AFECȚIUNI

11 Februarie 2012

MAMOPEXIA (OPERATIA DE RIDICARE A SANILOR)

scris de

Siclovan Horia

Interventia chirurgicala de ridicare a sanilor sau mamopexia are ca scop ridicarea si ameliorarea aspectului sanilor care:

·        Sunt ptozati (lasati, coborati) dar proportionali ca marime cu dimensiunile corpului

·        Si-au pierdut consistenta precum si elasticitatea pielii

·        Au o forma plata sau alungita

·        Prezinta areola si mamelonul orientate inferior

·        Prezinta vergeturi sau areola largita Interventia chirurgicala consta in excizia surplusului de piele, remodelarea si ridicarea sanilor. Deoarece areola poate fi coborata si largita, acesta va fi repozitionata la un nivel normal si dimensiunile ei reduse.

Mamopexia confera un aspect intinerit, cu un san ridicat si ferm. Mamopexia este indicata femeilor care doresc imbunatatirea formei si pozitiei sanilor. Daca se doreste si marirea volumului sanilor, concomitent cu mamopexia se va efectua  augmentarea mamara prin introducerea unui implant (proteza mamara din silicon). Desi mamopexia nu afecteaza in general functia sanilor, femeile care doresc o sarcina in viitor trebuie sa discute aceasta cu chirurgul plastician. Modificarile aparute in cursul sarcinii pot diminua sau chiar anula efectul interventiei chirurgicale de ridicare a sanilor. De asemenea, planificarea unei viitoare diete pentru reducerea greutatii corpului trebuie luata în considerare. Din aceste motive, candidatele ideale pentru mamopexie sunt femeile cu greutate corporala normal, stabila si la care sanul este complet dezvoltat. Mamopexia se poate efectua si la femeile tinere (adolescente) in cazul in care se doreste corectarea asimetriei sanilor.

Cele mai bune candidate pentru aceasta procedura sunt:

·        Pacientele sanatoase, fara afectiuni care sa influenteze procesul de vindecare

·        Nefumatoare

·        Persoanele cu aspect placut care doresc in mod special imbunatatirea aspectului corporal

Starea de sanatate are o importanta deosebita pentru obtinerea unui rezultat bun al mamopexiei si aceasta trebuie evaluata inaintea interventiei chirurgicale. Succesul procedurii, siguranta si rezultatele mamopexiei necesita ca:

·        Pacienta sa-si exprime deschis dorintele chirurgului plastician

·        Antecedentele medicale, consumul de medicamente, vitamine, suplimente naturale,  alcool, tutun, droguri sa fie prezentate deschis  medicului

·        Medicul sa fie informat cu privire la existenta cazurilor de cancer de san in familia femeii care doreste sa efectueze interventia de ridicare a sanilor

·        Pacienta sa urmeze intocmai indicatiile chirurgului plastician

Operatia de ridicare a sanilor este o procedura individualizata care se poate realiza printr-o varietate de tehnici chirurgicale. Interventia optima fiecarui caz trebuie sa ia in considerare:

·        Forma si volumul sanilor

·        Dimensiunea si pozitia areolei

·        Gradul de ptoza mamara (cat de mult sunt lasati sanii)

·        Calitatea si elasticitatea pielii precum si cantitatea de piele care este in exces si care va fi excizata.

Exista o mare varietate de tehnici chirurgicale, dar cele mai frecvente utilizeaza trei tipuri de incizie:

·        Periareolara (in jurul areolei)

·        Verticala inferioara, de la areola la santul submamar

·        Orizontala, la nivelul santului submamar

Utilizand aceste incizii, sanul este ridicat si remodelat pentru a-i imbunatati forma si consistenta. Areola si mamelonul vor fi repozitionate la un nivel normal, conferind sanului un aspect intinerit. Daca este necesar, areola largita va fi redusa in dimensiuni. Surplusul de piele va fi excizat pentru a compensa pierderea elasticitatii.

In toate cazurile, inciziile sunt de obicei plasate astfel incat sa fie mascate de haine sau costumul de baie. Fire de sutura neresorbabile sunt utilizate pentru a crea si sustine sanul nou creat. Pentru inchiderea pielii se pot folosi fire de sutura, adezivi tisulari sau plasturi.

Uneori, pentru a evacua eventualele acumulari de sange (hematoame) se plaseaza temporar un tub de dren. Posibilele riscuri ale interventiei chirurgicale de ridicare a sanilor  sunt reprezentate de hematoame, infectie, vindecare vicioasa a inciziilor, cicatrici si modificarea sensibilitatii mamelonului sau a sanului care este de obicei temporara. Ca la orice interventie chirurgicala sunt prezente riscurile asociate  anesteziei.

Dupa finalizarea interventiei chirurgicale inciziile sunt pansate si un sutien special (bustiera) este aplicat pentru a reduce edemul postoperator, sustine sanul si ajuta procesul de vindecare.

Faza initiala a procesului de vindecare poate include edem, inflamatie si disconfort la nivelul inciziilor si al sanilor in general. Disconfortul sau durerea sunt comune oricarei interventii chirurgicale si se controleaza medicamentos. Este recomandat ca bustiera sa fie purtata cateva saptamani. Revenirea la activitatile usoare, normale este posibila la cateva zile dupa operatie.

Vindecarea initiala a plagii dureaza 1- 2 saptamani, moment în care se vor extrage firele de sutura. Pacienta poate reincepe munca si activitatile normale atat timp cat nu efectueaza efort fizic.

Procesul de vindecare continua in urmatoarele saptamani, timp in care edemul postoperator se reduce si cicatricile postoperatorii se atenueaza.

Rezultatul final va aparea in decurs de cateva luni, timp in care se definitiveaza forma si pozitia sanilor. Liniile de incizie sunt permanente, dar de obicei abia vizibile. In decursul anilor, sanul va continua sa se modifice din cauza  eventualelor sarcini si a procesului de imbatranire a organismului. Forma si pozitia noului san poate fi mentinuta mult timp prin mentinerea greutatii corpului si respectarea unui stil de viata sanatos.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.