Publicat la: 
6/04/2015

10 alimente care reduc riscul aparitiei maladiei Alzheimer

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com

Legumele cu frunze verzi, vinul, nucile, pestele si uleiul de masline se numara printre alimentele care injumatatesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer, incetinind procesul de degenerare a creierului, noteaza Mediafax.

O noua dieta creata de specialistii in sanatatea creierului poate scadea cu peste 50% riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui nou studiu. Specialistii spun ca aceasta dieta are efecte benefice chiar si daca nu este urmata cu meticulozitate.

Dieta include trei portii de cereale integrale consumate zilnic, alaturi de o salata si o portie de legume, ulei de masline si un pahar cu vin.

Potrivit noului studiu, realizat de cercetatorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, persoanele care au urmat strict aceasta dieta au prezentat cu 53% mai putine riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer, iar cei care nu au respectat-o in totalitate au prezentat cu 35% mai putine riscuri de a se imbolnavi.

Lista celor zece alimente care protejeaza creierul: legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de padure, leguminoase (fasole, naut etc.), cereale integrale, peste, pui, ulei de masline, vin.

De asemenea, topul alimentelor care afecteaza sanatatea creierului este format din carne rosie, unt si margarina, branza, produse de patiserie si dulciuri, alimente prajite si de tip fast-food.

Gustarile ar trebui sa se bazeze pe nuci si seminte, leguminoasele ar trebui servite o data la doua zile, carnea de pui si fructele de padure - de cel putin doua ori pe saptamana, iar pestele - cel putin o data pe saptamana.

Untul si margarina nu ar trebui sa depaseasca o lingura pe zi, branza, produsele de patiserie, dulciurile, carnea rosie si alimentele prajite/ fast-food - mai putin de o data pe saptamana.

Studiul a fost finantat de National Institute on Aging din SUA.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Primar
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

O comunicare buna intre medic si pacient nu creste doar nivelul de satisfactie al pacientului in ceea ce priveste actul medical, dar influenteaza si o serie de indicatori ai starii de sanatate printre care durerile cronice de cap si nivelul de zahar din sange in cazul persoanelor cu diabet. Exista insa momente cand pacientul se simte intimidat...
Alcoolul este utilizat la scara larga in intreaga lume. Cu toate acestea, mai putin de 60% dintre consumatorii constanti recunosc ca obiceiurile lor le pun sanatatea la risc, potrivit sondajului realizat de Global Drug Survey in 2014. Multi bautori nu reusesc sa gestioneze propriul consum de alcool. Kenneth R. Warren, director adjunct la National...
Arsurile la stomac pot tulbura somnul / Foto: Photoxpress.com Arsurile la stomac, resimtite in partea superioara a abdomenului, sunt un simptom al unei tulburari a stomacului, cunoscuta sub numele de reflux gastro-esofacian. Aceasta apare in urma cresterii cantitatii de suc gastric, care ajunge sa urce din stomac in esogaf. Aproximativ 90%...
Guta este un tip de artrita cu microcristale, care apar ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul tesuturilor, inclusiv la nivelul articulatiilor, provocand inflamatie si durere locala. Boala a cunoscut in ultimele decenii o crestere a prevalentei si incidentei la nivel global. De asemenea medicii se confrunta in prezent cu forme...
Dr. Nicoleta Chirita / Foto: MedLive.ro Odata cu primavara se inmultesc virozele respiratorii iar copiii sunt primii vizati. Cum iti dai seama daca cel mic se confrunta cu o simpla raceala de sezon si nu cu o pneumonie? Cum poti evita imbolnavirea? Ce trebuie sa faci la primele semne de boala? Ce complicatii pot aparea care sa afecteze...