Publicat la: 
6/04/2015

10 alimente care reduc riscul aparitiei maladiei Alzheimer

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com

Legumele cu frunze verzi, vinul, nucile, pestele si uleiul de masline se numara printre alimentele care injumatatesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer, incetinind procesul de degenerare a creierului, noteaza Mediafax.

O noua dieta creata de specialistii in sanatatea creierului poate scadea cu peste 50% riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui nou studiu. Specialistii spun ca aceasta dieta are efecte benefice chiar si daca nu este urmata cu meticulozitate.

Dieta include trei portii de cereale integrale consumate zilnic, alaturi de o salata si o portie de legume, ulei de masline si un pahar cu vin.

Potrivit noului studiu, realizat de cercetatorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, persoanele care au urmat strict aceasta dieta au prezentat cu 53% mai putine riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer, iar cei care nu au respectat-o in totalitate au prezentat cu 35% mai putine riscuri de a se imbolnavi.

Lista celor zece alimente care protejeaza creierul: legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de padure, leguminoase (fasole, naut etc.), cereale integrale, peste, pui, ulei de masline, vin.

De asemenea, topul alimentelor care afecteaza sanatatea creierului este format din carne rosie, unt si margarina, branza, produse de patiserie si dulciuri, alimente prajite si de tip fast-food.

Gustarile ar trebui sa se bazeze pe nuci si seminte, leguminoasele ar trebui servite o data la doua zile, carnea de pui si fructele de padure - de cel putin doua ori pe saptamana, iar pestele - cel putin o data pe saptamana.

Untul si margarina nu ar trebui sa depaseasca o lingura pe zi, branza, produsele de patiserie, dulciurile, carnea rosie si alimentele prajite/ fast-food - mai putin de o data pe saptamana.

Studiul a fost finantat de National Institute on Aging din SUA.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

As. Universitar...
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Lector...
Medic primar

Articole similare

Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLive.ro Evaluarea efectelor anumitor medicamente a dus la concluzia ca exista variatii in actiunea lor la bolnavi diferiti care sufera de aceeasi boala, precum si ca exista reactii adverse neasteptate la unii dintre pacienti. Variatiile individuale la actiunea medicamentelor pot fi determinate de cauze diverse...
Ibuprofenul, unul dintre medicamentele cele mai utilizate impotriva durerilor si a inflamatiilor, creste riscul de infarct si de accident vascular cerebral (AVC), insa doar atunci cand este administrat in doze foarte puternice, afirma Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), potrivit lesechos.fr, citat de Mediafax.ro. In noul sau raport,...
Romania se afla pe locul al treilea in Europa cu 50% din populatie supraponderala si 25% obeza, afirma lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie, intr-un comunicat de presa transmis duminica. Dupa cum arata statisticile Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucuresti, Romania a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor...
Spalatul pe dinti ne fereste de bolile de inima / Foto: PhotoXpress Persoanele care nu se spala pe dinti de doua ori pe zi se expun riscului de a se imbolnavi de boli de inima, sugereaza un studiu citat de Reuters. Cercetarea, realizata in Scotia, a implicat peste 12.000 de adulti si a aratat ca riscul aparitiei unei boli cardiace este mai mare...
Cosuri rosii, colectii albicioase, noduli rosii violacei infiltrati reprezinta tabloul acneei inflamatorii, intalnita la adolescenti dar si la adulti. O intrebare frecventa in consultatiile pacientilor cu acnee este Nu puteti sa imi luati o proba de acolo sa vedem ce microb gasim? Care este adevarul? Mecanismele de producere a acneei sunt...