Publicat la: 
9/07/2015

Harta papilelor gustative, asa cum o stim, este gresita

Harta papilelor gustative, asa cum o stim, este gresita/ Foto: Wikimedia Commons

Harta papilelor gustative, ce contine sectiuni separate pentru receptorii de gust - dulce in partea din fata, sarat si acru pe partile laterale si amar in partea din spate - este gresita. Desi este foarte populara, aceasta diagrama a fost infirmata de catre oamenii de stiinta cu mult timp in urma, scrie gizmodo.com.

Abilitatea de a simti gustul de dulce, sarat, acru si amar nu este impartita pe diferite sectiuni, receptorii de gust fiind distribuiti pe toata suprafata limbii.

Harta papilelor gustative a devenit cunoscuta prin intermediul unei lucrari din anul 1891, ce apartine omului de stiinta german David P Hanig. Acesta a facut, la vremea respectiva, diferite teste pentru a da seama de perceptia fiecarui gust in parte prin picurarea unor stimuli corespunzatori gustului de sarat, dulce, acru si amar pe marginile limbii si a concluzionat ca exista diferente de perceptie pe zone diferite si pentru gusturi diferite. Studiul sau a fost insotit de harta papilelor gustative care a ramas ca punct de referinta pentru felul in care percepem gusturile.

Este adevarat ca varful si marginile limbii sunt mai sensibile la gust, dar acest lucru se intampla deoarece aceste zone contin multe papile gustative. Problema nu este ca studiul lui Hanig este gresit, ci ca graficul sau este mai degraba o reprezentare artistica, decat una stiintifica. Reprezentarea sa lasa de inteles ca diferite parti ale limbii sunt responsabile pentru diferite gusturi, in loc sa arate ca anumite parti ale limbii sunt mai receptive la anumite gusturi, in comparatie cu altele.

Ulterior lui David P Hanig un alt om de stiinta a contribuit la imaginea pe care o avem despre harta papilelor gustative. Este vorba despre Edwin G. Boring, profesor de psihologie la Harvard, care, in anii 1940, a publicat o lucrare de psihologie experimentala pe tema senzatiei si perceptiei. Versiunea hartii lui Boring a fost, de asemenea, impartita in sectiuni pentru fiecare gust, ceea ce a dus la popularizarea ideilor gresite despre felul in care percepem gusturile.

Aceasta imagine a hartii papilelor gustative a fost, insa, respinsa in deceniile ce au urmat de mai multi cercetatori stiintifici, care au concluzionat, in urma altor experimente, ca fiecare zona a gurii care contine papile gustative este, in aceeasi masura, receptiva la toate gusturile.

Intelegerea pe care o avem acum este datorata, cu precadere, cercetarilor din ultimii 15 ani, care ne-au adus la cunostinta faptul ca pentru fiecare gust exista un tip de receptor care face posibila transmiterea informatiei percepute de papilele gustative catre creier si ca receptorii responsabili pentru fiecare gust in parte sunt dispusi pe intreaga suprafata a limbii. In ciuda dovezilor stiintifice insa, harta limbii este prezentata inca in multe scoli din lume si inclusa in manualele disciplinelor de specialitate.

G.T.

Specialitate: 
Comentarii

Eroare!

Lucrarea lui Hanig este din 1891, nu 1991, alfel cum ar fi putut aparea "ulterior" o lucrare in1940?

Redactia: Multumim, am corectat

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL

Stoica Cristina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Nasul infundat la copii este un simptom al racelilor sau altor virusuri, desi uneori pot fi de vina si anumite infectii bacteriene si alergii. Congestia nazala, care se agraveaza noaptea cand copilul sta culcat, poate duce la probleme de respiratie in timpul somnului. De aceea, trebuie sa cureti nasul coplului inainte de somn pentru a-i accelera...
Empatia este o parte importanta in viata oamenilor si, cu toate acestea, este foarte usor sa pierdem din vedere sentimentele altora, insa, conform unui studiu recent din domeniul neurostiintelor, oricine poate invata sa dezvolte si sa foloseasca potentialul empatic, informeaza BBC. Noile cercetari din domeniul neurostiintelor arata ca aproximativ...
Testarea genetica reprezinta teste medicale care identifica modificarile la nivel cromozomial, genic sau proteic. Rezultatul unui test genetic poate confirma sau exclude o afectiune genetica sau o susceptibilitate genetica pentru o anumita afectiune. In prezent sunt in uz peste 1200 de teste genetice si multe altele sunt in curs de perfectionare...
Pastile si apa, combinatia perfecta / Foto: Photoxpress Atunci cand au nevoie de un medicament, putini se gandesc si la lichidul cu care iau pastila, de cele mai multe ori fiind multumiti cu ce au la indemana - apa minerala, suc ori ceai. Cat de indicat este sa luam pastilele in acest mod si ce reactii au combinatiile facute? Comenteaza acest...
Arata ca un cotlet, este suculent si fibros ca un cotlet si cand il mesteci are consistenta unui cotlet real, dar ingredientele sunt suta la suta vegetale. Cercetatorii utilizeaza o noua metoda pentru a pregati un substitut de carne care nu numai ca are un gust bun, dar este si ecologic. Productia de carne este complicata, costisitoare si nu...