Publicat la: 
4/07/2014

Pregatite de nastere? Divizia de medicina alternativa MedLife vine in intimpinarea femeilor insarcinate cu servicii de gimnastica si de masaj pentru prevenirea sau ameliorarea complicațiilor asociate sarcinii, cu scopul de a asigura o nastere cat mai usoara. De asemenea, proaspetele mamici au posibilitatea de a invața cum se efectueaza masajul bebelusului, una din cele mai importante rutine care asigura sanatatea celui mic. Programul de gimnastica si masaj destinat femeilor gravide si bebelusilor oferit de Divizia de medicina alternativa MedLife este coordonat de Cristina Toma, kinetoterapeut.

Beneficiile gimnasticii si masajului pentru femeile gravide

Gimnastica prenatala face parte din programul de kinetoprofilaxie al femeii gravide. Programul are in vedere imbunatațirea starii generale de sanatate a organismului si dezvoltarea controlului neuromotor, astfel incat gravida sa faca fața mai usor schimbarilor generate de situația in care se afla.

Sarcina sau starea de graviditate implica schimbari morfologice si funcționale progresive. La sfarsitul trimestrului al II-lea si pe toata durata trimestrului al III-lea, cand fatul capata proporții, greutatea uterului favorizeaza retenția de apa la nivelul membrelor inferioare. Apare senzatia de disconfort manifestata prin oboseala, presiune pe articulațiile mari (genunchi, sold) si dificultate in deplasare. Din acest motiv, gravida evita deseori miscarea. Acest fenomen poate determina acumularea de țesut adipos, instalarea sindromului varicos si chiar anxietatea.

Masajul pentru gravide utilizeaza manevre din drenajul limfatic, mobilizari si poziționari ale membrelor inferioare. Scopul masajului este sa reduca edemele si sa indeparteze tensiunea articulara.

Totodata, programul de gimnastica pentru femeile gravide este realizat sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului si se bazeaza pe tehnici combinate de tip Pilates, aerobic, streching. Programele de exercitii sunt adaptate fiecarei gravide in parte, tinandu-se cont de trimestrul de sarcina in care se afla.

Se lucreaza metodic, urmarind nevoile si mobilitatea femeii. Exercițiile pot fi efectuate pana in saptamana premergatoare nasterii. Totodata, gimnastica prenatala se face numai cu acordul medicului ginecolog care supravegheaza sarcina.

Beneficiile pe care gravidele le vor avea in urma acestui program constau in relaxarea si in diminuarea durerii, facilitarea dilatarii colului in travaliu, intarirea tonusului muscular, prevenirea edemelor si a varicelor, prevenirea problemelor cardio-vasculare si respiratorii, prevenirea constipației, corectarea poziției coloanei vertebrale solicitata de sarcina, controlul respirației.

Beneficiile gimnasticii si masajului pentru bebelusi

Gimnastica pentru bebelus este recomandata inca din primele zile de viața, aceasta perioada fiind esențiala in stabilirea bioritmului. Masajul are o influența pozitiva asupra procesului de crestere a celui mic, stimuland digestia, sistemul circulator, oxigenarea țesuturilor. De asemenea, are efect de calmare, previne apariția colicilor sau combate durerea, regleaza pofta de mancare si tonifiaza musculatura.

Masajul bebelusului este recomandat numai atunci cand bebelusul este linistit si dupa ce a fost facuta baița. De asemenea, nu se recomanda masajul imediat dupa ce bebelusul s-a trezit din somn, deoarece poate percepe aceasta acțiune ca pe o stare de disconfort.

Divizia de medicina alternativa MedLife ofera parinților posibilitatea de a invata cum se efectueaza masajul bebelusului, in cadrul unui training cu durata de o ora.

Mai multe informatii, la 021.9646. 

 

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...