Publicat la: 
8/06/2017

Alcoolul si apa in lupta cu kilogramele in plus

Apa ne ajuta sa pierdem in greutate atunci cand o alegem in locul bauturilor alcoolice sau in locul bauturilor racoritoare ce contin zahar.

Daca bem un pahar cu apa in loc de bere sau suc cel putin o data pe zi ne putem reduce considerabil riscul declansarii obezitatii, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori din Barcelona ce a fost publicat recent in jurnalul de specialitate "Nutrients", informeaza webmd.com.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii de la Institutul de Cercetare in Biomedicina din Barcelona au urmat obiceiurile alimentare a circa 16 mii de adulti din Spania pe o durata de 8 ani. Niciunul dintre participanti nu suferea de obezitate la inceputul studiului, dar la finalul acestuia circa 900 dintre acestia erau obezi.

Cercetatorii au constatat ca daca alegem sa consumam un papar de apa in loc de o bautura alcoolica in fiecare zi reusim sa ne reduce riscul declansarii obezitatii cu 20%.

In schimb, consumul unui pahar de apa in schimbul unei bauturi racoritoare indulcite a fost asociat cu un risc de pana la 15% mai mic pentru dezvoltarea obezitatii.

In randul participantilor la studiu care au ales sa consume un pahar de apa in loc de o bere a avut loc o scadere a greutatii corporale in medie de 0,3 kilograme o data la patru ani, conform datelor studiului.

Desi studiul nu arata ca ar fi vorba despre o relatie de tip cauza-efect, cercetatorii sunt de parere ca exista o legatura stransa intre consumul de alcool si obezitate. Pentru a testa acest lucru, acestia au luat in considerare si alti factori ce ar putea afecta gradul de risc al declansarii obezitatii, precum varsta, istoricul familiar in legatura cu greutatea corporala si prezenta unui program de activitate fizica executat cu regularitate.

Oamenii de stiinta spanioli au descoperit, de asemenea, ca inlocuirea altor tipuri de bauturi, in afara berii si a bauturilor racoritoare, cu apa nu a reusit sa scada riscul declansarii obezitatii.

Alte tipuri de bauturi ce au fost luate in considerare au fost: laptele integral, laptele cu un continut redus de grasime, vinul, bauturile spirtoase, sucurile dietetice, cafeaua, sucul de portocale si alte sucuri naturale proaspat stoarse.

"Pentru a confirma datele acestui studiu este nevoie de studii suplimentare de specialitate bazate pe testari medicale. Intrucat obezitatea prezinta un risc ridicat pentru dezvoltarea altor boli, precum diabetul si bolile cardiovasculare, posibilele efecte ale inlocuirii acestor tipuri de bauturi cu apa este unul dintre cele mai importante obiective pe care trebuie sa le luam in considerare in viitor," au declarat autorii studiului in cadrul conferintei "European Congress on Obesity" ce a avut loc in luna mai in Portugalia.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Primar
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Primar...