9 mijloace eficiente prin care poti sa iti scazi tensiunea arteriala
O treime din femei, o proportie socanta, sufera de hipertensiune arteriala. Aceasta forta excesiva care iti impinge sangele de-a lungul peretilor arteriali poate dauna vaselor de sange si in cel din urma poate declansa infarcte, accidente vasculare cerebrale, anevrisme sau insuficienta renala. Problema ia nastere din cauza arterelor rigide sau inguste si a unei inimi suprasolicitate. Suna oribil, stim, dar este adesea reversibil. Iata 9 mijloace eficiente prin care poti sa iti tii sub control tensiunea arteriala, conform Prevention.com.
120/80 pana la 139/89 Acesta este pragul de prehipertensiune. Ceea ce inseamna ca, daca te afli aici si nu faci nimic pentru a preveni hipertensiunea arteriala, poti avea mai tarziu probleme. Mai mult de 140/90 inseamna hipertensiune. Important e sa incepi preventia devreme.
1. Incepe prin a petrece mai mult timp in natura.
Lumina razelor ultraviolete modifica nivelurile unui compus numit oxid nitric in sange si piele, relaxand vasele sangvine si scazand tensiunea arteriale. Medicamentele pentru disfunctia erectila folosesc, la randul lor, oxidul nitric pentru a ajunge la acelasi rezultat, al reducerii tensiunii arteriale. Exista cercetari japoneze privind shinrin-yoku („baile” de padure) care arata ca timpul petrecut in natura scade tensiunea arteriala, reduce nivelul hormonilor de stres si ritmul cardiac.
2.Medicamentele fara prescriptie medicala
Incearca antihistaminicele in locul decongestionantelor nazale care fac sa urce tensiunea arteriala. Redu durerea cu aspirina sau acetaminofen în locul antiinflamatoarelor nonsteroidiene. Ai grija si la alte medicamente ce te-ar putea amenința cu hipertensiunea: contraceptivele hormonale, antidepresivele, medicamentele impotriva migrenei.
3.Probiotice
Cercetari preliminare promitatoare: obtinerea bacteriilor bune din alimentatie si din pilulele probiotice (alege-le pe cele cu multiple tulpini) pe o perioada mai mare de opt saptamani a scazut presiunea sistolica (primul numar) in medie cu 3,6 mm Hg și presiunea diasistolica, in medie cu 2,4 mm Hg. O spune o ampla analiza recenta care s-a uitat la noua studii de mari dimensiuni.
4.Dieta hipotensoare
Nu e vorba doar de sodiu. Alege cartofi dulci, avocado, iaurt, spanac, toate sunt aliment cu efect hipotensor. In vreme ce American Heart Association recomanda un consum zilnic de sodiu in limita a 1.500 de mg –pe care unii il critica, spunand ca e prea mic, totusi- nu strica sa eviti alimentele impachetate care contin mai mult de 200 mg per portie.
5.Mai putin alcool!
Elimina sau redu consumul de bauturi alcoolice. Un pahar pe zi e cel mai probabil in regula. Trei cresc tensiunea la oamenii sanatosi. Trecerea de la consumul inalt de alcool la cel moderat poate sa scada presiunea sistolica cu de la 2 la 4 mm Hg.
6.Fa cat mai multa miscare!
In timpul exercitiului fizic, tensiunea arteriala creste putin dar apoi scade mai mult decat daca ai fi sedentar si poate ramane la un nivel mai jos mai mult de 12 ore. Activitatea fizica ajuta si la tonifierea vaselor sanguine, scade nivelul de stres si tine greutatea fizica sub control. Alege macar 30 de minute de activitate fizica moderata: mersul pe jos sau pe bicicleta, dansul, inotul, macar de cinci ori pe saptamana.
7.Scaderea in greutate
Este o influenta extrem de puternica. Un studiu recent de mari dimensiuni a aratat ca este cel mai mare factor controlabil, o povara de kilograme in exces pune inima mai mult la munca. Cand scapa de 4,5 kilograme, isi poate reduce presiunea sistolica cu 4,5 mm Hg si pe cea diasistolica cu 3 mm Hg.
8.Respira adanc, pe ritm.
Tehnicile de respiratie ajuta la relaxarea sistemului nervos si scad tensiunea arteriala.
9.Medicamentele care se dau cu prescriptie medicala
Exista o serie de medicamente care scad tensiunea arteriala actionand asupra nivelului de sodiu, incetinind ritmul cardiac si relaxand vasele de sange.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
![sunt exercitiile fizice intense periculoase pentru inima sunt exercitiile fizice intense periculoase pentru inima](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/sunt-exercitiile-fizice-intense-periculoase-pentru-inima_0.jpg.webp?itok=EsCw6GTZ)
Sunt exercitiile fizice intense periculoase pentru inima?
Sportul este adesea considerat cel mai bun medicament preventiv, dar poate sa fie prea mult pentru inimile persoanelor de varsta mijlocie? Cardiologul sportiv Benjamin Levine a condus un nou studiu, publicat in ”JAMA Cardiology”, pentru a gasi raspunsul. Scanarea calciului coronarian repr...
![raportul taliestatura poate indica riscul bolilor cardiovasculare chiar si pentru barbatii sanatosi raportul taliestatura poate indica riscul bolilor cardiovasculare chiar si pentru barbatii sanatosi](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/raportul-taliestatura-poate-indica-riscul-bolilor-cardiovasculare-chiar-si-pentru-barbatii-sanatosi_0.jpg.webp?itok=VvLv61gf)
Raportul talie-statura poate indica riscul bolilor cardiovasculare chiar si pentru barbatii sanatosi
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca barbatii care sunt activi si care nu sunt supraponderali, dar care au un raport talie-statura ridicat sunt predispusi la dezvoltarea tulburarilor cardiace, potrivit sciencedaily.com. Expertii din domeniul sanatatii au avertizat oamenii, de...
![persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au un risc ridicat de boli cardiovasculare persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au un risc ridicat de boli cardiovasculare](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/persoanele-care-dorm-mai-putin-de-sase-ore-pe-noapte-au-un-risc-ridicat-de-boli-cardiovasculare_0.jpg.webp?itok=xg7fEqI0)
Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au un risc ridicat de boli cardiovasculare
Oamenii care dorm mai putin de sase ore pe noapte pot avea un risc crescut de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care dorm intre sapte si opt ore. Specialistii au descoperit prin acest studiu ca somnul insuficient creste riscul aterosclerozei, adica reducerea diametrului vaselor de sange pa...