Publicat la: 
20/04/2018

a doua opinie medicala

Atunci cand vine vorba despre bunurile pe care dorim sa le cumparam pentru casa si familie, obisnuim sa facem o analiza pentru a lua o decizie informata. Aceeasi abordare este recomandata si atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra si a celor dragi.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru sanatatea noastra este important sa stabilim o relatie bazata pe incredere cu medicul si sa stim ca avem dreptul de a cere cat mai multe sfaturi si de a ne informa despre afectiunea de care suferim.

Cand discutam despre diagnosticare, raportul dintre drepturile si libertatile pacientilor in relatia cu medicul poate da nastere unui dezechilibru: prea putina libertate de decizie declanseaza frustrari de partea pacientului, ce considera ca trebuie sa urmeze sfatul medicului indiferent de circumstante, in timp ce prea multa libertate poate crea nesiguranta cu privire la deciziile ce vizeaza diagnosticul si tratamentul potrivit.

De ce o a doua opinie medicala este importanta?

Pacientul are dreptul si libertatea de a cere a doua opinie medicala pentru a se asigura ca va lua decizia cea mai buna pentru diagnosticarea corecta si tratarea eficienta a bolii. In acelasi timp, ca si practica medicala poate reduce riscurile si costurile inutile.

Sunt cazuri in care datorita naturii neobisnuite a simptomelor sau a complexitatii afectiunii, medicul va recomanda o a doua opinie. Alteori, pacientul va cere una.

A doua opinie ar putea conduce la un acces mai rapid la tratamente care ar putea salva viata sau la oprirea tratamentelor inutile si poate reduce stresul in familia extinsa a unui pacient, atunci când afla ca noul diagnostic nu are implicatii genetice directe.

Intr-un studiu, cercetatorii raporteaza ca pana la 88% dintre pacientii care cer o a doua opinie medicala se duc acasa cu un diagnostic nou sau rafinat - schimbandu-si planul de tratament si, eventual, viata. Dimpotriva, numai 12% primesc confirmarea ca diagnosticul original a fost complet si corect.

Care sunt situatiile in care se recomanda a doua opinie medicala?

a doua opinie medicala inerpretare RMN CT tomografie computerizata rezonanta magnetica

De ce solicita pacientii o a doua opinie medicala?

Nu toti pacientii care solicita o a doua opinie medicala cred ca diagnosticul lor este gresit, iar aceasta decizie nu implica dezaprobarea fata de tratamentul recomandat de specialisti.

Motivatiile principale ale pacientilor atunci cand cauta o a doua opinie medicala sunt legate de nevoia de certitudine, lipsa de incredere, nemultumirea fata de comunicare si / sau necesitatea unor informatii mai personalizate..

Majoritatea pacientilor care ajung sa ceara o a doua opinie medicala o fac pentru ca nu sunt multumiti de informatiile pe care le primesc de la medic in ceea ce priveste afectiunea de care sufera.

De asemenea, pacientii pot avea o nemultumire privitoare la modul in care le-au fost comunicate atat diagnosticul, cat si recomandarile de tratament. Pacientii cauta sa inteleaga mai bine situatia in care se afla prin solicitarea unei a doua opinii medicale, cu speranta ca vor gasi un medic cu care sa poata stabili un o relatie mai buna si cu care sa comunice mai eficient.

Cum cerem o a doua opinie medicala - sfaturi pentru pacienti

  1. Povestea fiecarui pacient difera de la caz la caz, cu toate acestea exista cateva sfaturi general valabile pentru pacientii care solicita o a doua opinie medicala. Comunicati medicului intentia de a solicita o a doua opinie medicala. Acest aspect este esential pentru a reusi sa pastrati o relatie pe termen lung cu medicul personal si sa va asigurati ca primiti de la acesta toate informatiile necesare privitoare la situatia dumneavoastra medicala pentru a le putea transmite noului medic, ca acesta sa poata trage cele mai bune concluzii.
  2. Cautati sa identificati care este motivul dumneavoastra pentru a solicita o a doua opinie medicala. Vreti sa va schimbati medicul, ori sa fiti convins ca tratamentul recomandat este cel eficient?
  3. La intalnirea cu noul medic, fiti deschis in privinta motivelor personale de cerere a celei de-a doua opinii medicale. Aceasta atitudine va reusi sa concentreze toata atentia specialistului asupra problemei care va ingrijoreaza cel mai mult. Puteti beneficia de un plus de informatii numai specificand clar nemultumirile pe care le aveti cu privire la primul diagnostic sau tratament.
  4. A doua opinie medicala presupune noi eforturi financiare si consum de timp, mai ales daca este vorba despre vizita la centrele medicale din alte orase sau chiar in afara tarii. In unele cazuri este posibil sa va simtiti obligati sa respectati decizia specialistului, avand in vedere ca ati depus un efort suplimentar pentru a o obtine. A doua opinie medicala nu este intotdeauna si cea mai buna si, de aceea, este necesar sa analizati clar atat prima cat si cea de-a doua opinie pentru a lua decizia cea mai buna pentru situatia in care va aflati.
  5. Autodiagnosticarea bazata pe cercetarile facute pe internet nu trebuie sa aiba utimul cuvant atunci cand vine vorba despre alegerea tratamentului potrivit. Specialistii din domeniul medical nu sunt cei care scriu pe bloguri sau isi promoveaza in mediul online produsele brevetate.

Diagnosticarea presupune atat educatia in domeniu, cat si formarea profesionala bazata pe experienta si buna judecata. Este recomandat sa urmati intotdeauna opinia specialistului si sa apelati la servicii de incredere pentru a beneficia de cele mai bune metode de diagnosticare si tratare a afectiunilor.

a doua opinie medicala inerpretare RMN CT tomografie computerizata rezonanta magnetica

Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie pediatrica, Radiologie si imagistica medicala

Medic Primar
Cioroiu Mihaela,Medic primar
Medic primar
Basamac Raluca-Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
Fernye Aurel Mircea,Medic specialist
Medic specialist

Articole similare

Autor: Macovei Tinel, Medic specialist Radiologie-Imagistica, MedLife Constanta Examinarea RMN sau, mai corect, IRM (terminologia fiind inlocuita pentru a evita eventuale confuzii cu o procedura ce implica folosirea de radiatii nucleare), este o tehnica imagistica de diagnostic ce foloseste un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru...
Cand este recomandat RMN-ul? Care sunt avantajele RMN-ului 3T? Dr. Macovei Tinel, medic specialist radiologie si imagistica medicala, Hyperclinica MedLife Constanta, raspunde la aceste intrebari si da exemple concrete in care pacientii sunt diagnosticati corect cu ajutorul RMN-ului. Investigatia imagistica cu un aparat de rezonanta magnetica (...
A fost descoperita o noua modalitate de a magnetiza moleculele organismului uman, care deschide noi cai de dezvoltare a unei generatii de aparatura medicala pentru imagistica la costuri mai mici. Noua tehnologie ar avea beneficii semnificative in ceea ce priveste capacitatea de diagnosticare si tratare a bolilor, inclusiv a cancerului, diabetului...
Atunci cand vine vorba despre bunurile pe care dorim sa le cumparam pentru casa si familie, obisnuim sa facem o analiza pentru a lua o decizie informata. Aceeasi abordare este recomandata si atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra si a celor dragi. Pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru sanatatea noastra este important sa stabilim...
Dr. Irena Moraru Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau Rezonanta magnetica nucleara (RMN) reprezinta o investigatie moderna, foarte performanta, ce ofera informatii mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata. Aceasta este in topul investigatiilor imagistice si de cele mai multe ori este recomandata dupa ce s-...