Pediatrie

09 Februarie 2010

"Am racit. Iau antibiotic?" NU. Mai bine intreb un medic

Prea mult antibiotic / Foto: Reuters

Sezonul rece marcheaza an de an numeroase cazuri de viroza si gripa, mai cu seama in randul copiilor. Adultii pot dezvolta pana la patru episoade acute de infectii respiratorii virale. Copiii, in schimb, se pot confrunta chiar si cu 8-10 infectii de acest tip. Cum trecem peste disconfortul creat de ele? Fara antibiotic, spun medicii.

In cazul copiilor, manifestarile clinice sunt mai puternice si mai zgomotoase, date fiind particularitatile imunologice si anatomice ale celor mici. In primul rand, lipsa de anticorpi: sistemul lor imunitar se dezvolta abia in jurul varstei de 10 ani, ca atare infectiile respiratorii sunt mai frecvente decat la adulti. De asemenea, caile aeriene superioare ale copiilor, mult mai mici ca dimensiuni, se pot inflama si obstrua cu mult mai multa usurinta. Virusurile responsabile sunt de foarte multe tipuri - gripal, paragripal, respirator sincitial, adenovirus, rhinovirus. Virusurile gripale prezinta risc de modificare genetica, astfel incat diverse pasari sau mamifere pot deveni un potential rezervor infectios pentru om (gripa aviara, gripa porcina etc.). Majoritatea infectiilor respiratorii sunt localizate la nivelul cailor aeriene superioare (sinuzita, rinita, amigdalita). Numai 5% reprezinta infectii ale cailor aeriene inferioare (laringita, bronsita, pneumonii). Cunoastem cu totii manifestarile clinice: modificarea starii generale de sanatate, febra, stranut, rinoree (curgerea nasului), tuse. Tratamentul este, in general, simptomatic: antipiretice, decongestionante nazale, produse imunomodulatoare etc. Antiviralele se administreaza numai in cazurile in care sunt depistati virusi speciali. Nu automedicatiei! Foarte important: infectiile mentionate nu se trateaza cu antibiotic! Administrarea acestuia se face numai in cazul aparitiei semnelor de suprainfectie bacteriana si numai la recomandarea medicului. Antibioticul nu are nici o influenta asupra virusului. Mai mult, el poate selecta bacterii rezistente, generand probleme de genul alergiilor, diareei, afectiunilor gastrointestinale, infectiilor fungice. Administrarea abuziva de antibiotice creeaza in timp rezistenta la acest tip de medicamente; in momentul in care organismul se va confrunta cu suprainfectii bacteriene, antibioticele nu isi vor atinge scopul.

Sursa informatii: Info Life MedLife, un material semnat Dr. Anda Fugarevici, medic specialist pediatru.Echipa MedLife de Medicina de familie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.