel) sau dispozitive medicale ce au în componență metal (aparat auditiv, ochelari). Pe toată durata procedurii de CT la cap este necesar să renunți la ele, eventual să le depozitezi în afara tomografului. Acest lucru este necesar pentru a nu interfera în vreun mod cu felul în care funcționează aparatul.

CT cu substanță de contrast

În cazul unor investigații este necesar să se utilizeze o substanță de contrast care este în totalitate inofensivă. Aceasta este pe bază de iod, nu prezintă particularități radioactive, are capacitatea de a fi hidrosolubilă (se poate dizolva în soluții lichide), este incoloră (lipsită de culoare), iar cu ajutorul ei medicii văd cu mai multă ușurință țesuturile.

După ce a avut loc tomografia computerizată, pacientul va trebui să elimine prin urină substanța de contrast din organism, iar în acest sens se recomandă consumul unei cantități cât mai ridicate de lichide.

CT la cap (cerebral)

Când este indicat acest tip de investigație?

Există anumite situații în care este necesar să se efectueze un CT la cap în cazul adulților.

Iată care sunt acestea:

  • Verificarea modificărilor oaselor craniului;
  • Identificarea anevrismelor sau malformațiilor vasculare, a afecțiunilor de la nivelul urechii și sinusurilor paranazale;
  • Observarea modificărilor posttraumatice, accidentelor vasculare cerebrale, formațiunilor de tip tumoral;
  • Monitorizarea postoperatorie.

Un CT la cap la copii este solicitat de medic cu scopul de a investiga traumatismele sau tumorile, simptome neurologice acute, sinuzita cronică sau pierderea auzului.

Un CT poate oferi detalii suplimentare față de RMN, ecografie și radiografie. În cazuri urgente, un CT la cap poate oferi în mod rapid informații legate de leziuni interne și sângerări, fapt care poate salva viața pacientului.

Procedura de pregătire pentru un CT cerebral

Actele necesare efectuării CT-ului

Pentru realizarea unui CT la cap ai nevoie de anumite documente:

  • o trimitere de la medicul de familie,
  • o listă completă care să conțină medicația administrată în prezent,
  • un dosar ce include examinările anterioare, inclusiv ecografii sau radiografii,

De asemenea, sunt necesare și analize de laborator, mai exact, creatinina, relevantă pentru examinările de contrast.

Cum te pregătești pentru un CT la cap

Pregătirea pentru un CT la cap presupune înlăturarea tuturor obiectelor metalice. Acest lucru este necesar pentru că procedura implică utilizarea razelor X, iar scanerul este afectat de astfel de obiecte. Este posibil ca personalul medical să îți solicite să îmbraci un halat steril și să te așezi pe masa îngustă cu fața în sus sau în jos, în funcție de scopul CT-ului.

Masa se va mișca ușor, până când capul va pătrunde în scaner. Cu ajutorul scanării se vor obține imagini din diferite unghiuri ale craniului care vor apărea pe un monitor și care pot fi imprimate. Pentru un plus de siguranță a pacientului, scanerul este prevăzut cu un microfon ce facilitează comunicarea cu operatorul CT-ului.

CT la cap (cerebral)

Beneficii și riscuri

Beneficiile CT-ului cerebral

În privința beneficiilor, unul dintre cele mai mari este că examinarea nu provoacă durere și este non-invazivă. Intervalul de timp în care se desfășoară este relativ scurt, iar cu ajutorul său se pot identifica rapid leziuni interne.

Riscurile CT-ului cerebral

Printre riscurile care există atunci când are loc un CT cranian se află expunerea la radiații, disconfort, posibila reacție alergică la substanța de contrast, precum senzații de greață, vomă, iritații, prurit, strănut, iar în cazuri foarte rare, șoc anafilactic.

În cazul în care te confrunți cu dificultăți de respirație, CT-ul trebuie oprit urgent. Discută cu medicul tău dacă ai neclarități și ce îți poate recomanda pentru diminuarea stărilor neplăcute.

 

Bibliografie

  • Pietrangelo, Ann. “Cranial CT Scan: Purpose, Procedure, and Precautions.” Healthline, Healthline Media, 22 Aug. 2018, www.healthline.com
  • “Computed Tomography (CT or Cat) Scan of the Brain.” Johns Hopkins Medicine, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org

Întrebări frecvente

Cât timp durează un CT la cap?
Mă pot mișca în timpul examinării?
În cât timp voi primi rezultatele?

Programează-te la un medic MedLife

Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.

Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021.9646).

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.