Somnologie

Somnologia este ştiinţa medicală care se ocupă pe diagnosticarea și tratarea afecţiunilor din timpul somnului, de la patologii respiratorii (sleep apneea) la cele neurologice (hipersomnii, epilepsii nocturne), insomnii, etc.

Afecțiuni somnologie

Tulburările de somn sunt afecțiuni care pot interfera cu calitatea, cantitatea și timpul de somn pe care îl poți obține noaptea. Tulburările comune ale somnului includ:

 • insomnie cronică: dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit în majoritatea nopților timp de cel puțin trei luni și, ca urmare, apare o senzație aproape permanentă de oboseală și irascibilitate;
 • apnee obstructivă în somn;
 • sindromul picioarelor nelinistite;
 • narcolepsie;
 • tulburare de somn din cauza programului de lucru;
 • sindromul fazei de somn întârziat: adormi la cel puțin două ore după ora dorită de culcare și ai dificultăți să te trezești la timp pentru activitățile zilnice;
 • tulburare de comportament în timpul somnului REM.

Servicii medicale somnologie

Consultații

Somnologii încep de obicei să diagnosticheze tulburările de somn punând întrebări despre istoricul medical al unei persoane și despre modelele de somn ale fiecărui pacient. De asemenea, aceștia pot efectua un examen fizic și pot comanda testarea somnului, atunci când este necesar.

Investigații

Sunt disponibile mai multe teste de somn, iar medicii aleg pe care să le comande în funcție de tulburările de somn pe care aceștia cred că le-ar putea avea o persoană. Specialistul va diagnostica o tulburare de somn după un examen fizic ce presupune evaluarea simptomelor. De asemenea, testele de sânge sau testele imagistice sunt utilizate la recomandarea medicului.

Proceduri

Una dintre metodele uzuale pentru a trata tulburările de somn o reprezintă jurnalul de somn sau înregistrarea obiceiurilor pacientului. Acest jurnal presupune notarea orelor la care o persoană merge la culcare, ora la care adoarme și orice alte momente din zi în care doarme. Polisomnografia reprezintă un studiu de somn sau un test de tulburări de somn care transmite și înregistrează electronic activități specifice ale corpului și ale creierului în timp ce dormi. Un specialist va analiza datele obținute pentru a determina dacă pacientul suferă sau nu de o tulburare de somn.

Motive pentru care să alegi serviciile de somnologie din cadrul MedLife

Aparatură de ultimă generație

Polisomnografia este cel mai complex studiu de somn existent în acest moment. Tehnologia permite obținerea unui raport detaliat al obiceiurilor de somn ale pacienților, fiind singura modalitate de diagnosticare ale patologiilor somnului. Clinicile MedLife oferă pacienților posibilitatea de a efectua o polisomnografie în condiții excelente.

Servicii acoperite de abonamente medicale

Prin achiziționarea de abonamente medicale pacienții MedLife beneficiază de:

 • asistență medicală non-stop 24/7 la hotlineul MedLife;
 • reduceri importante la consultații și controale de medicină generală;
 • servicii profesioniste de diagnosticare și prevenție în sute de laboratoare, clinici, hyperclinici și spitale;
 • discount-uri semnificative pentru investigații și servicii de imagistică;
 • monitorizarea permanentă a stării de sănătate a abonatului;
 • acces nelimitat și permanent la dosarul medical electronic, oriunde în țară.

Medici

TD
Todea Doina-Adina
Medic Primar, Profesor Doctor
Todea Doina-Adina
Medic Primar, Profesor Doctor

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum