MEDICINA GENERALA

04 Ianuarie 2019

Persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic au nevoie de mai multa vitamina C

vitamina c

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca un aport mai mare de vitamina C este crucial pentru pacientii care sufera de sindrom metabolic si care incearca sa opreasca un ciclu de tulburari antioxidante ce poate fi mortal in anumite cazuri, potrivit sciencedaily.com.

Aproximativ 35% dintre adultii din Statele Unite ale Americii sufera de acest sindrom, fiind foarte raspandit si la nivel global.

”Cel mai important lucru pe care ne dorim sa il transmitem prin aceasta cercetare este sa mancati fructe si legume, mai ales in acest sezon, cand multi oameni le neglijeaza. Daca mancati intre cinci si zece portii de fructe si legume pe zi veti obtine fibre, vitamina C, dar si intestinul va fi protejat”, spun Maret Traber si Ava Helen, de la Institutul din Oregon.

O dieta bogata in grasimi saturate are ca rezultat inflamatia cronica scazuta, care, la randul sau, duce la dezvoltarea sindromului metabolic. Este o afectiune grava, asociata cu disfunctie cognitiva si dementa, dar este si un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, boala ficatului gras si diabetul zaharat de tip 2.

Pacientii diagnosticati cu aceasta boala se lupta cu cel putin trei din urmatoarele afectiuni:

  • Obezitate abdominala
  • Hipertensiune arteriala
  • Hiperglicemie
  • Niveluri scazute ale colesterulului ”bun”
  • Niveluri ridicate de trigliceride

Constatarile studiului, publicate in ”Redox Biology”, sugereaza ca tipul de alimentatie care provoaca sindromul metabolic poate provoca si dezechilibru la nivelul microbiomei intestinului, care contribuie la toxinele din sange. Astfel, este epuizata vitamina C, lucru ce afecteaza, ulterior, traficul de vitamina E.

In aceasta situatie pacientii sufera de perturbari antioxidante. Antioxidantii, cum ar fi vitaminele C si E, apara corpul impotriva stresului oxidativ, cauzat de inflamatii si de moleculele instabile care pot deteriora celulele corpului.

”Vitamina C protejeaza vitamina E. Daca aveti peroxidare lipidica, vitamina E se consuma si vitamina C o poate regenera. Daca nu aveti vitamina C, vitamina E se pierde odata cu intreaba protectie antioxidanta”, explica Traber.

Peroxidarea lipidica este degradarea oxidativa a acizilor grasi polinesaturati, care sunt o componenta majora a celulelor vii. De asemenea, este procesul prin care radicalii liberi incearca sa se stabilizeze asimiland electroni din membranele celulare, provocand deteriorarea celulei.

”O dieta bogata in grasimi poate cauza leziuni ale intestinului. Peretii celulelor bacteriene se pot scurge din intestin si pot ajunge in circulatia organismului, fiind, mai apoi, alungati de neutrofile”, adauga Traber.

Neutrofilele sunt cel mai abundent tip de celule albe din sange, o parte esentiala a sistemului imunitar. Neutrofilele ataca bacteriile cu acid hipocloric.

”Celulele albe din sange distrug vitamina C. Corpul isi distruge propria protectie deoarece a fost indus in eroare de disbioza intestinala, crezand ca a avut loc o invazie bacteriana. Fara interventie, procesul continua sa se repete. Persoanele cu sindrom metabolic pot consuma aceeasi cantitate de vitamina C ca si oamenii sanatosi, dar au concentratii plasmatice mai mici de vitamina C. Acest lucru este cauzat de alunecarea peretilor celulelor bacteriene”, concluzioneaza Traber.

Vitamina C se gaseste in legume si in fructe proaspete, iar vitamina E se gaseste in migdale, germeni de grau, seminte si uleiuri.

Specialistii recomanda un consum zilnic de 65-90 de miligrame de vitamina C si 15 miligrame de vitamina E.

Sursa: www.sciencedaily.comEchipa MedLife de Endocrinologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.