Publicat la: 
26/10/2017

Intarziere lactatie in caz de obezitate

In timp ce studiile de specialitate realizate pana in prezent pe tema obezitatii materne subliniaza aparitia complicatiilor la nastere, un nou studiu, publicat recent in "Journal of Human Lactation", arata ca lactogeneza - procesul productiei de lapte matern - poate suferi intarzieri in randul mamelor ce se confrunta cu problema obezitatii, informeaza webmd.com.

"Alaptarea poate fi dificila pentru toate mamele, insa cele ce sufera de obezitate intampina dificultati suplimentare ce declanseaza potentiale consecinte in randul nou nascutilor. Acestia pot suferi pierderi in greutate in primele saptamani de dupa nastere, prin comparatie cu nou-nascutii mamelor in randul carora lactogeneza debuteaza in termen de trei zile de la nastere," declara Dr. Sophia Jan, directoarea centrului medical Cohen Children's Medical Center din New York.

Noul studiu, condus de profesoara de nutritie Diane Spart de la University of Pennsylvania School of Nursing, a urmarit debutul productiei de lapte matern in randul a 216 mame in perioada post-partum.

Cercetatorii au constatat ca productia de lapte matern are o intarziere de peste trei zile de la momentul nastere in randul a 46% dintre femeile ce sufera de obezitate maternala.

Cu toate acestea, rata creste la aproximativ 58% pentru mamele ce sunt obeze din punct de vedere statistic. Obezitatea porneste de la indicele de masa corporala de peste 30, in randul femeilor cu o inaltime medie de 1,65 m si aproximativ 80 de kilograme, mentioneaza specialistii.

"Intrucat una din patru femei din Statele Unite ale Americii incep perioada sarcinii cu un indice de masa corporala egal sau mai mare de 30, studiul de fata subliniaza nevoia de a aduce in atentia publicului aceasta problema si de a oferi sprijinul de specialitate gravidelor ce se confrunta cu aeasta problema, spre a isi atinge obiectivele personale pentru sanatatea sarcinii," a declarat Dr. Spatz in comunicatul de presa al universitatii.

Noile constatari transmit un semnal de alarma noilor mame pentru a avea grija de greutatea corporala pe timpul sarcinii si anunta mamele ce sufera de obezitate de o posibila intarziere a productiei laptelui matern.

In plus, studiul deschide noi probleme de cercetare pentru a intelege de ce greutatea poate intarzia lactogeneza pentru a gasi noi metode de tratament si interventie, conchide Dr. Jennifer Wu, medic obstretician in cadrul Lenox Hill Hospital din New York.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Aniculoaie Silvia Florina,Medic Specialist
Medic Specialist
Cuzino Aura Irina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Stroe Ramona
Medic Specialist

Articole similare

"Nou-nascutul are nevoie de trei lucruri: caldura bratelor mamei, mancare si siguranta data de prezenta mamei. Toate acestea sunt satisfacute prin alaptare", spune dr. Grantly Dick-Read, obstetrician britanic si sustinator al nasterii naturale. Compozitia laptelui matern ofera nou-nascutului o protectie eficienta impotriva infectiilor. Chiar si...
Obezitate/ Foto: MorgueFile.com Persoanele de sex feminin care sunt obeze si sufera de insuficienta cardiaca traiesc in mod semnificativ mai mult decat persoanele de sex masculin care au aceleasi probleme de sanatate, conform unui studiu efectuat recent la Centrul de Cercetare al Bolilor Cardiovasculare din Cleveland, Ohio, SUA. Acestea pot...
Dr. Irina Cuzino / Foto: MedLive.ro Dupa nastere, proaspata mama isi ia in primire bebelusul, venit de multe ori la pachet cu o multime de temeri si intrebari. Cum se ingrijeste o fiinta atat de fragila? Care este pozitia corecta si comoda pentru alaptat? Daca laptele matern nu este suficient, in ce masura trebuie sa apelam la formule? Cum se...
Alaptarea este un act fiziologic normal atat pentru copil, cat si pentru mama. Orice forma de inlocuire a alaptarii poate avea efecte adverse cu consecinte grave atat pentru mama, cat si pentru copil. De altfel, laptele matern este forma preferata de alimentatie a bebelusului. Academia Americana de Pediatrie a realizat o serie de cercetari...
Cercetatorii americani le-au cerut unor persoane obeze sa manance mai mult timp de cateva luni si au descoperit ca aproximativ un sfert dintre acestea prezentau o stare de sanatate buna, in ciuda cresterii in greutate, potrivit unui studiu, citat de Mediafax. Studiul a fost publicat in editia din 2 ianuarie a revistei Journal of Clinical...