Banner Anticorpi anti Toxocara canis IgG (tehnica Westernblot)

Anticorpi anti Toxocara canis IgG (tehnica Westernblot)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Toxocaroza este o boală parazitară zoonotică cauzată de nematodul Toxocara, cu cele 2 specii: Toxocara canis și Toxocara cati. Ouăle de Toxocara ajung în fecalele animalelor infectate și, odată ajunse în mediu, devin infecțioase în decurs de 2 până la 4 săptămâni. Copiii și adolescenții cu vârsta sub 20 de ani, precum și persoanele care dețin câini prezintă un risc mai mare de infecție.

Diagnosticul infecțiilor cu Toxocara implică obținerea istoricului clinic și de expunere relevant și se bazează pe detectarea anticorpilor la speciile Toxocara. În cazurile în care pacienții prezintă toxocaroză viscerală, poate să apară și eozinofilia. Examinarea scaunului pentru ovule și paraziți nu este utilă, deoarece ouăle parazitului nu sunt excretate de oameni, ci doar de animalele domestice.

Testarea anticorpilor este singurul mijloc de confirmare a unui diagnostic clinic. Testul serologic recomandat inițial pentru toxocaroză este un imunotest enzimatic ELISA, care detectează Ac IgM sau IgG (dacă s-a produs seroconversia) îndreptați împotriva antigenelor din larvele de parazit și mai apoi un test de confirmare Western Blot. Al treilea test posibil în managementul toxocarozei este cel de aviditate al Ac IgG anti Toxocara. Dacă aviditatea este scăzută, infecția este recentă.

Rezultatele de laborator trebuie corelate cu istoricul clinic și alte diverse metode imagistice (CT, RMN, ecografie), iar acest lucru poate fi recomandat doar de medicul specialist.

Probă Anticorpi anti – toxocara canis IgG (tehnica Westernblot) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-toxocara canis

Testul pentru Toxocara Canis IgG Western Blot este recomandat atunci când există simptome de Toxocara Canis și se dorește confirmarea testelor de screening clasice (prin tehnica Elisa). Aceste simptome apar numai în cazurile în care larvele de paraziții se răspândesc în corpul pacientului și pot include:

  • febră mare;
  • tuse persistentă sau respirație cu dificultate;
  • dureri de stomac;
  • erupție cutanată cu mâncărime;
  • dureri de ochi sau roșeață;
  • modificări ale vederii, puncte sau linii mici sau fulgerări de lumină;
  • pierderea vederii (de obicei la un singur ochi).

În cazul în care există suspiciuni că s-a înghițit pământ, nisip sau excremente de animale, mai ales în cazul celor mici, poate să apară Toxocara Canis la copii. În această situație este necesară testarea Toxocara Canis IgG și Toxocara Canis IgM.

Procedura recoltare

Pentru analiza anticorpilor Toxocara Canis IgG Western Blot se recoltează o probă de sânge venos. În cazul în care serul este intens hemolizat, proba nu este relevantă și trebuie refăcută.

Interpretare rezultate

În cazul în care testul pentru anticorpii Toxocara Canis IgG prin tehnica Western Blot este pozitiv, se confirmă infecția cu Toxocara în trecutul pacientului. De cealaltă parte, un test negativ sugerează absența anticorpilor IgG la speciile Toxocara.

Un test pozitiv este indicat prin prezența unui model caracteristic de benzi cu greutăți moleculare specifice.

Interferențe și limite

Rezultate fals pozitive pot apărea la pacienții cu alte infecții cu helminți (de exemplu, Ascaris lumbricoides, speciile Schistosoma, Strongyloides). Un singur rezultat negativ nu exclude infectarea.

Sensibilitatea testului poate fi scăzută în funcție de localizarea infecției, în cazurile de infestare parazitară scăzută și de momentul recoltării probei în raport cu expunerea. În toxocaroza oculară, nivelurile de anticorpi Toxocara în ser pot fi scăzute sau absente în ciuda bolii clinice. Repetarea testelor trebuie luată în considerare la pacienții care prezintă un risc ridicat de expunere sau infecție.

Rezultate fals negative pot apărea la pacienții cu imunodepresie severă. Rezultatele pozitive trebuie interpretate împreună cu starea clinică a pacientului și istoricul expunerii. Rezultatele pozitive ale acestui test nu disting infecția acută de infecția la distanță.

Recomandări în cazul unui test pozitiv

Toxocaroza trebuie tratată numai dacă provoacă simptome. Tratamentul pentru Toxocaroza se bazează pe medicamente menite să ucidă paraziții din corp, în funcție de zona în care se găsesc aceștia. În cazurile mai grave, se apelează la intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea granuloamelor produse de migrarea paraziților sau pentru tratarea problemelor de vedere.

Prevenția este un factor deosebit de important, iar împiedicarea răspândirii Toxocarozei Canis este esențială. Pentru asta, trebuie luate următoarele măsuri:

  • spălarea mâinilor în mod regulat, cu precădere înainte de masă;
  • utilizarea mănușilor atunci când se lucrează în grădină;
  • educarea copiilor în ceea ce privește regulile de igienă;
  • spălarea fructelor și legumelor înainte de consum;
  • deparazitarea animalelor de companie în mod regulat.

Bibliografie

  1. Bae, Ki Woong, et al. “Diagnostic Value of the Serum Anti-Toxocara IgG Titer for Ocular Toxocariasis in Patients with Uveitis at a Tertiary Hospital in Korea.” Korean Journal of Ophthalmology, vol. 30, no. 4, 2016, p. 258, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.3341/kjo.2016.30.4.258

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu