Tomografia Computerizată (CT) este o metodă de diagnosticare neinvaziva care combină razele X cu tehnologia computerizată avansată pentru a reda imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Este folosită pentru a investiga diferite părți ale corpului: abdomen, cap, membre, oase, plămâni, inimă, ficat, pancreas, rinichi, glande suprarenale, vasele de sânge.
Tomografia computerizată este utilizată pentru investigația diferitelor părți ale corpului cu scopul de a identifica anumite probleme de sănătate:
Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată nu este un proces complicat. Dacă urmează o investigație la nivelul abdomenului, este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 4 ore înainte, iar în alte cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară administrarea laxativelor sau efectuarea unei clisme pentru curățarea completă a tractului intestinal inferior.
Dacă urmează o examinare în zona capului, trebuie îndepărtate obiectele metalice precum cerceii sau protezele dentare, pentru a nu afecta rezultatul tomografiei computerizate.
Totodată, pregătirea pentru tomografia computerizată poate implica sedarea pacientului, în cazul în care este considerat necesar. Timpul de examinare poate dura și până la o oră, astfel că pacienții agitați, cei care suferă de claustrofobie sau copiii pot fi sedați în timpul investigației.
Înainte de efectuarea investigației, medicul trebuie să știe dacă:
Aspecte ce țin de efectuarea examinării la un computer tomograf:
Unele investigații necesită administrarea unei substanțe de contrast, iar în tomografia computerizată sunt utilizate cel mai frecvent substanțe de contrast iodate. Substanța de contrast nu este radioactivă, incoloră și hidrosolubilă (se dizolvă în soluții lichide) și permite vizualizarea țesuturilor mult mai clar. Substanța de contrast poate fi administrată:
După efectuarea investigației, este recomandat să beți cât mai multe lichide pentru a elimina substanța de contrast din organism.
Tomografia computerizată este o procedură neinvazivă și nedureroasă. Examinarea are loc în timp real, este de scurtă durată și poate dura între 30 și 60 de minute. Datorită tehnologiei computerizate avansate, CT-ul este o procedură de diagnosticare precisă asupra structurilor și organelor interne ale corpului.
În situații de urgență, tomografia computerizată poate detecta rapid leziuni interne, mai ales după un traumatism complex.
Riscurile investigației prin intermediul computerului tomograf sunt reduse, însă pacienții trebuie să știe că:
Investigația propriu-zisă durează între 30 și 60 de minute, însă pacientul poate fi chemat cu o oră înainte de examinarea abdomenului și cu o oră jumătate pentru examinarea de abdomen și pelvis, astfel încât substanța de contrast să aibă timp să acționeze.
După efectuarea investigației, radiologul va interpreta imaginile, iar rezultatele complete ale tomografiei computerizate pot fi transmise în 1-2 zile
Investigația cu computerul tomograf nu se efectuează fără indicația medicului, care va solicita această examinare numai atunci când alte metode de investigație nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic. Actele necesare pentru tomografia computerizată sunt:
La MedLife, pacienţii care vin cu bilet de trimitere de la medicul specialist, care are contract cu CASMB, pot beneficia de investigaţii CT decontate, în funcţie de fondurile disponibile în luna respectivă.
Ca să verificaţi posibilitatea efectuării analizei CT decontate de CAS, puteţi suna la callcenterul Medlife, la numărul 0219646.
Tomografia computerizată (CT) și Rezonața Magnetică (RMN) sunt două metode de diagnosticare care utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: radiații X pentru CT și câmpul magnetic pentru RMN.
Ambele investigații se fac utilizând o substanță de contrast: substanță pe bază de iod pentru CT și cea pe bază de Gadolinium pentru RMN.
Tomografia computerizată este mai ieftină, mai rapidă, ușor de tolerat de pacienți și poate fi utilizată pentru a obține imagini clare din oricare parte a corpului și pentru a evidenția tumori, anevrisme, chisturi, fibroze sau noduli. În schimb, țesuturile moi se văd mai bine la o investigație cu RMN și pot fi identificate mai ușor leziunile mici și structurile vasculare fine.