Publicat la: 
14/01/2019

grasime abdominala

Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos, este cea mai daunatoare, conform eurekalert.org.

Peste 300 de milioane de persoane sunt afectate de diabetul asociat cu obezitatea. De asemenea, si bolile de inima reprezinta o cauza comuna de deces, ambele incluzand inflamatia cronica.

”Inca de la inceput, organismul ia singur decizii in privinta depozitarii grasimii. De exemplu, este un lucru bun pentru fetusii hraniti insuficient sa adune cat mai mult tesut visceral adipos deoarece acesta are si rolul de a ne proteja de infectii, dar aceasta decizie este si cheia spre dezastru daca avem acces la prea multe calorii mai apoi, pe parcursul vietii”, explica West-Eberhard.

Cercetatorii sutidaza obezitatea din perspective diferite, dar West Eberhard s-a axat pe faptul ca organismul ia decizii in privinta locului in care este depozitata grasimea. De asemenea, ea si-a propus sa afle de ce organismul alege anumite locuri in detrimentul altora.

Grasimea viscerala, adica cea din jurul abdomenului, functioneaza ca un bandaj. Exista o structura anume, bogata in tesut adipos, numita omentum, un pliu al peritoneului care leaga unele viscere abdominale cu stomacul, cum ar fi ficatul, splina si intestinul. Acest omentum se lipeste de rani sau de obiecte straine, cum ar fi un bandaj cu antibiotice. Chirurgii chiar folosesc uneori bucati de omentum pentru a tine sub control infectiile postoperatorii severe. Tesutul adipos visceral inconjoara intestinul subtire si apara organismul de agentii patogeni si de toxinele ingerate.

”Faptul ca tesutul adipos visceral a evoluat pentru a lupta impotriva unor infectii poate fi o cauza pentru modul in care indulcitorii bogati in fructoza si grasimile saturate contribuie la bolile cronice, precum diabetul zaharat de tip doi. Sunt influentate bacteriile care cresc in interiorul intestinelor, astfel ca peretii intestinali devin permeabili si elibereaza mai multe toxine in sange, iar stimularea sistemului imunitar visceral poate duce la boli inflamatorii cronice”, explica West-Eberhard.

In trecut, rolul grasimii viscerale, ca parte a sistemului imunitar, a fost mai important decat este in prezent deoarece foametea si infectiile erau mai frecvente. Specialistii au analizat fetusii care nu primeau hrana in mod corespunzator si au observat ca tind sa isi depoziteze grasimea in jurul organelor abdominale, nu sub piele. De asemenea, au observat ca greutatea mica la nastere nu este un indicator la fel de puternic pentru ovezitate precum greutatea acumulata pe parcursul cresterii. Cand corpul unui copil are forma de mar, corpul a gresit atribuind tesut adipos visceral, ceea ce duce la obezitatea abdominala. Un corp sanatos este cel in forma de para, grasimea corporala fiind distribuita in solduri, fese, coapse, sau sub piele.

De ce este periculoasa grasimea din interiorul cavitatii abdominale?

In cazul indivizilor supraponderali, dezvoltarea acestui tip de grasime abdominala poate provoca inflamatie cronica, care conduce la rezistenta la insulina. Astfel, se stocheaza si mai multa grasime abdominala, organismul avand o sensibilitate crescuta la boli, totul fiind ca un cerc vicios. In cele din urma, capacitatea de a produce insulina este redusa, astfel ca pacientii vor avea nevoie sa insulina administrata sub forma de injectabil pentru a controla diabetul zaharat de tip doi.

”Daca se combina malnutirtia din prima parte a vietii cu diete moderne ce promoveaza alimente saturate, trans-grasimi si produse care contin fructoza se va ajunge la un grad mare de toxicitate. Forma corpului unui om este foarte importanta, diferenta dintre mar si para tine de modul in care organismul aloca grasimile”, concluzioneaza West-Eberhard.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Cercetatorii americani au identificat o noua categorie de acizi grasi produsi de corpul uman care au efecte protectoare contra diabetului, iar aceasta descoperire ar putea duce la obtinerea unor noi tratamente. Autorii studiului au constatat ca, dupa ce au injectat acest nou tip de lipide in organismul unor soareci modificati genetic pentru a...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca in urma unui atac de cord, pacientii diagnosticati cu diabet au un risc mai mare de insuficienta cardiaca si deces ulterior, comparativ cu cei fara diabet. Rezultatele subliniaza importanta prevenirii diabetului prin stilul de viata sanatos, inclusiv combaterea obezitatii si a excesului...
Ce nevoi are organismul in materie de nutritie dupa perioada sarbatorilor si cum le gestionam sanatos? Care sunt principalele recomandari de alimentatie dupa vacanta de Craciun? Ce greseli frecvente facem in privinta dietelor in aceasta perioada? Ce schimbari sunt benefice si care sunt daunatoare? Dr. Luana Sebestyen, medic primar diabet,...
Sex pentru prevenirea hipertensiunii arteriale / Foto: MorgueFile.com Brazilienii sunt indemnati de ministrul sanatatii sa previna bolile cronice prin exercitii fizice si sex. Oamenii trebuie sa fie activi. Un meci de fotbal la sfarsitul saptamanii nu ar trebui sa fie singura activitate fizica a brazilienilor. Adultii au nevoie de miscare:...
Indiferent ca este vorba de secara, ovaz sau grau, cerealele integrale pot preveni diabetul de tip 2. Asta au descoperit cercetatorii de la ”Chalmers University of Technology”, din Suedia, si de la ”Danish Cancer Society Research Center”, printr-un nou studiu, potrivit eurekalert.org. Era deja cunoscut faptul ca cerealele integrale pot preveni...