Ce este CT-ul abdominal?
Tomografia computerizată (CT sau CAT) este o metodă de diagnostic imagistic rapidă, neinvazivă și precisă, care poate fi folosită pentru a investiga diferite regiuni ale corpului și a identifica afecțiuni sau leziuni. Unul dintre segmentele corpului pentru a cărui examinare se folosește adesea această procedură imagistică este abdomenul, datorită faptului că permite vizualizarea mai multor structuri diferite în același timp, oferind imagini morfologice de înaltă rezoluție.
Această metodă de diagnostic folosește raze X pentru a crea imagini în secțiune transversală ale zonei abdominale. Printre structurile ce se văd la CT abdominal se numără: ficatul, splina, rinichii, vezica urinară, stomacul, intestinele, pancreasul și glandele suprarenale, vasele de sânge și ganglionii limfatici.
Aceste imagini sunt mult mai detaliate decât cele obținute cu ajutorul radiografiilor tradiționale, mai ales atunci când vorbim de țesuturile noi și vasele de sânge. De asemenea, pot fi formatate în mai multe planuri, generând chiar și imagini tridimensionale ce pot fi stocate și vizualizate pe un monitor sau imprimate pe film.
Se pot efectua două tipuri de tomografie computerizată:
- CT abdomen nativ (fără substanță de contrast);
- CT abdominal cu substanță de contrast.
În majoritatea cazurilor, înainte de realizarea unui CT abdominal este necesară administrarea unei substanțe de contrast. Rolul acesteia este de a permite vizualizarea mult mai clară a organelor, vaselor de sânge sau țesuturilor. Substanța nu este radioactivă, este incoloră și hidrosolubilă, administrându-se, de obicei, pe cale orală sau intravenoasă.
Când este indicat acest tip de investigație?
De obicei, această procedură poate fi folosită pentru a stabili cauza durerilor abdominale, dar și a unor simptome precum umflarea abdomenului, prezența sângelui în urină (hematuria) sau febra. Se mai poate recomanda în caz de:
- Rezultate anormale ale unor teste de sânge;
- Hernie;
- Mase și tumori;
- Infecții;
- Leziuni;
- Calculi renali (pietre la rinichi);
- Apendicită.
Un CT abdominal poate ajuta la depistarea a numeroase afecțiuni, inclusiv:
- Unele tipuri de cancer (ex: cancerul de colon, cancerul hepatocelular, cancerul limfatic, melanomul, cancerul ovarian, cancerul pancreatic, cancerul renal);
- Colecistita acută;
- Boala ficatului alcoolic;
- Colelitiaza sau litiaza biliară;
- Abcesul pancreatic;
- Pseudochistul de pancreas;
- Pancreatita;
- Obstrucția biliară;
- Insuficiența renală;
- Hidronefroza (umflarea rinichilor pe fondul acumulării de urină);
- Infecția la rinichi;
- Leziuni renale sau ale ureterului;
- Boala renală polichistică;
- Anevrismul de aortă abdominală;
- Abcese;
- Boala Crohn;
- Stenoza de arteră renală;
- Tromboza venei renale.
CT-ul abdominal nu se folosește însă doar pentru diagnosticarea unor afecțiuni.
Această procedură mai este utilizată pentru:
- Ghidarea biopsiilor și a anumitor proceduri intervenționale;
- Planificarea și evaluarea rezultatelor intervențiilor chirurgicale;
- Stadializarea, planificarea și administrarea în mod corespunzător a tratamentului cu radiații pentru tumori, precum și monitorizarea răspunsului la chimioterapie.
Procedura de pregătire pentru un CT abdominal
Actele necesare efectuării CT-ului
Pregătirea pentru CT-ul abdominal nu este un proces complicat. În primul rând, trebuie menționat că examinarea prin tomografie computerizată se efectuează doar la indicația medicului, atunci când alte metode de investigație nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic. Tocmai de aceea, înainte de a putea efectua un CT abdominal, vei avea nevoie de:
- Trimitere de la medicul curant;
- Dosarul cu examinările precedente care poate include radiografii sau ecografii;
- Lista scrisă cu medicamentele pe care le iei în mod obișnuit;
- Analize de sânge - uree și creatinină (pentru examinările cu substanță de contrast).
Cum te pregătești pentru o scanare CT abdominală
Este indicat să porți îmbrăcăminte confortabilă, lejeră. Pentru procedură, ți se poate cere să te schimbi într-un halat special. De asemenea, se recomandă să lași acasă sau să îndepărtezi orice obiect metalic (ex: bijuterii, ochelari de vedere, agrafe de păr, sutienele care conțin sârmă metalică, piercinguri) înainte de examinare, deoarece acestea pot afecta imaginile CT.
În cazul în care se folosește substanță de contrast, ți se va cere să nu mănânci sau să bei nimic cu câteva ore înainte de tomografie (4-6 ore). Informează-ți medicul din timp dacă ai anumite alergii, inclusiv la substanța de contrast, dacă suferi de anumite afecțiuni sau dacă ai antecedente de boli de inimă, astm, diabet, boli renale sau probleme cu tiroida, precum și dacă există posibilitatea de a fi însărcinată.
Atunci când este necesar (copii/ pacienți anxioși/ cu afecțiuni severe/ claustrofobi), pacientul poate fi sedat înainte de tomografia computerizată.
Beneficii, riscuri, contraindicații
Beneficiile CT-ului abdominal
Beneficiile depășesc cu mult riscurile. Pe lângă faptul că este o procedură neinvazivă și nedureroasă, tomografia computerizată:
- Poate fi folosită pentru diagnosticarea cu precizie a multor cauze ale durerii abdominale sau ale leziunilor cauzate de un traumatism;
- Elimină necesitatea unor proceduri de diagnosticare suplimentare, mai invazive;
- Reduce riscul de complicații grave;
- Oferă imagini foarte detaliate ale oaselor, țesuturilor moi și vaselor de sânge în același timp;
- În cazuri de urgență, poate ajuta la identificarea leziunilor interne și sângerărilor suficient de rapid pentru a contribui la salvarea de vieți;
- Este mai puțin sensibilă la mișcare decât RMN;
- Existența unui dispozitiv medical implantat de orice fel nu reprezintă o contraindicație;
- Elimină necesitatea intervenției chirurgicale exploratorii și a biopsiei chirurgicale;
- Odată ce examinarea s-a încheiat, nu mai rămâne nicio radiație în corpul tău.
Riscurile CT-ului abdominal
Deși reduse, există anumite riscuri pe care este bine ca pacienții să le cunoască:
- Alergia la substanța de contrast - de cele mai multe ori, substanța de contrast conține iod; o persoană alergică la iod va avea simptome precum greață, vărsături, strănut, mâncărime sau urticarie. În cazuri rare, pe fondul unei reacții alergice severe, în timpul procedurii pot apărea și probleme cu respirația;
- Expunerea la radiații - efectuarea mai multor radiografii sau tomografii de-a lungul timpului poate crește riscul de cancer;
- Deteriorarea funcției renale din cauza substanței de contrast.
Contraindicațiile CT-ului abdominal
Tomografia computerizată este contraindicată femeilor însărcinate din cauza riscului de apariție a malformațiilor fetale. În cazul în care alăptezi, vei fi sfătuită să te oprești pentru una sau două zile, până când va fi eliminată din organism substanța de contrast.
Mai trebuie menționat și faptul că efectuarea unor radiografii în care a fost folosit bariul sau administrarea vreunui tratament ce conține bismut cu până la 4 zile înainte de procedură poate îngreuna interpretarea rezultatului tomografiei computerizate.
Nu există contraindicații absolute pentru examinarea CT, însă există anumite riscuri asociate cu expunerea la radiații și administrarea de substanțe de contrast, în special dacă suferi de anumite afecțiuni sau urmezi un tratament anume.
Bibliografie
- “Abdominal CT Scan: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2021, https://medlineplus.gov
- Caraiani, Cosmin, et al. “Indications for Abdominal Imaging: When and What to Choose?” Journal of Ultrasonography, vol. 20, no. 80, 31 Mar. 2020, pp. e43–e54, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.15557/jou.2020.0008
- Cosmin Caraiani, et al. “Contraindications and Adverse Effects in Abdominal Imaging.” Medical Ultrasonography, vol. 21, no. 4, 2021, pp. 456–463, https://medultrason.ro
- “CT (CAT) Scan: Abdomen (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2022, https://kidshealth.org
- RSNA, America. “Abdominal and Pelvic CT.” Radiologyinfo.org, 2022, www.radiologyinfo.org
Întrebări frecvente
Programează-te la un medic MedLife
Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.
Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021.9646).