Publicat la: 
13/08/2019

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 isi imbunatatesc capacitatea de a-si regla nivelul de zahar din sange daca mananca alimente cu continut redus de carbohidrati si cu o pondere crescuta de proteine si grasimi.

Aceste constatari au fost demonstrare de catre oamenii de stiinta de la Spitalul Bispebjerg, in colaborare cu Universitatea Aarhus si Universitatea Copenhaga. Rezultatele sunt contrare recomandarilor dietetice conventionale pentru oamenii cu diabet de tip 2.

Terapia nutritionala este importanta pentru a trata optim diabetul de tip 2, dar recomandarile nu sunt intotdeauna clare. Potrivit autoritatii daneze pentru sanatate, 85% dintre oamenii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 sunt obezi, astfel ca li se recomanda o dieta axata pe scaderea in greutate: contine mai putine calorii decat arde, continut scazut de grasimi si continut ridicat de carbohidrati cu un indice glicemic scazut (care indica cat de rapid afecteaza un aliment nivelul de zahar din sange).

Continut redus de carbohidrati – cresterea proteinelor si grasimilor

Un aspect important in tratarea diabetului de tip 2 este capacitatea pacientului de a-si regla nivelul de zahar din sange, iar noile cercetari indica ca o dieta cu un continut redus de carbohidrati si cu o pondere crescuta de proteine si grasimi imbunatateste aceasta capacitate. In plus, astfel sunt reduse si grasimile hepatice, fapt ce are un efect benefic asupra metabolismului in cazul oamenilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2.

”Scopul nostru a fost sa investigam efectele unei diete care sa nu fie conceputa pentru scaderea in greutate. Din acest motiv, participantilor li s-a cerut sa isi mentina greutatea pe parcursul cercetarii. Am demonstrat ca un continut redus de carbohidrati poate imbunatati capacitatea pacientilor de a-si regla nivelul de zahar din sange. Totusi, fara sa piarda in greutate”, explica Thure Krarup, autorul principal al studiului.

Specialistii sustin ca prin reducerea carbohidratilor si prin marirea consumului de proteine si grasimi, poate fi tratata hiperglicemia, dar poate fi scazut si continutul de grasimi hepatice.

Care sunt concluziile studiului?

  • O dieta cu un continut redus de carbohidrati, un continut ridicat de proteine si o crestere moderata de grasimi imbunatateste controlul glicemic (capacitatea de reglare a zaharului din sange) prin reducerea zaharului din sange dupa mese.
  • Aceeasi dieta reduce si grasimile hepatice.
  • Dieta este benefica pentru pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, chiar daca nu duce si la pierderea in greutate.

La studiu au participat 28 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2, iar acesta a durat 12 saptamani. Timp de sase saptamani, pacientii au urmat o dieta clasica in cazul diabetului, cu un continut ridicat de carbohidrati. In timp celorlalte sase saptamani, au urmat dieta cu continut redus de carbohidrati, continut ridicat de proteine si crestere moderata a grasimilor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pop Anca Oana
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Medic primar
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...

Articole similare

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II au un indice de masa corporala crescut si cel mai adesea obisnuiesc sa consume micul dejun la ore tarzii, conform unui studiu publicat recent in "Diabetic Medicine," scrie today.uic.edu. Legatura dintre obezitate si diabetul zaharat de tip II Obezitatea este adesea intalnita in randul persoanelor...
Unele dureri nu trebuie ignorate / Foto: EveryStock Cine a inventat termenul de "rau necesar" probabil s-a gandit la durere. Nimeni nu si-o doreste, insa e modul prin care organismul ne avertizeaza ca ceva nu este in regula. Probabil ca fiecare isi cunoaste propriul organism suficient de bine incat sa stie cand o durere este trecatoare,...
Ingrijirea unghiilor / Foto: Photoxpress.com Timp de patru ani, multi dintre noi au inceput programul zilnic la scoala primara cu o verificare atenta a unghiilor si a batistei. Poate ca la varsta aceea nu am inteles care era utilitatea, insa astazi stim mai bine, sau ar trebui sa stim, cat de importanta este ingrijirea corecta a unghiilor....
Persoanele care consuma cafea in mod regulat prezinta un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirma cercetatorii greci, potrivit carora explicatia din spatele acestui beneficiu pentru sanatate ar avea la baza efectul antiinflamator al bauturii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. "Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezinta atat...
Bolile hepatice, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic, sunt foarte periculoase, mai ales daca sunt descoperite in stadii avansate. Oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary, din Londra, si de la Universitatea Glasgow au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii care au diabet zaharat reprezinta categoria cu cel mai mare risc....