Alimentatia corecta pentru o inima sanatoasa

O dieta sanatoasa si un stil de viata activ sunt armele cele mai eficiente impotriva declansarii bolilor cardiovasculare. Expertii sunt de parere ca putem reduce riscul dezvoltarii acestor probleme de sanatate prin imbunatatirea stilului de viata, ce presupune, in primul rand, adoptarea unei diete alimentare sanatoase.
Reguli alimentare de baza pentru protejarea sanatatii inimii
- Stabilirea limitei calorice zilnice in functie de greutatea corporala.
- Consumul a patru portii de fructe si legume in fiecare zi.
- Includerea in dieta alimentara a fructelor de mare si inlocuirea portiilor de carne de pasare cu peste.
- Consumul de cereale.
- Inlocuirea grasimilor solide cu uleiuri sanatoase.
- Optarea pentru produsele lactate cu un continut scazut de grasime.
De asemenea, recomandarile expertilor dieteticieni includ reducerea aportului de sodiu sub limita de 2.300 de mg pe zi, iar in cazul persoanelor in varsta de peste 51 de ani, precum si a celor ce sufera de hipertensiune, diabet sau alte boli cronice aportul zilnic de sodiu nu trebuie sa depaseasca 1.500 de mg pe zi.
Cum alegem mancarurile ambalate si preparatele de la restaurant
O buna modalitate pentru a ne asigura ca alegerile noastre culinare se incadreaza in recomandarile specialistilor, atunci cand servim masa in oras sau cand alegem sa cumparam produse semipreparate, este verificarea continutul nutritiv mentionat pe ambalaj.
"Etichetele produselor alimentare le ofera consumatorilor abilitatea de a compara valorile nutritive ale acestora rapid si usor, asa incat sa poata face alegerea care se potriveste cel mai bine dietei alimentare pe care o urmeaza si a le satisface, in acelasi timp, nevoile alimentare," declara Barbara Schneeman, experta agentiei guvernamentale Food and Drug Administration.
Iata care sunt regulile pe care trebuie sa le respectam atunci cand alegem sa consumam alimente procesate sau decidem sa luam masa in oras:
- Alegerea tipurilor de carne slaba in grasime, in special carnea de pasare.
- Alegerea preparatelor obtinute prin fierbere sau la gratar, in locul prajelilor.
- Verificarea etichetelor produselor pentru a fi siguri de alegerea alimentelor cu un continut scazut de grasimi saturate, grasimi trans si colesterol. Tipurile de grasimi recomandate consumului sunt cele polinesaturate si monosaturate. Este vorba, in special, de grasimile pe baza de peste, nuci si uleiuri vegetale.
- Verificarea continutului de potasiu pentru a se incadra recomandarilor mentionate mai sus, pentru a contracara efectul sarii asupra tensiunii arteriale.
- Alegerea alimentelor si bauturilor cu un continut scazut de zaharuri.
- Optarea pentru alimentele bogate in fibre dietetice, precum sunt fructele, fasolea, legumele si cerealele integrale.
Informatiile nutritionale listate pe etichetele ambalajelor se bazeaza pe un standard de 2.000 de calorii zilnic, insa numarul de calorii recomandat consumului zilnic poate varia in functie de o serie de factori, precum varsta, sexul, greutatea corporala, efortul fizic pe care il depunem zilnic si stilul de viata.
Pentru a se alinia recomandarilor in materie de alimentatie, expertii recomanda adoptarea unui stil de viata activ ce include pana la 150 de minute de activitate fizica moderata efectuata saptamanal.
Mai mult, specialistii recomanda evitarea consumului de alcool in exces si renuntarea la fumat, precum si evitarea expunerii la fumul de tutun.
Sursa:
https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm199058.htm
http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/The-American-Heart-Associations-Diet-and-Lifestyle-Recommendations_UCM_305855_Article.jsp#
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...