Mamografia – reprezinta examinarea radiologica a sanului in vederea depistarii cancerului de san in stadii incipiente la femei. Este o metoda indispensabila, pentru femeile care au trecut de varsta de 40 de ani sau care prezinta un risc ridicat de cancer de san.

In ce consta investigatia?

Mamografia se efectueza cu un aparat special numit mamograf cu ajutorul caruia sanul este comprimat pentru a se obtine imagini clare si precize de la nivelul sanului. Medicul sau tehnicianul radiolog va plasa sanul intre doua placi din plastic. Placile vor presa usor asupra sanului si-l vor face sa se aplatizeze astfel incat tesutul mamar sa poate fi vizualizat. Pentru vizualizarea structurii interne a sanului se fac doua expuneri pentru fiecare san: una de sus in jos si alta laterala.

Procedura este nedureroasa si neivaziva, insa unele paciente pot resimti un anumit disconfort la nivelul sanului investigat.

Ce afectiuni depisteaza mamografia?

Investigatia este utilizata pentru diagnosticarea leziunilor mamare si a formatiunilor tumorale la nivelul sanilor. 

Pregatire: 

Pregatirea pentru mamografie

  • Pentru a nu influenta rezultatele investigatiei, in ziua in care efectuati examinarea nu folositi lotiunile de corp, cremele, deodorantul sau parfumul în zona pieptului sau axile. Aceste produse contin substante care pot denatura imaginea;
  • Efectuati investigatia intr-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, cand sanii nu sunt durerosi;
  • Prezentati medicului rezultatul mamografiei anterioare (daca este cazul). Astfel specialistul va putea descoperi mai uşor leziunile sau va putea evalua evolutia unei probleme.