Ecografia mamara sau ecografia de san
Ecografia mamara este o investigatie imagistica a sanilor, cu ajutorul ultrasunetelor, de prima intentie pentru femeile tinere, inaintea varstei de 40 ani. Practic, pentru medicul clinician, reprezinta o extensie a mainii palpatorii la aceasta categorie de varsta, fie ca este vorba de acuze subiective precum mastodinia sau durerea mamara din cadrul sindromului premenstrual, fie ca este vorba de acuze obiective cum sunt cele legate de aparitia unui nodul la nivelul unui san, sau o scurgere mamelonara sau orice alta abatere regionala constata de medic sau relatata de pacienta. In functie de antecedentele familiale si personale ale pacientei, cat si de severitatea leziunilor obtinute prin examenul clinic si ecografic, poate ramane singura explorare imagistica necesara pina la varsta de 35-40 ani.
Dupa 40 de ani, mamografia reprezinta investigatia imagistica de screening de prim rang in depistarea leziunilor cu potential evolutiv de tip cancer mamar (de pilda microcalcificarile mamare) pentru orice femeie. Ecografia mamara nu inlocuieste mamografia anuala pentru femeile > 40 ani sau pentru cele cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar. Ecografia mamara reprezinta insa o metoda complementara de descriere a maselor tumorale descoperite mamografic. Practic, la acesta varsta reprezinta o veriga importanta si facila intr-un lant de diagnostic!
Avantajele ecografiei mamare:
Dezavantajele ecografiei mamare
Dezavantajul principal al ecografiei mamare consta in faptul ca nu este suficient de sensibila pentru diagnosticul cancerului mamar si nu poate fi folosita ca metoda de depistarea in masa a cancerului mamar. Fie ca este vorba de o investigatie de prima intentie la femeia tanara sub 35-40 ani sau ca metoda complementara, ca o veriga intr-un lant de diagnostic, acuratetea informatiilor obtinute depinde de calitatea aparatului folosit si de pregatirea medicului care interpreteaza rezultatele.
De aceea este foarte important ca ecografia mamara, precum si celelalte investigatii senologice, sa fie efectuate de catre medici supraspecializati in imagistica sanului si pe aparate performante.
In general, ecografia nu prezinta riscuri. Chiar daca sunteti insarcinata, puteti efectua o explorare cu ultrasunete. Cand vorbim de ecografii standard de diagnostic nu exista efecte nocive cunoscute asupra oamenilor.
Cand este recomandata efectuarea unei ecografii mamare
Este important de stiut ca ecografia mamara + consult senologic de specialitate NU SE AMANA in urmatoarele situatii:
⚠ durere mamara persistenta la nivelul unei regiuni mamare, mai ales fara legatura cu perioada ciclului menstrual;
⚠ aparitia unor simptome ca roseata, durere, umflaturi, modificare de consistenta mamara la nivelul unei regiuni;
⚠ modificari ale pielii, cum ar fi usoara tumefactie, retractii tegumentare, aspect de coaja de portocala, ulceratii mamare;
⚠ scurgeri mamare anormale; mai ales unilaterale;
⚠ modificari de pozitie ale mamelonului, de orientare, infundarea, retractia mamelonului;
⚠ noduli nou aparuti sau marirea de volum a nodulilor preexistenti mamari;
⚠ noduli axilari descoperiti la autopalpare;
Cum te pregatesti pentru ecografia mamara
Nu este nevoie de o pregatire speciala inainte de efectuarea unei ecografii de acest tip. Iata cateva recomandari inainte de ecografia mamara:
•Evita folosirea de lotiuni, pudre, parfumuri, deoarece acestea pot scadea calitatea imaginilor obtinute.
•Trebuie indepartate bijuteriile si obiectele metalice care pot interfera cu rezultatele procedurii.
Ce se intampla in timpul efectuarii ecografiei mamare
Ecografia de san utilizeaza unde sonore pentru a obtine o imagine din interiorul sanului. Pacienta va indeparta imbracamintea din partea de sus a corpului, va sta intinsa pe masa de examinare. Un gel este aplicat pe pielea de pe piept. Acest gel are utilitatea de a creste capacitatea undelor sonore de a se deplasa prin tesuturi. Mai apoi cu un dispozitiv numit sonda ecografica sau transductor este aplicat si miscat pe piele pentru a obtine imagini din interiorul sanului. Sonda trimite undele sonore si preia ecourile pe masura ce acestea ajung in contact cu tesuturile corpului. Ecourile sunt transformate cu ajutorul unui algoritm intr-o imagine pe ecranul unui computer.
O ecografie mamara dureaza, in general, 15-30 minute. Uneori sunt necesare modificari ale pozitiei, pentru a obtine cat mai multe informatii. In functie de patologie se poate insista mai mult asupra unei zone. In general se solicita ridicarea unui brat deasupra capului. Dupa examinarea sanului se vor analiza si eventuali ganglioni limfatici din jur.
In timpul efectuarii ecografiei de san se poate resimti o usoara presiune data de aplicarea sondei, o usoara tensiune de cele mai multe ori. Gelul poate fi rece cand este aplicat pe piele.
Rezultatul ecografiei mamare
Un rezultat ecografic complet va cuprinde o descrire a regiunilor mamare, a leziunilor existente, cat si localizarea lor, cateva concluzii/observatii ale medicului ecografist, un scor BI-RADS de la 0 la 6, util in stabilirea conduitei terapeutice ulterioare. BI-RADS (Breast Imaging - Reporting and Database System) in traducere: Sistem de Date Si Raportare in Imagistica Sanului. Acronimul reprezinta un scor de risc ce devine baza conduitei de diagnostic si terapeutice ulterioare si semnifica un protocol impus de Colegiul American de Radiologie, ca standard in screeningul cancerui de san in intreaga lume.
BI-RADS 0 – Examinare neconcludenta, sunt necesare investigatii imagistice suplimentare pentru colectarea de mai multe informatii.
BI-RADS 1 – Rezultat negativ, nimic nu sugereaza prezenta unei tumori maligne. Pentru femeile pana in 40 de ani se recomanda consult anual senologic cu ecografie de rutina; pentru cele peste 40 de ani, se recomanda screening anual prin mamografie.
BI-RADS 2 – Rezultat tipic benign, negativ pentru cancer, dar cu prezenta unor leziuni non-canceroase. Se recomanda screening anual de rutina.
BI-RADS 3 – Rezultat la limita, cel mai probabil benigna cu probabilitate de cancer< 5%. Se recomanda urmarire la intervale scurte 4-6 luni (urmata de reconversia scorului la 1 an, in 2 sau 4).
BI-RADS 4 – Rezultat suspect, fiind o probabilitate de aproximativ 5-95% ca leziunea sa fie cancer. Este recomandata biopsia.
BI-RADS 5 – Rezultat cu probabilitate ridicata de malignitate de 95%. Este necesara biopsia.
BI-RADS 6 – Inseamna ca deja ai fost diagnosticata cu cancer de san la examenul histologic. Se recomanda stabilirea conduitei terapeutice prin comisie oncologica.
Odata cu inmanarea rezultatului, veti primi toate lamuririle necesare in privinta conduitei de diagnostic, cat si terapeutice ulterioare.
Este posibil sa fie nevoie de completarea datelor obtinute prin ecografie, cu un examen mamografic, sau in cazul pacientelor cu factori de risc pentru cancerul de san si leziuni multiple cu IRM mamar. Si este bine de spus si de stiut ca un diagnostic complet formulat, un diagnostic de certitudine necesita o P-B mamara din leziunea suspecta, cel mai facil de efectuat atunci cand este posibil cu ecoghidaj.
Bine de stiut:
Desi ecografia mamara a fost initial folosita pentru diferentierea chisturilor mamare de nodulii solizi, odata cu dezvoltarea echipamentelor si tehnicilor, ecografia mamara este acum utilizata pe scara larga atat ca metoda complementara in screeningul cancerului de san, cat si ca mijloc principal de diagnostic in patologia inflamatorie, infectioasa, traumatica si de urmarire postoperatorie a chirurgiei mamare cu sau fara proteze mamare.
Teoretic, orice tanara dupa varsta de 20 ani se recomanda sa efectueze un consult senologic anual, aceasta fiind si varsta la care se recomanda prima ecografie mamara, in absenta oricaror semne si simptome la nivelul regiunii mamare. Ecografia mamara se recomanda si inainte de implinirea varstei de 20 ani in prezenta unor semne sau simptome specifice (mastodinie, noduli, modificari inflamatorii ale sanilor).
Sanatatea sanilor este extrem de importanta. Cel mai eficient control al sanilor include intotdeauna un consult senologic, incepand cu varsta de 20 ani, completat de ecografie mamara, si/sau mamografie in functie de varsta.
Ai grija de tine si efectueaza anual o ecografie a sanilor pentru a te asigura ca este totul in regula si nu sunt abateri. Preventia salveaza vieti!
#aigrijadetine #aigrijadesanatateata #stiinta&emotie
Articole similare
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.