Afecțiuni cutanate provocate de soare

Sănătate
26 Iulie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
afectiuni cutanate provocate de soare

În plină vară, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu afecțiuni ale pielii produse de expunerea la soare. Descoperă direct de la medicul dermatolog informații utile despre câteva dintre aceste reacții cutanate provocate de radiația solară.

Alergia la soare este un termen folosit adesea pentru a descrie o serie de afecțiuni în care apare o erupție roșie însoțită de senzație de mâncărime pe pielea care a fost expusă la lumina soarelui. Poate că ai auzit de fotosensibilitate sau fotodermatoză ori cunoști pe cineva care suferă de această afecțiune, dar știi cu adevărat ce este? Fotosensibilitatea este cauzată de o reacție anormală a pielii la lumina soarelui. Acest lucru arată că oamenii pot fi sensibili la radiațiile solare, cum ar fi UVA, UVB, la lumina vizibilă sau chiar la cea artificială.

Erupția polimorfă la lumină

Cea mai frecventă fotodermatoză este reprezentată de erupția polimorfă la lumină (PMLE). Această erupție se manifestă sub forme variate, de unde și termenul „polimorfă”, și poate include leziuni de mai multe tipuri, care pot să apară într-un interval de câteva ore până la câteva zile de la expunerea la soare. Simptomul principal îl reprezintă leziunile cutanate sever pruriginoase. Inițial apare un eritem însoțit de prurit, urmat apoi de leziuni distincte. Partea superioară a pieptului, brațele, coapsele, zona dorso-palmară și cea facială sunt localizările primare.

Vestea bună este că leziunile cutanate se vindecă spontan în câteva zile de la încetarea expunerii la soare și nu lasă nicio urmă. Mulți pacienți dezvoltă toleranță pe parcursul perioadei însorite a anului. Astfel se explică incidența crescută a PMLE primăvara sau la începutul verii, dar nu în timpul sezonului cald, când radiația solară este cea mai mare.

Tratamentul implică rezolvarea simptomatologiei și prevenirea. Evitarea expunerii ulterioare la soare duce la o remisiune rapidă și spontană, care poate fi accelerată prin aplicarea externă a cortizonicelor. Antihistaminicele ameliorează pruritul.

afectiuni cutanate provocate de soare

Urticaria solară

Este o afecțiune rară (0,08% din toate cazurile de urticarie), dar severă. Se manifestă prin apariția unor umflături și iritații la nivelul pielii, însoțite de mâncărimi intense, de regulă pe trunchi, abdomen sau picioare, ca urmare a expunerii la soare sau la lumina artificială care emite raze ultraviolete (dispozitive de bronzare artificială). Leziunile cutanate urticariene apar în câteva minute sub acțiunea razelor solare, iar expunerea întregului corp poate declanșa șocul anafilactic. Diagnosticul se pune pe baza istoricului medical și a simptomelor clinice.

Tratamentul sistematic cu antihistaminice și cortizonice local poate fi insuficient, deoarece majoritatea pacienților au un prag UV extrem de scăzut. Expunerea la doze progresiv crescânde de radiație solară este utilizată terapeutic, însă faza de toleranță durează doar două până la trei zile, ceea ce înseamnă că terapia trebuie continuată.

Reacțiile fototoxice ale pielii

Fotosensibilizările sunt fie de origine externă (aplicarea unei substanțe pe piele sau după contactul pielii cu diferite plante), fie internă (ingestia de substanțe sau de medicamente cu acțiune fotosensibilizante). Fotosensibilitatea indusă de medicamente este destul de frecventă și constă în reacții anormale care apar pe piele după expunerea la soare în timpul administrării anumitor medicamente. Printre medicamentele sistemice cu efecte fototoxice se numără: fenotiazine, furocumarine, furosemid, amiodarona, acid tiaprofenic, ciprofloxacina.

Razele UV, care sunt în mod normal tolerate fără reacție, în combinație cu substanțe fotosensibilizante, pot duce la reacții ale pielii asemănătoare arsurilor solare (eritem, edem sau vezicule și, ulterior, adesea pigmentare severă). Tetraciclinele induc în special onicoliza distală fototoxică. Reacțiile fototoxice după terapia cu amiodaronă sunt însoțite de pigmentare gri ardezie, de obicei ireversibilă. Eritemul în dungi, delimitat ascuțit, care corespunde urmei de periaj al ierbii pe piele, este tipic pentru dermatita de iarbă.

Utilizarea tuturor medicamentelor și cosmeticelor cu acțiuni fototoxice trebuie întreruptă. Aplicarea sistematică a cremei de protecție solară este esențială. Hiperpigmentările reziduale pot fi gestionate folosind depigmentante sau, în cazuri severe, poate ajuta terapia cu laser.

Dermatita fotoalergică

Este un tip de dermatită care apare după aplicarea anumitor substanțe pe piele, urmate de expunerea la soare. Reacțiile fotoalergice apar numai dacă s-a dobândit o sensibilizare specifică. Sunt, prin urmare, mult mai rare.

Manifestările clinice acute sunt limitate la zonele pielii expuse la lumină, în special la acele zone în care a existat contact cu factori declanșatori fotoalergenici. Reacțiile fototoxice sunt definite prin margini extrem de ascuțite (urme de contact) și caracterul lor destul de monomorf (prezintă o singură formă).

Tratamentul constă în neutralizarea fotoalergenului. Simptomele clinice acute sau cronice sunt tratate ca în cazul eczemelor de origine alergică. Protecția solară, folosind atât îmbrăcăminte densă, cât și protecție solară (filtre UV), este esențială.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 102, ediția din iulie-august 2022.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării