MEDICINA GENERALA

25 Mai 2018

A fost identificat un nou tip de vertij

vertij

Neurologii au descoperit un nou tip de vertij care nu are o cauza cunoscuta, dar care raspunde la tratament, potrivit unui studiu publicat in Neurology revista medicala a Academiei Americane de Neurologie, citat de eurekalert.org.

Persoanele au episoade de ameteli care pot dura de la cateva minute la cateva zile. Vertijul poate fi cauzat de afectiuni grave, cum ar fi tumori sau afectiuni benigne, cum ar fi boala Meniere a urechii interne, dar pentru unii oameni nu se gaseste nicio cauza.

In acest studiu, neurologii au identificat un nou tip de vertij pentru care tratamentul poate fi eficient.

''Vertijul poate fi dificil de diagnosticat si este debilitant pentru oameni, asa ca este interesant ca am putut descoperi acest diagnostic nou care raspunde la tratament'', a spus autorul de studiu Ji-Soo Kim, Universitatea din Seongnam, Coreea de Sud.

Pentru a diagnostica aceast tip nou de vertij, persoana se afla intr-o camera intunecata, iar examinatorul misca capul pacientului inainte si apoi capul este miscat orizontal pentru aproximativ 15 secunde. Apoi, pacientul isi deschide ochii si se inregistreaza miscarea ochilor. Neurologii au descoperit ca, dupa testare, persoanele cu aceasta afectiune noua au avut miscari oculare numite nistagmus care au durat mai mult decat pentru alte persoane. Noua afectiune se numeste vertij spontan recurent, cu nistagmus care apare in urma miscarii capului.

Dintre cele 338 de persoane cu vertij fara nici o cauza cunoscuta, 35 au prezentat aceasta noua afectiune si au fost incluse in studiu. Participantii au avut atacuri de vertij care variau de la doua sau trei ori pe saptamana pana la o data pe an. De asemenea, au prezentat greata sau varsaturi, dureri de cap si intoleranta la miscarile capului in timpul atacurilor.

Participantii au fost comparati cu 35 de persoane cu alte afectiuni care pot provoca vertij, boala Meniere, migrena vestibulara si nevrita vestibulara. Testul a masurat constanta de timp sau timpul care reprezinta viteza cu care miscarile oculare reflexive pot raspunde la schimbare. Pentru cei cu noua afectiune, constanta de timp in faza primara a nistagmusului a fost de 12 secunde, in timp ce pentru cei cu boala Meniere a fost de sase secunde si pentru cei cu nevrita vestibulara si migrena vestibulara de cinci secunde.

De asemenea, neurologii au descoperit ca persoanele cu noul tip de vertij aveau mai multe riscuri de a suferi de rau de miscare decat persoanele cu alte tipuri de vertij.

20 dintre cele 35 de persoane cu noul tip de vertij care au avut atacuri frecvente si simptome severe au primit medicamente preventive. Aproximativ o treime dintre acestia au avut o recuperare partiala sau completa cu noul medicament. in timpul urmaririi pe termen lung, de 12 ani dupa primele simptome pentru 31 de participanti, cinci au raportat deja alte atacuri, 14 au spus ca simptomele lor s-au imbunatatit si doar unul a spus ca simptomele s-au inrautatit.

Persoanele cu aceasta afectiune pot avea un mecanism hiperactiv in sistemul vestibular care ajuta creierul sa raspunda la miscarea corpului in mediul inconjurator.

"Este posibil ca vertijul sa apara atunci cand acest mecanism instabil este perturbat de factori fie din corpul persoanei, fie din mediul sau", a spus Kim.Echipa MedLife de Neurologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.